Plånbokssmart klimat

Jag mot engångsartiklar

Engångsartiklar. En bov för både plånboken och miljön. I teorin är det väldigt enkelt att sluta med dessa, men i praktiken?

Ett av bloggens första inlägg handlade om saker som man inte behöver köpa, men som köps ändå, kanske av gammal vana. Många av de tipsen handlade om engångsartiklar. Vi förstår väl alla hur korkat det är med engångsartiklar, det kostar pengar och det är dåligt för miljön, men ärligt talat, det är inte så lätt att sluta med. Inte för att det är svårt att hitta alternativ, utan för att det i många fall handlar om att bryta ett livsstilsmönster, en vana och vanor är inte de lättaste att bryta.

Vissa engångsartiklar använder jag nästan aldrig. Jag köper inte plastpåsar utan har med tygkassar. Vi har slutat använda papperstallrikar och engångsmuggar när vi är på picknick. Jag köper inte vatten på flaska utan har med mig egen vattenflaska. Och så vidare Inga konstigheter. Tyvärr finns det ju en miljon andra engångsartiklar som jag fortfarande använder.

Från årsskiftet bestämde jag mig för att ta mig själv i kragen och en gång för alla försöka bryta den dåliga vanan. Framförallt var det av två anledningar,  för det första väntade vi vårt andra barn och med barn följer massor av engångsartiklar som ett brev på posten. För det andra har vi mindre inkomst i och med föräldraledighet så det kändes som ett bra läge att ta itu med detta nu.

Sugrör, näst på tur…

Så, sen årsskiftet har fokus varit på dessa produkter:

Bomullspads
Jag har inbillat mig att det ska vara svårare att få bort makeup med bomullsrondeller i tyg jämfört med bomullspads. Jag har också inbillat mig att de ska vara svåra att få rena. Jag kan med facit i hand konstatera att båda var fel. Varför jag inte gjort detta tidigare är för mig en gåta…

Våtservetter
Vi använde väldigt få våtservetter till vårt första barn och nu använder vi ännu färre. Vi har istället med oss små handdukar, en vattenflaska har vi ändå alltid med oss och skulle det vara riktigt elaka fläckar så har vi med en liten ask med en fast tvål i. Våtservetter är inget jag saknar.

Amningsinlägg
Kanske behöver inte alla använda amningsinlägg, men för att inte gå in på detaljer, jag behöver det. Till mitt första barn köpte jag hur många askar som helst med amningsinlägg. Nu har jag sytt egna av en handduk och med ett vattenavvisande tyg på baksidan (hittade på en tygaffär, är typ som vaxduk fast mjukare och inte av plast…). Fula som stryk, men funkar hur bra som helst!

Tvättlappar
Eftersom att vi sedan två månader har en bebis i familjen så behövs det en hel del tvättlappar. Till sonen köpte vi pappersvarianten, mest för att vi nog inte tänkte så mycket på alternativen, till dottern har jag klippt tvättlappar av handdukar som jag använder. Vi har fortfarande tvättlappar i papper, men inte alls i samma mängd som tidigare.

Hushållspapper
Det här är en svår nöt att knäcka. Min man älskar hushållspapper, jag har aldrig förstått vad jag ska ha det till och när jag bodde ensam var det aldrig något som jag handlade. Det kladdas dock en del eftersom att vi har småbarn i familjen, men jag använder så mycket som möjligt handdukar och maken använder handdukar och hushållspapper. Fortfarande går det dock åt en hel del hushållspapper…

Plastpåsar till frukt och grönt
Om jag köper typ 3-4 äpplen så använder jag aldrig plastpåsar. Hen i kassan kanske inte tycka om mig när det kommer äpplen rullandes, men jag tänker att hen får hellre bli sur på mig än att miljön ska må dåligt. Målet är dock att inte använda plastpåsar när vi köper större antal varor eller till exempel bröd i lösvikt. Där är jag inte än, men jag har börjat.

Servetter
Jag har inte köpt servetter på flera år men har ändå en hel låda sedan tidigare inköp då jag ett tag älskade att köpa servetter. De minskar i sakta mak, väldigt sakta mak då de främst används vid ”speciella tillfällen”. Dock är målet att när de är slut köpa några fina i tyg. Har ni några tips på vart jag kan köpa fina? (Eller så syr jag egna…) 

Sugrör
Sugrör känns som en säsongsprodukt hemma hos oss och nu till alla picknicks i vår/sommar/höst kommer det gå åt en hel del. Målet är att, när de sugrör vi har kvar hemma tagit slut, köpa återanvändningsbara. Har ni tips på om jag ska satsa på metall, glas eller kanske bambu och någon bra butik där jag kan köpa dessa?

