Kemikaliebanta – varför och hur börjar jag?

Det är först under de senaste åren som jag på allvar börjat fundera på det här med att kemikalier och kemikaliebanta. Jag är fortfarande väldigt ny på området och därför har jag i dagens blogginlägg tagit hjälp av en expert för att reda ut några frågor.

När jag började att kemikaliebanta så började jag med rengöringsprodukter i hemmet. Först och främst var det av ekonomiska och minimalistiska skäl, det kändes onödigt att ha en hel uppsjö olika produkter när man i de flesta fall kan göra rent hemmet med det som finns i skafferiet. På senare tid har jag mer och mer blivit uppmärksam på alla kemikalier som vi får i oss genom alla de hudvårdsprodukter som vi använder. Men hur ska man tänka? Vad ska man börja med att byta ut? Vad är det för skillnad på de ekologiska/naturliga produkter som finns i vanliga affärer och de som säljs i mer specialbutiker?

För att få svar på dessa frågor har jag haft kontakt med Agnes, som driver webbutiken Darling Eco och som är något av en expert på ämnet.

Vilka är Darling Eco?
Darling Eco läser innehållsförteckningarna åt dig, granskar och väljer noga ut giftfria och ekologiska produkter för vuxna och barn som håller måttet.  Vi erbjuder styckvis produkter samt färdiga ekoboxar förberedda för gravid/mamma, bebis och lite större barn. Hos oss får du även matnyttiga råd för hur du enkelt giftminimerar ditt hem och din kropp.

Darling Eco består av Agnes och Fredrik med filosofin att göra Sveriges barn lite friskare och Sveriges föräldrar lite mer medvetna. De är ett par sedan 2009 och har en tös född 2011 och en pojk 2012. 

Familjen bakom Darling Eco.

De har aktivt kemikaliebantat sin tillvaro sedan dottern låg i magen 2010 och Agnes fick upp ögonen för filmen ”Underkastelsen” och strax därefter ”Den hotade mannen”. TV-arbetare som Agnes är i botten, ofta med researcher som titel gjorde hon ett djupdyk i ämnet och har bara fortsatt på det spåret för att lära sig och sprida det kemikaliefria budskapet. Hon håller sig uppdaterad, kommunicerar med forskare, organisationer, tillverkare och experter med flera. Och driver Darling Eco.

Fredrik är Agnes vapendragare i vått och torrt. Han är civilingenjör i teknisk fysik. Agnes kan knappt uttala det. På Darling Eco jobbar han bland annat med det tekniska och ekonomiska. För det är inte Agnes starkaste sidor nämligen. Fredrik bidrar även med ett par extra ögon och korrekturläser texter till hemsidan som Agnes skrivit och är en flitig testare av nya ekologiska och giftfria produkter som granskas och utvärderas för att hela tiden förnya sortimentet.

Varför har Darling Eco valt att fokusera på gravida, mammor och små barn?
Forskning visar att foster och barn är extra utsatta och sårbara för skadliga kemikalier, som både gravid- och barnkroppen exponeras för i vardagen. Till exempel innehåller många av de konventionella hygienprodukterna för gravida påvisat hälsofarliga ämnen. Fostret i magen kan riskera att utsättas för ämnen som stör dess utveckling, vilket i sin tur kan leda till bestående men längre fram i livet. Darling Eco ger råd som gör det enkelt för gravida och småbarnsföräldrar att få kunskap och välja hälsosamma produktalternativ.

Varför bör man välja ekologist och giftfritt?
För att undvika skadliga kemikalier av olika slag som ofta inte är reglerade via lag och kan vara cancerframkallande, allergiframkallande, hormonstörande, störa fosterutveckling och skada miljön rekommenderar vi att använda giftfria och ekologiska varor. Se upp för fuskekologiska produkter!

Vad är det för skillnad på de ekologiska produkter som finns i tex matvarubutiken och de produkter som säljs av er eller andra specialbutiker?
Matbutikerna kan erbjuda produkter som rider på gröna vågen och kallar sig ”ekologiska” med övervägande syntetiskt innehåll (framställda på kemisk väg istället för naturlig). Dessa är varken ekologiska eller naturliga men tillåts ändå kallas för ”ekologiska”. För flera ekocertifikat räcker det nämligen att en viss del, ibland så lite som 5 % av produktinnehållet har ekologiskt innehåll för att produkten ska få kallas för just ”ekologisk”. Här skiljer vi oss markant från matbutikerna då Darling Ecos strävar efter 100% ekologiskt, giftfritt och naturligt innehåll. Inte fuskekologiskt.

Det finns så många olika farliga ämnen och jag har svårt att hålla reda på alla, är det några som jag ska vara extra uppmärksam på?
Det här är en jättesvår fråga då det beror på vilket skede du är i livet, hur du bor, om du har barn osv.

Jag har inte råd att byta ut alla rengöringsprodukter, vad ska jag prioritera först?
Det är viktigt att prioritera produkter som du använder närmast kroppen, extra viktigt vid graviditet. Välj en vara som har flera användningsområden. En sådan produkt kan exempelvis vara fasta tvålar från Malin i Ratan som fungerar som schampo/balsam/hand/kroppstvål, vissa även som raktvål! Har du småbarn så betyder det per automatik att de rör sig mycket på golvet vilket innebär att de kommer i kontakt med damm (kemikaliers bästa samlingsplats) och även med ditt val av rengöringsmedel av golven. Välj därför hälsosamma städprodukter.
 
Ni har allt från leksaker till rengöringsprodukter för både hem och person i ert sortiment, är alla produktkategorier lika farliga vad gäller kemikaliepåverkan?

Darling Eco förmedlar en medveten livsstil och ett medvetet helhetstänk som inkluderar boende, saker som vi omger oss med, barnens leksaker, vad vi äter och hygienprodukter som används närmast kroppen. Den så kallade ”Cocktaileffekten” gör att vi bör vara uppmärksamma på kombinationen av kemikalier som hamnar i våra kroppar. Inte försöka undvika områden för skadliga kemikalier var och en för sig. På vår hemsida hittar du checklistor som hjälper dig att giftminimera rum för rum i ditt hem.

Hoppas ni har haft glädje av det här inlägget! Tipsa mig gärna om fler personer/ämnen med budskap som passar den Plånbokssmarta livsfilosofin!

Följ gärna Plånbokssmart via Instagram eller Facebook.

2 reaktion på “Kemikaliebanta – varför och hur börjar jag?

  1. Alltså, mitt bästa tips är att sluta köpa så mycket. När jag gick över från giftiga till ekologiska produkter var jag så chockad efter Underkastelsen att jag slutade cold turkey. Jag insåg då hur många behov som är skapade och hur lite jag egentligen behöver av smink och hygien/hudvårdsprodukter. En bra tvål och en bra olja räcker långt. Det går till och med utan tvål om man no pooar och använder t.ex. bikarbonat och äppelcidervinäger till håret. Och samma grejer funkar till huset. Och i maten. Och så himla mycket billigare det är. Så spara pengar och miljö på en gång och sluta överkonsumera skönhetsprodukter är bästa tipset.

    • Ja, det är absolut det bästa tipset! Ibland tror jag att vi har glömt av att tänka själva, att vi är lite ”hjärntvättade” av all reklam och verkligen tror att vi måste ha tusen olika produkter för rengöring, ansikte, kropp etc när det egentligen fungerar lika bra att använda samma produkter till många användningsområden. Ättika, citron, bikarbonat etc fungerar ju till hur mycket som helst! Och olja och tvål till kroppen, precis som du skrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *