Plånbokssmart ekonomi

Dags för nystart: Budget och prioriteringar

Jag fick ett fantastiskt mejl från en följare på Instagram som berättade att hon blivit så inspirerad av Plånbokssmart att hennes familj tillsammans minskat sina kostnader med 5000 kr per år, bara genom att göra en budget, gå igenom den och ändra det som behöver ändras.

Så nu när sommaren ligger mer bakom oss än framför, känner jag att det är dags för en nystart. Dags att börja prata pengar och höststäda ekonomin. I kommande inlägg idag kommer jag ge er tips på vägen, jag hoppas ni antar utmaningen!

Budget
Steg ett är att få kunskap om vad hushållets pengar tar vägen. Hur ser dina/familjens inkomster och utgifter ut? Hur mycket lägger ni på boende? På mat? Nöjen? Ta fram de senaste månadernas kontoutdrag och börja titta igenom de. Dela upp i olika kategorier så att ni lätt får en överblick över era pengar. På nätet finns massor av olika budgetverktyg, men penna, papper och en miniräknare funkar bra. Och jag lovar, det här kanske inte verkar så kul, men har ni fått koll på den här delen, det är då som magin kan börja!


Fasta kostnader – eller nödvändigt ont
Vi behöver alla ha någonstans att bo. Värme i huset. El. Försäkringar. Och i dagens samhälle så måste nog även telefon räknas hit. För vissa är bil ett nödvändigt ont, andra inte. Hur mycket betalar ni för varje del? Finns det billigare alternativ? Börja med att jämföra det ni har med andra alternativ. Det finns massor av bra jämförelsesajter för olika områden på nätet. Jämför el, försäkringar, abonnemang, räntor etc och ta aktiva beslut.
Ju mer ni kan minska dessa kostnader, ju mer får ni över till nästa kategori.
Vill ni läsa mer så skrev jag tidigare i år ett inlägg om just budget och fasta kostnader.


Prioriteringar
Det är nu, när ni fått koll på de nödvändiga kostnaderna, som ni väljer hur ni vill fördela resten av era pengar. Hur prioriterar ni? Vad är viktigt för er? Har ni dyra tv-abonnemang eller tidningsprenumerationer som löper på varje månad men som ni sällan eller aldrig utnyttjar? Avsluta de genast och lägg pengarna på det som ger er livskvalitet. Lägger ni massa pengar på take away kaffe på stan men grämer er för att ni aldrig har råd med att gå ut och äta middag på restaurang? Sluta med det ena och börja med det andra!
Välj de alternativ som ger dig mest livskvalitet. Älskar du att shoppa kläder (hållbart såklart) men kan leva på havregryn och vatten? Gör det!
Det finns inga rätt eller fel. Det är bara du som kan välja hur du vill fördela dina pengar, så gör ett aktivt val.
Mer om våra prioriteringar och hur vi tänkte inför årets föräldraledighet finns att läsa i ett inlägg från i våras.


Sparande och drömmar
Målet med en ekonomi i balans, som jag ser det, är att kunna leva det liv jag vill ha idag samtidigt som jag sparar för ekonomisk trygghet och framtida drömmar. Har du en buffert för oförutsedda utgifter? Har du råd att gå i pension? Vad drömmer du om? Och nej, man behöver inte ha flera tusenlappar över varje månad för att börja spara. Men man måste BÖRJA någonstans. På bloggen har jag i det senaste inlägget samlat länkar från blogginlägg som jag skrev i våras och där kan ni läsa om olika sparmål, hur man ska tänka om man börjar från noll, långsiktigt sparande och ränta på ränta och vikten av att börja nu!

 

 

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.