Disktrasor
Vi började med disktrasa i tyg, men med de tyckte varken jag eller maken att uppsugningsförmågan var speciellt bra, så vi gick tillbaka till Wettex och vi måste ta nya tag. Disktrasan vi hade var i bomull, något förslag på annat material som är bättre och var jag kan köpa dessa?

Det här var första steget i mitt försök att fortsätta minska vårt användande av engångsartiklar. Vi har gjort ganska mycket redan som inte finns med på den här listan, men det finns också många saker kvar. För mig handlar det mycket om att bryta gamla vanor och lära mig nya. Och sen går ju jag igång på alla sätt som innebär minskade kostnader…
Jag märker att när jag väl lyckats med en ny vana, då blir nästa vana mindre svår att bryta.

Har ni slutat med engångsartiklar? Vilka var svårast/lättast?

Följ gärna Plånbokssmart på Instagram för fler tips!

 

29 Comments

 • Irene Svensson

  Kör själv med disktrasor som är stickade av ekologisk bomull. Kokar i kastrull med lite tvättmedel och de är som nya. De går lika bra att köra i tvättmaskin. Bra att gnugga med och bra uppsugningsförmåga. Bra för miljön. Jag säljer också stickade disktrasor via kattenstrasmattor.wordpress.com och jag har även en Instagram, @kattenseco. Trasorna finns i många färger. Snyggt, praktiskt och miljövänligt.

 • Planbokssmart

  Jag ska leta efter servetter på loppis i sommar! Och nu måste jag verkligen beställa de där sugrören! Hihi, ja, du har fantastiskt fina saker!

 • stella

  jag har stickade disktrasor i lin/bomull, funkar toppen! Sugrör – rostfria från lapland eco store och amazon, servetter har jag som jag köpte på second hand för jättemånga år sen, 12-pack för typ 30kr eller så. Erikshjälpen tycker jag brukar vara bra på textilier. Annars om du vill ha fina i linne som är lite casual säljer jag fina 😉 ja jag säljer ju allt du söker förutom sugrör då… 🙂

 • Planbokssmart

  Hej! Tack för att du följer min blogg. Ja, jag ska beställa sådan sugrör, jag har tittat på de länge men inte tryckt på köp-knappen än, det är dags nu! Ha en fin dag!

 • Ekonomimamman

  Väldigt bra blogg, ska bli skoj att följa! Ser att andra också tipsat om http://www.laplandecostore.se där det finns bl.a. stålsugrör i olika storlekar och även nätpåsar för frukt som man kan ta med till affären. Jag beställde även en tygkasse som jag haft på min to-do-list i typ ett halvår 😀 Fanns även saker man kunde byta ut aluminiumfolie mot. Ska bli spännande att testa hur det funkar! Ha det bra 🙂

 • Planbokssmart

  Tack för tipsen! Det är de i stål som jag har fastnat för, men hörde av ngn att de tyckte rören blev vassa för små barn. Har du någon erfarenhet av det?

 • Händelsevis

  Ser att du redan fått massor av disktrasetips men virkade och stickade är verkligen grejen alltså! Lätta att göra (kolla youtube) håller länge och skurar bra! Allt i microfiber/mirakeltrasor släpper microplaster vid varje tvätt, dessa kommer med vattnent ut i haven och ställer till stora problem där. Du har säkert sett larmrapporterna. I det valet är wettex bättre eftersom det är naturmaterial och således nedbrytbara.
  Sugrör har vi i stål från laplandecostore, har man tjockare smoothie har de även en större variant. De i glas är ju vackra men skulle aldrig våga ge till barnen…
  Tror även jag sett i stål på tgr och lagerhaus?

 • Planbokssmart

  Haha, ok, ja då är jag med! Har ett gäng såna hemma, är kanske dags att börja använda de mer =)

 • Planbokssmart

  Tack för tipsen! Hm, jag måste verkligen kolla in disktrasorna från Wäxbo för ni är många som tipsar om de!

