Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Nyårslöfte 2018 – Zero Waste

Jag vet inte hur många gånger jag besökt återvinningsstationen det här året, men alldeles för många gånger känns det som. Efter en googling hittade jag statistik att varje person i Sverige slänger i snitt 467 kg hushållsavfall per år. Det låter väldigt mycket och som att det finns potential att minska en hel del på. Så det blir min miljöutmaning 2018!

Tyvärr är vi i Sverige, än så länge, inte bortskämda med förpackningsfria butiker, men det går säkert att göra en hel del ändå.

I vår utmaning att minska användandet av engångsartiklar (och min definition är väldigt bred och inräknar mer än papperstallrikar och sugrör) som vi haft under 2017 (se tidigare inlägg) har vi redan kommit en bit på väg i zero waste. Vi har ju även sagt nej till all onödig post som kommer (se tidigare inlägg) vilket minskar pappersmängden massor. Som en del i vår utrensning av saker har vi sedan länge slutat köpa många rengöringsprodukter (både för hemmet och oss själva) och använder främst det som finns ”i skafferiet”, vilket minskar förpackningar och konsumtion en hel del, men det finns mycket mer att göra.

I den här utmaningen som jag kallar zero waste tänker jag också försöka bli ännu bättre på att ta hand om de förpackningar som vi får hem. Kan vi återbruka mer? Kan vi hitta fler alternativ till att återbruka så kommer det minska konsumtionen och spara både pengar och miljö. En utmaning här blir dock att vara lite restriktiv till vad som sparas, då jag inte vill spara på mig massor av onödiga saker, speciellt när jag lagt flera år på att rensa ut grejer…

Ja, det kommer bli spännande i vilket fall som helst. Och som vanligt när det gäller Plånbokssmart och hållbar tillvaro så kommer allt ske stegvis, så när vi blickar tillbaka om ett år kommer vi förhoppningsvis märka hur mycket vi gjort, utan att det egentligen känns som att vi gjort några större förändringar.

Dela gärna med er av tips på zero waste, både som kommentarer eller som bilder jag kan dela. Eller varför inte hänga på?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.