Minska matkostnaderna
– Innehåller reklamlänkar –
Att bo och att äta, det är ofta de kostnader som är störst i en hushållsekonomi. Jag försöker att hitta en bra balans mellan att äta det vi vill och ändra ha en bra nivå på matkostnaderna.
I det här inlägget har jag samlat några av mina bästa tips för att minska matkostnaderna.
Naturens skafferi
Naturen är fylld av mat! Svampar, bär och frukt är kanske det som vi första hand tänker på. Framåt sommaren och hösten finns det ofta mängder att plocka, oavsett om du har egen trädgård eller inte. Bor du i lägenhet så är det fritt fram att plocka frukt från träd som står på allmän mark, till exempel i parker. På Fruktkartan.se kan man få tips om vart det finns frukt och bär att plocka där du bor.
För ett par år sedan hade jag möjlighet att gå på föreläsning med Lisen Sundgren och då fick jag upp ögonen för hur mycket mat det finns i naturen som INTE är frukt och bär. Nässlor, nypon, granskott, lindblommor osv. Helt plötsligt ser jag mat överallt!
Ett hett tips är därför att lära dig mer om det ätbara i naturen, kanske via Lisens hemsida eller varför inte låna/köpa hennes bok Det vilda köket.

Odla själv
Har du gröna fingrar? Grattis! Själv har jag nog varken intresse eller tålamod att odla så mycket själv. Som tur är finns det ändå en del som passar även mig. Att till exempel så ärtskott gör jag ofta, det är lätt, växer snabbt och blir mycket mat som man kan skörda hur länge som helst.
Jag brukar också köpa färska kryddor i livsmedelsbutiken och plantera om. Min favorit är basilika som jag har flera stycken av i köksfönstret. De växer snabbt och är tåliga.

Handla efter säsong
Det säger ju egentligen sig självt att det är smartare, både för miljön, kropp och plånbok att tex köpa svenska jordgubbar på sommaren än spanska på vintern.
Handla smart
Det är svårt att undvika att köpa mat, men det går att göra billigare. Utnyttja butikens erbjudande och kampanjer, använd rabattkuponger, ha medlemskort i matbutikerna och undvik att impulshandla eller på fastande mage.
Vi köper ofta storpack, delar upp i portionsförpackningar och fryser in, vilket vi sparar många kronor på. Har man däremot en liten frys eller är dålig på att frysa in mat, så kanske det blir både billigare och mer miljövänligt att handla mindre förpackningar.
Vi handlar även en del på Matsmart.se. Matsmart säljer produkter som de köpt in i stora partier, som börjar närma sig eller har passerat bäst-före-datum eller produkter där tillverkarna bytt förpackningsdesign. Här går det att göra en hel del klipp.
Minska matsvinnet
Först och främst, släng inte mat! Det mesta går att frysa in eller spara till nästa dag. Använd i en ny rätt eller varför inte göra rest-tapas (massa smårätter)?
Använd era sinnen! Min man vill gärna slänga allt som passerat bäst-före-datum, kanske för att han inte litar på sina sinnen? Jag brukar få agera försökskanin och smaka och lukta på varor som är ”gamla”. Ofta går de att äta i många dagar efteråt.
Var noga med sista förbrukningsdag dock! När en vara som legat i kylskåpet passerat sista förbrukningsdag (ofta färskt kött eller fisk) så äter vi det inte.
Håll ögonen öppna i butiken när ni handlar. Många butiker säljer ut varor som börjat närma sig bäst-före-datum till rabatterat pris.
Ta hand om grönsakerna
Många grönsaker som köps i butik fortsätter att växa hemma om man tar hand om de. Sätt till exempel purjolök, salladslök eller selleri i en vas med vatten så fortsätter de att växa och kan skördas igen. Funkar även med vissa salladssorter. Släng inte ”roten” på salladen utan plantera den i en kruka så växer det snart igen.
Vad är ätbart på grönsaker? Det går att äta blast på tex morötter och rädisor, potatisskal kan bli chips och ”stammen” på broccolin kan användas i soppor och annat. Tänk dock på att köpa ekologiskt, så att ni inte äter massor av gifter.

Vegetariskt
Det har väl kommit tillräckligt många rapporter för att vi ska inse att det inte är hållbart att äta så mycket kött som idag. Kanske är steget för stort att bli vegetarian eller vegan, men det finns ju många alternativ där emellan. Oavsett i vilken ände ni börjar, så är det både billigare och bättre för miljön att dryga ut maten med mer grönsaker och bönor.
Ta med mat hemifrån
Lunchlåda, fika, vatten i vattenflaska och kaffe i termosmugg. Det går att spara många kronor på att inte köpa mat ute på vift.
Följ gärna Plånbokssmart på Instagram för fler tips!
5 Comments
Cattis
Rest-fest är för alla 🙂 vi har det bara vi i familjen eller när vi har besök, men då oftast om det är spontanbesök. Fast alla vi känner vet hur jag är och de flesta har tagit Rest-festen till sina hjärtan! Jättekul tycker jag! Tack detsamma ?
Planbokssmart
Hej! Har ni rest-fest för familjen eller bjuder ni även in vänner? Vi gör en variant av det när vi äter rester och kallar det tapas 😉 Testa Matsmart, de är bra och ibland finns det riktiga kanonerbjudanden. Ja, jag hoppas kunna gå på fler med henne framöver! Tack för att du läser min blogg och ha en fin dag!
Cattis
Jag har inte testar matsmart än, det ska jag göra! Vi brukar ha rest-fest, det blir liksom lite roligare att äta gamla rester när det är fest istället 🙂 det låter spännande med föreläsning med Lisen, en sån skulle jag också gärna gå på. Eller en vildvandring.
Planbokssmart
Tack! Hon gör fantastiska maträtter!
Hanna
TiPS. Vi har gjort mat från https://undertian.com/om-2/ idéen är att varje portion ska vara under 10kr.
En rätt som vi gjort flera gånger är wok m vitkål o morot m bara 200g kött, gjorde den senast idag.