Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart livsstil

Spara 100 000 kr – Minimalistinnan

Hur lyckas man leva två personer på en lön och samtidigt spara ihop till 100 000 kr? På bara några månader?

Det var jag såklart tvungen att ta reda på och har därför intervjuat tjejen bakom Instragram-kontot Minimalistinnan.

– Vilka är ni?
Jag kallas för Minimalistinnan och min sambo går under bokstaven T.

Vi är uppvuxna nära varandra, men det var inte förrän först i juni 2016 som vi träffades. Väldigt snabbt blev vi ett par då vi kände och insåg att vi hade verkligen träffat rätt. Med många gemensamma drömmar så flyttade jag in i Ts lägenhet (jag var inneboende innan i en grannby).
 
Även om vi är väldigt lika så har vi levt totalt olika liv.
T är elektriker sen snart 11 år tillbaka med en stabil inkomst. Jag har däremot envisats med att driva en enskild firma utifrån olika kreativa idéer och levt på en inkomst i klass med existensminimum. Redan när vi träffades var jag sjukskriven 75% b.la pga PTSD.
 
Att spara har jag alltid sett som något kul i form av en utmaning, men också nödvändigt då min inkomst pendlat mycket. Och att leva på en så liten summa har gjort mig duktig på att vända på varje krona. T däremot har innan vi träffades aldrig ens funderat på att spara och har alltid levt månad till månad trots drömmar om hus och bättre ekonomisk framtid.
Jag är minimalist med ekotänk sedan 2013 och T tog det till sig väldigt fort vilket har underlättat mycket och egentligen gjort hela den här resan möjlig.
Många bäckar små…
 – Ni har sen i september sparat ihop 100 tkr, varför påbörjade ni det sparandet?
Allting började med att vi lyckades till sist stå som ensamma budgivare på våra drömmars hur i mitten av september. Tillträdde sker inte förrän 1 juni 2017 och vi visste redan att vi skulle behöva göra en badrumsrenovering då badrummet är original sedan huset byggdes 1968. Och att ha en buffert som husägare är aldrig fel. Vi visste också att vi ville fortsätta leva en minimalistisk livsstil och sälja av prylar som inte längre tjänar oss någon nytta. 21 september skrevs papperna om husköpet på och samma dag satte vi in 500 kr på sparkontot. Redan då sa jag lite på skoj, men också lite på allvar att 100.000 kr hade varit ett riktigt bra mål. Min sambo blev ganska så förskräckt och tyckte det lät alldeles för ambitiöst och sa att det var inte möjligt.

Men han blev glatt överraskad när det snabbt sprang upp i 50.000 kr redan och han började själv gräva i alla gömmor efter saker som inte behöver bo hos oss längre.

– Vilka förutsättningar hade ni när ni började spara?
Jag blev sjukskriven 100% redan i oktober, innan dess hade jag varit sjukskriven 75%. Dessutom har jag endast varit egen företager innan med en lön på existensminimum, vilket gör att jag inte är berättigad någon ersättning från Försäkringskassan eller liknande. Min sysselsättning sköts då till att jag rensade i hemmet, laddade upp annonser på Tradera och i lokala Facebookgrupper. Min sambo är elektriker på heltid med fast tjänst sedan snart 11 år tillbaka och har därför en stabil lön. Dock jobbar han inte på ackord vilket är där ryktet om elektrikernas saftiga löner kommer från. Men han har ändå en för oss väldigt bra lön.

Vårt boende (2:a på 58 kvm) kostar ungefär 20% av min sambos lön.
 
Vi har heller inga barn, men nu väntar vi vårt första.
 
Båda var skuldfria förutom att T har ett lån på sin lägenhet.

Jag hade betalat av mitt CSN-lån och jag hade hjälpt T med att betala av det sista på sitt billån och han hade löst sitt kreditlån med hjälp av att lösa ut pengarna på ett fondkonto och betala av skulden. Det var väldigt viktigt för oss att bli skuldfria innan vi köpte hus för vi ville känna att vi kunde börja spara direkt.

 

– Hur mycket av sparandet kommer från sparande från lön? Minskad konsumtion? Försäljningar?
Knappt varannan månad har vi lyckats spara 4000 kr från lön. Någon månad har där inte blivit någonting alls pga oförutsedda utgifter, medan andra månader har där blivit ca 1000-2000 kr.
 
Vi har definitivt dragit in på konsumtion. Min sambo tog ju till sig minimalismen väldigt tidigt i förhållandet och slutade att köpa prylar. Nu köper vi endast ersättare för det vi plastbantar, samt efter hand byter vi ut mot mer ekovänliga alternativ. Dock har det blivit utemat ett fåtal gånger, men i gengäld så har min sambo numera med sig hemlagad lunch till jobbet istället för att äta ute varje dag.
 
