Plånbokssmart livsstil

Tid eller pengar?

Tid är pengar. Eller det kanske snarare är det en fråga, tid eller pengar? För många av oss är tid och pengar två resurser som är begränsade. Har man inte passiva inkomster, så behöver man i de flesta fall byta det ena mot det andra. Men hur väljer man?

Innan jag drabbades av utmattningssyndrom för två år sedan hade jag inte lärt mig hur viktigt det var att prioritera den tid jag hade. Jag reflekterade inte över vad jag gjorde med min tid. Jag körde på. Jobbade 100% och mer, stressade som en galning på jobbet och gick hem till min 1-åriga son och försökte vara en bra mamma till honom. Och så tillkom alla vardagsbestyr och att vara en hemmafixare. Städa. Handla. Tvätta. Laga mat. Umgås med vänner. Ha ett fint hem att visa upp.

Sen kom kraschen och jag fick lära mig den hårda vägen att börja prioritera. Och välja. Och det gäller även när det kommer till att spara pengar.

Jag valde att byta pengar mot tid genom att gå ner i arbetstid. Vilket innebär en mindre budget. Men för att inte tiden ska ätas upp av saker som ska göras, så måste jag fortsätta prioritera mellan vilka saker jag väljer att lägga pengar på och vilka saker jag väljer att lägga tid på.
Om allt bara handlade om pengar så skulle jag baka allt mitt bröd själv. Odla mina egna grönsaker. Gå till affären och storhandla. Alltid städa hemma själv. Och så vidare. Men jag valde inte att gå ner i arbetstid för att frigöra tid till att lägga på saker som jag måste göra, utan på saker som jag vill göra.

Ibland måste man välja mellan att spara tid och att spara pengar.

Jag väljer därför inte alltid det billigaste alternativet. Jag försöker prioritera och välja mellan tid och pengar. ”Ok, om jag gör X, så har jag inte råd att göra Y, men däremot sparar jag Z med tid som jag kan lägga på något annat”. Ibland är det värt att betala mer för X och att offra Y för att få mer tid, ibland inte.

Det innebär att vi ibland anlitar städhjälp. Att vi handlar mat online med hemkörning fast det kanske är billigare att själv gå till butiken och storhandla. Att jag väldigt ofta handlar i närbutiken fast den är ganska dyr. Att jag inte åker runt till olika butiker för att hitta den billigaste varan.
Men det betyder också att jag försöker göra saker själv när jag har energi och tid. Jag försöker baka och laga mat från grunden, hitta hemma-fixar lösningar som inte kostar för mycket, utnyttja erbjudanden, återbruka och pyssla, men när jag känner att det är värt det i förhållande till vilken tid det tar. Och det måste också ge energi tillbaka. Det ska vara roligt. Och det får ABSOLUT INTE bli ett stressmoment. Så fort jag känner att det börjar bli för mycket på min att-gör- lista så sätter jag mig ner och funderar: Ok, vad sparar jag i pengar på att göra det här själv? Vad skulle det kosta att göra det på ett annat sätt? Kan vi hitta de pengarna någon annanstans i budgeten? Kan vi prioritera bort eller prioritera om?

Poängen är att hitta saker som sparar pengar, men som inte tar tid. 

Och det är det här, mina vänner, som är så otroligt svårt. I teorin är det ganska lätt att bara plocka bort saker, men i praktiken? När man vill så mycket? ”Äsch, det är ju bara en liten grej, det tar inte så lång tid…” Men många bäckar små gäller även tid.

Till det här tillkommer såklart miljöaspekten. Ibland skulle det vara både billigare och mer tidsmässigt lönsamt att kanske åka direkt och köpa det man behöver, men hur bra är det för miljön? Ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Och att fundera över. Jag försöker dock att inte se mig själv som en bov eller ge mig dåligt samvete för att jag inte i alla situationer tänker på miljön i första hand. Men jag försöker ha det i bakhuvudet och göra det så ofta det går.

Det är det här som är Plånbokssmart. Att hitta billiga alternativ, både sett till hur mycket tid och pengar det kostar. Det ska vara enkelt. Och det är inte alltid kronor och ören som räknas.

Ibland väljer jag bort att spara pengar mot att ha tid för att njuta av det här…

 

4 Comments

 • Planbokssmart

  Hej! Nej, jag håller helt med! Jag kan inte koncentrera mig när huset ser ut som ett bombnedslag. Ändå tog det ganska lång tid innan jag tog hjälp med städningen och det kändes nästan lite ”pinsamt” i början, men det är så underbart att kunna lägga energi på annat!
  Sköt om dig och tack för att du läser min blogg!

 • ulrica

  Åh städhjälp. Det absolut bästa vi betalar för. Har sedan 5 år en utmattning med vaierande sjukskrivningsgrad. Men hur lätt är det att vara hema och veta att man borde vila när huset ser ut som sju svåra år! ”Jag som ändå går hemma borde ju åtminstone kunna städa” -men NEJ, jag är inte hemmafru utan sjukskriven. Och städ skapade en otrolig stress hos mig. Nu behöver jag ”bara” plocka iordning kvällen innan vår fantastiska städerska kommer. Mer energi över till roliga saker med familj.

 • Planbokssmart

  Hej! Och tack för din fina feedback! Så kul att höra! Vad tråkigt att höra om din utmattningsdepression, jag hoppas verkligen att den går åt rätt håll även om ekonomin inte gör det. Visst är det märkligt hur den här sjukdomen verkligen rör om i alla grundbultar som man hittills har byggt sitt liv på. Man får verkligen ta ställning och omvärdera allt från högt till lågt. Ta hand om dig och tack för att du läser min blogg!

 • Mia

  Vad bra din blogg är! Har varit sjukskriven i över 2 år med utmattningssyndrom och inser att min ekonomi inte kommer att bli så mycket bättre, snarast sämre, kommande år. Roligt att du just ger perspektivet utmattningssyndrom – ekonomi – resurser (av olika slag). Funderar själv mycket kring det och hur den här sjukdomen påverkar en så fundamentalt ibland inom helt otippade områden. Tex att man inte bara säljer av gamla kläder för att få in pengar, utan för att man inser att en optimerad garderob och stil kräver mindre energi/resurser/hjärnverksamhet och innebär färre ”olämpliga beteebden” som shopping, stress över felköp etc.

  Ser fram emot att läsa mer från dig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.