  Ja, att återanvända fruktpåsarna från affären går nästan bara en gång, sen går de sönder. Jag måste också bli bättre på att ta med egna påsar till frukt och grönt, men än så länge sitter inte det lika mycket i ryggmärgen som tygkassarna till hela köpet. Men vi får kämpa på! =)

 • Hennie

  Kanske var lite otydlig;). Jag menade trasor som är gjorda i nån form av mikrofiber som man ”normalt” använder till dammtorkning både torra och lätt fuktade med vatten. Brukar säljas i 5-pack lite överallt. Kanske inte det bästa ur miljösynpunkt, men de återanvänds och håller i evighet.

 • Helena

  Wäxbo lin här också! Funkar kakon o blir ju bara bättre för varje tvätt. Snygga är de med. 🙂

  Vad gäller handling så har vi alltid med oss stora tygkassar men använder fortfarande butikens frukt- o gröntpåsar till just frukt o grönsaker. Försöker återanvända dem men de går ju så lätt sönder. Har precis börjat inse att det finns särskilda tygpåsar att köpa även till detta (hos vissa eko- butiker på nätet) så det kommer nog att inhandlas här snart.

 • Lotta

  Sticka i bambugarn (eller mix av bomull och bambu) det är lite antibakteriellt så trasan håller sig fräsch längre. Har även hört gott om Ekelunds disktrasor i textil. Minns inte vad det är för material men det kan du säkert googla på.

 • Hennie

  Använder ”mirakeltrasor” som disktrasor:). Funkar kanon o bara o tvätta i 60 grader, känns bra att inte köpa vanliga Wettex eller liknande!

 • Cattis

  Jag har också experimenterat med olika disktrasor och återkommer ändå till wettex som jag trivs bäst med. Har gjort en kompromiss nu vilket innebär att jag tvättar dom i 60 grader med jämna mellanrum och återanvänder samma trasor. Funkar än så länge.

 • Liv

  Bra inlägg! Tycker också man ska minska på engångsartiklar men det är svårt! Disktrasor kör vi på mikrofiber! Dessa håller hur länge som helst och jag känner att de har bra uppsugningsförmåga! Man kan köra disktrasan i tvättmaskinen alternativt koka i vatten! Finns även bra handdukar i mikrofiber ?

 • Matilda

  Såg att du redan fått tips om disktrasa från Växbo Lin, men jag vill verkligen understryka hur bra de är. Har bara haft sådana i minst 5 år nu. 🙂

 • Planbokssmart

  Hm, får kanske ge våra av bomull en chans till! Gör gärna det, det är säkert fler som vill veta så då kan jag sprida vidare. Ha en fin dag!

 • Carin H Brander

  Stickade disktrasor är grejen! Jag har gjort två av bomullsgarn som vi alternerar varje vecka och tvättar i 60 grader. Är supernöjd med dem, de är bättre än Wettex för de har en struktur som gör att det är lättare att gnugga bort fläckar. Har planerat att skriva ett inlägg på bloggen om hur jag gjort men har inte kommit till skott än, ska försöka komma ihåg att hojta till här när jag gjort det.

 • Planbokssmart

  Ja, jag håller utkik på loppis, men de verkar populära!
  Aha, den disktrasan ska jag spana in!
  Ja, det är såna frottéhanddukar som vi använder ist för hushållspapper. De funkar jättebra!
  Jag funderar på sådana rostfria, har bokmärkt den sidan från Lapland Eco men har ännu inte tryckt på köp.
  Tack för alla tips!!

 • Planbokssmart

  Nej, inte engångs kanske, men jag upplever inte att de har så lång hållbarhet även om jag tvättar de, de slits sönder ganska snabbt.

 • Jennie

  Ser du wettexdukar som engångs? Jag brukar tvätta dem i 60 grader och återanvända dem. Slänger dem gör jag bara när jag använt dem till något riktigt otäckt som kräks eller fågelbajs.

 • Lena

  Servetter har jag fått i present från Himla, de är i linne. Hade jag behövt nya hade jag antingen letat på loppis efter redan färdiga eller köpt en linneduk och sytt egna.

  Disktrasan kommer från Växbo lin. Den fungerade inte så bra första tvättarna, men nu är den grym. Annars köpte vi frottétvättlappar på Ikea när lillen skulle komma som vi fortf använder som trasor och ”hushållspapper”.

  Sugrör fick jag rostfria från mina föräldrar. Vet inte vart de köpte dem, men har sett att Lapland eco store har likadana. Fungerar bra till både smoothie och till lite mer lättflytande drycker.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.