Den allra största delen av vårt sparande kommer från försäljningar av prylar som vi inte längre haft användning för. Det har främst varit försäljning via Tradera, men även en del i lokala loppisgrupper på Facebook. Pga min sjukskrivning så har jag haft tid och möjlighet att ägna stor tid åt att lägga upp annonser, ta hand om paketeringen och posta. För att spara in pengar på emballage har vi frågat familj & vänner om de har kartonger och packmaterial som de inte använder.
Lego och tv-spel har varit det som inbringat mest pengar. Det går att få in enorma summor på att sälja Lego rätt fördelat på Tradera, och speciellt retro tv-spel är just nu en stor marknad.
 
Det är mycket jobb bakom och ibland tär det på tålamodet och orken. Men att se sparkontot växa och känna möjligheterna med det gör att en kämpar på. Och att sitta på söndagskvällarna (då vi väljer att auktionerna på Tradera går ut) och följa slutminuterna på budgivningarna som ibland överraskar stort med att höjas flera 100 kr innan avslut är helt underbart.

– Vilka svårigheter/motgångar har ni stött på?
De största motgångarna har varit de oförutsedda utgifterna som ofta blivit ganska stora. Några exempel är att när bilen har lämnats in på service har det visat sig vara ganska mycket som behövt åtgärdas och då har den månadens avsedda sparpengar fått gå till att betala det extra som tillkom på fakturan. Vi hade otur med ett företag där vi sa upp ett abonnemang sedan sa att allt var klart, men det visade sig inte vara sant och vi fick en väldigt saftig påminnelseavgift. Vår gemensamma hobby – akvariefisk, har kostat oss en hel del emellanåt. Pumpar har gått sönder, det har behövts rengöras ganska akut och införskaffas vätskor och salt. Sen har det trillat in en eller två årsfakturor på sådant min sambo glömt bort, t.ex. en försäkring på över 2000 kr. Om en bara har 100% koll på exakt alla utgifter som finns och som kommer att dimpa ner så blir överraskningarna inte lika stora. Samtidigt är det omöjligt att gardera sig mot oförutsedda utgifter. Allt kan hända i livet och det gäller att inte låta det sänka en. Vissa månader har varit usla, medan andra har vi knappt förstått vart alla pengarna kommer från.

– Vad har varit enklast/svårast att spara in på?
Innan jag besvarar frågan så ska jag säga att vi innan sparkontot startades redan hade reducerat antalet utgifter och räkningar väldigt mycket. Jag hade själv bara en inkommande faktura på ett mobilt internet-abonnemang. T hade sagt upp internet på sin surfplatta (vilken vi sålde någon månad efter för en bra summa), bett om slutfaktura på mobilen så att endast abonnemanget betalas varje månad, avslutat id-säkerhetstjänsters. Samt ringt upp internetleverantör m.fl för att förhandla om bättre pris (vilket faktiskt är riktigt lätt!). Vi hade även flyttat över alla fakturor till e-fakturor för att slippa avgifter på allt från 29 till 49 kr i månaden per faktura.
Jag har väldigt lätt för att prioritera om och avstå utan att se det som en uppoffring. Och tack vare att jag är så van innan vid att vara ekonomiskt begränsad så såg jag aldrig det riktigt som en större utmaning för mig personligen, men som ett par kände jag mest ett litet gnagande dåligt samvete mot min sambo som tidigare varit van vid att köpa i princip vad han känner för. Men det gick snabbt över när jag insåg att han faktiskt tyckte om utmaning och framförallt vad det innebar för resultat på sparkontot. Men det som var svårast för mig var att säga upp mitt mobila internet-abonnemang. Jag har lärt mig att leva med det i snart fyra år och med 100 GB surf blir det i princip obegränsat. Nu skulle jag istället ta ett abonnemang via kontantkort som fylls på när en själv känner för det, som endast gav 1 GB surf i månaden. Den omställningen kände jag som en stor utmaning, men att spara in på ytterligare nästan 300 kr per månad gjorde att jag var villig att anta utmaningen. Ganska snabbt insåg jag där också att precis som med alla andra beslut så handlar det om ren anpassning och vana. Det är inte så omöjligt att ställa om. Enklast för mig var att hoppa över utemat, biobesök, ”lyx” mat i vardagen och annan konsumtion/shopping.
T som själv var trött på ”utelivet” och mycket hellre har en mysig hemmakväll hade inte heller problem med att säga hejdå till det. Däremot att dra ner på köp i matbutik av t.ex. finare köttbitar samt lite dyrare viner hade T svårare för eftersom T älskar smakupplevelser och att stå i köket. Men vi har lyckats hitta en bra balans steg för steg. Det gäller att inte vilja göra för stora förändringar på en gång utan sakta i den takt som känns bra jobba mot målet. Det gör faktiskt att det går fortare.

– Har ni några tips till andra med liten budget som också drömmer om ett stort sparkonto?
Jag är van vid att leva på existensminimum, men ändå har jag lyckats hitta sätt att spara. Om möjligheten finns så är den allra enklaste vägen att göra, även om det är mycket jobb, att rensa hemma. Börja sälja av saker som inte används på Tradera eller lokala Facebookgrupper. Det kan kännas väldigt jobbigt och överväldigande i början, men när en väl har fått en bra rutin på det så går det lätt.

