Recension – Svinnlandet

Det slängs ofantliga mängder mat i världen idag. Både hos oss konsumenter, i butiker, hos leverantörer och producenter. Och mycket av det som slängs är Livsmedel som vi skulle kunna äta. Livsmedel som har påverkat vår miljö vid produktion. Som kostar pengar. Som vi slänger. SLÄNGER.

I boken Svinnlandet tar Andreas Jakobsson med oss på sin resa genom Matsvinnets Sverige. Eller framförallt i Uppsala, där han bor. Andreas är en småbarnsfar som halkade in på dumpstring, att ta hand om mat som slängs, på ett bananskal.

Svinnlandet berättar om Andreas resa, hur han började dumpstra, hur det går till, vad han hittar för varor, hur han lever i överflöd på den mat han hittar och hur mycket pengar han sparar på att inte längre behöva köpa mat. En resa som nästan får mig att inte kunna lägga ifrån mig boken.

Andreas tar också upp flera viktiga frågeställningar. Vad betyder bäst-före-datum? Är det lagligt att dumpstra? Är det verkligen konsumenterna som är de största bovarna i matsvinnet? Hur ska vi stoppa det här slöseriet? Vad görs redan nu för att minska matsvinnet?

Jag fascineras av Andreas historia om hur lätt det är att dumpstra, den ”värld” av dumpstrare som finns, hur mycket som slängs av butiker och hur många fantastiska produkter som vi konsumenter hade kunnat ta hand om. För jag vet inte hur det är i butiker hos er, men i många av de butiker som jag besöker så finns det sällan varor som är defekta, som närmar sig bäst-före-datum eller grönsaker/frukter som är fula och säljs till halva priset. Och utifrån det som Andreas och många andra dumpstrare beskriver, så borde det finnas mängder. Men de säljs inte. Av flera olika anledningar.

Det skrämmer mig att vi befinner oss i en värld där det är billigare att producera ny mat och kasta, än att ta hand om den som redan producerats.

Jag frågade Andreas om han märkt någon skillnad vad gäller matsvinn i de butiker han besökt under det år som gått sedan boken skrevs:

”Nej, jag har inte märkt någon förändring varken till det bättre eller sämre. Fast det är ju förstås svårt att avgöra när man bara kollar ett begränsat antal butiker.”
Mejlkonversation med Andreas Jakobsson

Jag sträckläste den här boken från pärm till pärm och den gjorde mig nästan sugen på att börja dumpstra själv. Det kommer jag förmodligen inte göra, men däremot blev jag ännu mer besluten att minska mitt eget matsvinn och påverka andra, både personer och butiker, att minska deras matsvinn.

Boken finns att låna på bibliotek eller att köpa hos exempelvis Bokus.

Svinnlandet – Andreas Jakobsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *