En ekonomi i balans
Jag har den senaste tiden delat med mig av två fantastiska historier, från Minimalistinnan och Fattiga Familjen. Det här är två otroliga historier som visar att allt är möjligt och att ekonomin inte behöver vara något hinder.
Både dessa historier är underbara inspirationskällor om man ska uppnå ett kortsiktigt mål. De visar att det verkligen går att klara sig alldeles utmärkt på väldigt lite pengar. Jag är dock inte så säker på att det är en långsiktigt hållbar ekonomi. I alla fall så skulle det inte vara det för min familj.
När jag och min man skulle planera det här året, ett år då vi blivit två-barnsföräldrar och båda kommer att vara föräldralediga, med kraftigt försämrad inkomst som följd, så var det viktigt för oss att hitta en ekonomi där vi tillsammans har valt det vi vill prioritera pengar på och vad vi inte tycker är så viktigt och därför väljer bort.
Vi satte oss ner och försökte besvara följande frågor:
- Vad är viktigt för oss?
- Vad vill vi prioritera?
Vi kom fram till att tid tillsammans var det viktigaste, men att vi ändå inte ville ha en budget där vi behövde vända på varje krona. Vi ville ha möjlighet att kunna njuta av det vi tycker om, som upplevelser, resor och att kunna köpa den mat vi vill (inom rimliga gränser såklart) tillsammans med hela vår nya familj.
När vi väl bestämt ovanstående, så var det dags för nästa frågor.
- Vilka inkomster behöver vi för att kunna uppfylla de två ovanstående frågorna?
- Hur mycket måste vi arbeta (och i det här fallet även, hur många föräldradagar måste vi ta ut) för att ha råd med vår livsstil och i så fall, är det värt det? Om inte, kan vi prioritera bort något mer?
- Vilka kostnader kan vi dra ner på?
- Vad kan vi prioritera bort?

Vi har försökt att hitta ett sätt att både äta kakan och ha den kvar.
Det är ungefär så jag känner att vi lever nu. Vi både äter kakan och har den kvar.
Vi kom tillsammans överens om den budget vi behövde för att kunna uppfylla de två första frågorna och vilken inkomst vi behöver. För att ha råd med budgeten så har vi sett över våra fasta kostnader och betalar inte för något som vi inte prioriterar. Vi har valt att inte ha någon bil. Då vi har hittat många alternativ till konsumtion så har vi ett ganska litet konsumtionskonto. Vi har valt att försöka bo kvar i vårt befintliga boende istället för att hitta något större och dyrare. Vi försöker hålla nere våra matkostnader utifrån de tips jag skrev om i tidigare inlägg. Och så vidare.

Vi försöker alltid att maximera det vi kan få ut av vår budget. Det vill säga använda erbjudanden när det finns, sälja på second hand det vi inte behöver för att få in mer pengar, hitta på aktiviteter som är gratis och så vidare. Och dra ner på onödiga kostnader även när vi gör saker som vi prioriterar. Om vi till exempel går på museum och det kostar inträde, så försöker vi först och främst se om det finns några rabatter på inträdet. Kanske kan man till och med gå gratis? Vi försöker också att så ofta vi kan ta med mat och fika hemifrån, så att det inte drar iväg med onödiga kostnader där. Äter eller fikar vi ute så ska det vara för att vi vill det, inte för att vi i panik måste stilla hungern.

Efter de här första månaderna på det här året, när vi utvärderat året så här långt, så kan vi konstatera att vi i stort sett lever som vi gjorde förut. Vi har fortsatt leva med den hållbara ekonomi som vi hade tidigare, men kanske blivit ännu smartare. Och jag saknar ingenting, vilket för mig är ett tecken på att vi kommer kunna fortsätta leva så här även när våra inkomster ökar.
Alla väljer såklart olika och vad som är viktigt för mig kanske inte är viktigt för dig. Huvudsaken är nog att man tänker till och inte bara låter pengarna rinna iväg utan att ha koll på vart de tar vägen.
Hur prioriterar ni och vad är viktigt för er?
Följ gärna Plånbokssmart på Instagram för fler tips!
2 Comments
Planbokssmart
Tack för tipset om boken, den ska jag leta efter på biblioteket! Och pant är verkligen super, kan inte förstå att hur mycket pant som slängs…
Cattis
Det är precis så jag tänker också, att rensa bort allt som inte ger mervärde så man får utrymme för det man verkligen vill göra. Och när man gjort det så kanske man kan tjäna in pengar på lifehacks som att sälja överblivna saker, plocka pant om man ändå är ute och går, pant är guld. Jag läser boken Vildplockat just nu och där kan man lära sig vad som går att plocka i naturen i varje årstid, verkligen läsvärd.