Och en ska inte förakta saker som bringar in 10-20kr. Det blir snabbt 100kr och sedan flera 1000kr. Fortare än en kan ana.

Har du själv inte så mycket prylar i hemmet kan du fråga vänner och bekanta vad de har och erbjuda dig att sälja det åt dem. Det kan kännas surt att sälja saker för en bråkdel av vad de kostat som nya – men överväg med dig själv, kommer pengarna du väl får att göra dig mer nytta än om prylen bara får ligga kvar och samla mer damm? Pengarna ger dig en större frihet.

Ett annat tips är att hitta ett fritidsintresse som kan inbringa extrapengar eller starta en hobbyverksamhet.
 
Om du är ute på stan och får en impuls av att köpa någon sak eller en fika, står i matbutiken och börjar plocka friskt bland hyllorna – fråga dig för varje tänkt inköp: ”Är det här värt för mig att betala x antal kronor istället för att lägga dem på mitt sparkonto?”. Det du väljer att avstå från – sätt in de pengarna på ett konto.
 
Strunta i att handla med kort. Väldigt jobbigt för den som är van vid smidigheten att bara dra kortet – men pengarna får ett helt annat värde när du ser dem försvinna i form av kontanter. Det fick T att snabbt vilja spara och tänka annorlunda när han började ta ut ett belopp varje månad och sedan försöka ha kvar så mycket som möjligt i slutet av månaden.

Hitta aktiviteter och roliga upplevelser att göra på helger som är gratis eller inte kostar mycket. Oftast är vi så förblindade av att det måste vara nya saker och att pengarna ska vara inblandade att vi glömmer bort det som redan finns runt om oss. Jag minns när jag var liten och vi hade massor av uteleksaker, men mestadels av tiden rördes dem inte särskilt mycket. Det var ju mycket roligare och mer spännande att hitta på egna lekar och gå på ”äventyr” i området. Hitta tillbaka till det tankesättet som fanns där som barn. Istället för bio – ordna en mysig hemmabiokväll och bjud in vännerna. Istället för restaurang – laga maten tillsammans. Istället för att handla nya kläder – bjud in alla vänner till en klädbytardag.

Glöm inte att följa både Plånbokssmart och Minimalistinnan på Instagram för fler bra tips!

4 Comments

  • Planbokssmart

    Tack för alla tips, det låter väldigt likt min egen resa, även om jag är värdelös på att föra kassabok. Men visst är det roligt att se pengarna växa och att hitta sätt att få de att räcka längre! Jag blir lite fånigt lycklig varje gång jag hittar ett sätt att slippa spendera pengar utan där jag istället kan lägga in pengarna på sparkontot eller något annat som känns viktigare/roligare.
    Sköt om dig och hoppas sparkontot växer fort!

  • Cattis

    Tips har jag tusen av, skulle kunna skriva en hel uppsats känner jag 🙂 ett av mina viktigaste tips är att föra kassabok, som man sammanställer efter varje månad. Då ser man lätt vart pengarna tagit vägen och vart man kan skära ner. Det är viktigt att ha ett mål att spara till, det gör det enklare, ska jag köpa en snickers eller spara 12:- till det jag verkligen vill. Alla kronor räknas. Jag utmanade mig själv med att alla pengar som fanns kvar på kontot när lönen kommit var bonussparande, då tänker man igenom varje gång innan man lägger nåt i kundvagnen. I början kunde vi inte välja, då var det bara måsten som inhandlades som mat, städprodukter (lätt att göra egna med ättika). Kläder fick vi önska oss i present, ville vi ha nåt till hemmet fick vi vänta till jul och önska oss presentkort på IKEA. Nu har vi mer pengar och då får vi varsitt belopp att göra vad vi vill med. Jag sparar mina pengar 🙂

    Jag utvärderade alla räkningar, abonnemang, försäkringar osv. kollade om vi hade bäst priser, kombinationsrabatter osv. Jag tog en räkning i taget, när man väl börjat vill man fortsätta för det blir KUL! Trodde aldrig jag skulle säga det…

    Vi har alltid haft ett belopp till nöjen, så vi kunde gå på bio en gång per halvår eller en konsert t.ex. Och sen om vi lyckades göra några bra matinköp var det ok att köpa tidningar på den budgeten 🙂

    Tack, det kan behövas

  • Planbokssmart

    Vad spännande! Har du några egna tips att dela med dig av? Hur klarade ni er på en liten budget? Vad prioriterade ni bort och vad valde ni att ge ekonomiskt utrymme för?
    Lycka till med rensningen!

  • Cattis

    Imponerande! Så himla kul att läsa om eftersom jag började intressera mig för hushållsekonomin när jag jobbade halvtid och samtidigt var föräldraledig och hade det knapert med pengar. Då handlade det mest om att minska utgifter och sälja av saker, nu några år senare har jag/vi nåt fram till en milstolpe med betydligt högre lön som möjliggör ännu mer sparande och en del lyx (enligt mig) också! Dock inser jag att vi samlat på oss en hel del prylar igen (har barn i skolåldern som växer ur cyklar med mera) så n

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.