Långsiktigt sparande och ränta-på-ränta
När våra barn föddes så har de fått två presenter. Dels minneslådan som jag skrev om i mitt förra inlägg, dels ett månadssparande. Genom att redan vid tidig ålder starta ett sparande som barnen ska få när de är myndiga (eller redo för att ta hand om pengarna) så drar vi fördel av tidsaspekten och ränta-på-ränta-effekten.
Ska man försöka prioritera ett långsiktigt sparande trots en begränsad budget? Mitt svar är utan tvekan ja (under förutsättning att man även har råd med buffert etc). Har man ett långsiktigt mål och möjlighet att dra in på någon utgift eller kostnad, så kommer det löna sig i längden att börja spara även en mindre summa redan idag. Varför? Jo, det ska jag förklara nu.
Vad är ränta-på-ränta-effekten?
Det innebär helt enkelt att sparkapitalet varje år växer snabbare och snabbare ju större kapitalet blir. Säg att du första året har 100 kr och att du får 5% avkastning. Det innebär att du efter ett år har 105 kr. Nästa år får du också 5% avkastning, men eftersom att du då har 105 kr i kapital, så får du istället för 5 kr i avkastning 5,25 kr i avkastning och har då totalt 110,25 kr i kapitel. Och så fortsätter det.
Ju tidigare man börjar spara till ett långsiktigt mål, ju mer drar man nytta av ränta-på-ränta-effekten. Det gäller all typ av långsiktigt sparande, vilket är en anledning till att kanske börja tänka på pension även vid relativ ung ålder. I ett exempel nedan kommer ni kunna se vad som händer vid olika tidsperioder givet en viss avkastning och med alla andra faktorer konstanta, eller ceteris paribus som vi nationalekonomer säger när vi vill verka lite märkvärdiga och använda ett latinskt uttryck.
Exempel:
Om du sparar 500 kr per månad och får 3% avkastning så har du efter 18 år 143 000 kr.
Om du istället väntar några år med att börja spara och då istället sparar 1000 kr per månad men med samma avkastning, så får du 124 000 kr efter 9 år.
(Ovanstående beräkningar är gjorda med appen Sparlabbet där man kan beräkna hur mycket pengar man får vid olika sparbelopp, tidshorisonter och avkastningar).
Men så klart, ränta-på-ränta effekten utgår från att man faktiskt får en avkastning. Med det lågränteläge som råder idag så bör man se över var man har sitt långsiktiga sparande och vilken risk man vill ta. Men de frågorna överlämnar jag till dig att fundera över, kanske tillsammans med din bank.
Följ mig gärna på Instagram, där händer det massor av spännande!
2 Comments
Planbokssmart
Hej! I dagens lågränteläge går det inte att få den typen av avkastning på sparkonton, utan man behöver spara i fonder eller aktier. Men där är såklart risken en annan vilket man behöver ta hänsyn till, men även hur länge du ska spara pengarna. Lycka till!
Mikaela
Vart sparar ni pengar med så hög avkastning? Och är ni nöjda? 🙂