Plånbokssmart klimat

Plastbanta – hur börjar man?

– – Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jordklok – –

”Plastbanta? Har ni gjort det och hur har ni gjort?” var en fråga jag fick från en följare. Då frågan blev för lång att besvara som ett inlägg på Instagram så kommer svaret här istället.

Vi har inte medvetet gått in för att plastbanta. Som så mycket annat av våra miljöval så har mycket av den plastbantning vi gjort kommit lite i farten, i samband med att vi rensat ut saker, försökt spara pengar etc. Jag har därför fått fundera lite extra på vilka saker vi har bytt från plast till annat under de senaste årens lopp. Nedan har jag sammanställt en lista som jag med saker där vi bytt bort plasten och vad vi ersätt dessa med.

Inlägget innehåller annonslänkar till Jordklok, för att ni enkelt ska kunna se vilka alternativ som finns att köpa (om behov finns).

Plastartiklar vi har bytt mot mer hållbara alternativ.

  • Plastsugrör – Vi har bytt mot sugrör i metall eller bambu och har alltid ett par med oss i skötväskan
  • Matlådor i plast – bytt mot glas eller metall
    Vi har valt att successivt byta ut matlådor i plast mot matlådor i glas. Vi har fortfarande kvar några i plast, men för mat som ska värmas så använder vi uteslutande glas. Nackdelen med glas är att det är ganska tungt och ska man ha många lådor med sig så blir det många kilo. Därför använder vi både plast och glas just nu. Dottern börjar snart förskola och barnen har med sig egen morgonmellis, till henne har vi köpt denna matlåda i metall.
  • Plastfolie – bytt mot bivaxdukar
    Bivaxdukar är fantastiska! Går att använda till det mesta där man annars skulle använt plastpåsar eller plastfolie. Bland mina inlägg finns tips på hur man gör egna. Vi har både gjort egna och köpt. Av de vi köpt är Abeego Beeswrap min favorit.
  • Plastbestick – Vi använder våra vanliga och har alltid en uppsättning med oss i skötväskan
  • Fruktpåsar i plast – Tar med flergångspåsar.
    Här finns en hel uppsjö varianter. Sy egna av gamla lakan eller spetsdukar. Om man hellre vill köpa så finns det nätpåsar eller tunna påsar. Jag har köpt några tunna, lätta på CityGross som jag tycker är jättebra. Jag fick även en fråga om hur butikerna ställer sig till att man tar med egna påsar och hittills har jag bara odelat positiva erfarenheter. Många butiker, så som CityGross, uppmuntrar till användning av flergångspåsar då de själva säljer dessa.
  • Plastpåsar – tar med egna tygkassar (helst av återanvänt tyg).
    För avfallspåsar, köper vi de avfallspåsar som finns på rullar. Dessa är bättre för miljön då de är tunnare och inte har tryck. Det finns olika varianter av plastpåsar på rulle.
  • Plastmuggar – Använder vattenflaskor eller muggar i porslin eller metall.
  • Tandborstar i plast – Bytt en del mot varianter i bambu
  • Flytande tvål i plastförpackning – I viss utsträckning bytt mot fast tvål
    Att använda fast tvål istället för flytande är både bättre för miljö och plånbok, både därför att man slipper plastförpackningar men också för att man slipper släpa med och betala för vatten. Gillar man inte fast tvål så kan man göra egen genom att köpa tvålflingor och blanda med vatten, eller fast tvål för att riva och blanda med vatten.
  • Vattenflaskor i plast – bytt mot flaskor i glas eller metall.
    Jag tycker personligen att glas är lite tungt, men älskar våra Kleen Kanteen.
  • Diskborste – bytt den i plast mot trä.
    Det finns jättemånga fina i trä. Min man fick en retro diskborste från Redecker i Alla Hjärtans dag-present och den fungerar toppen och är fortfarande lika fin. (Sen kanske inte det var den mest romantiska presenten att få men det är en annan sak.)
  • Skärbräda i plast – bytt mot trä eller glas.
  • Köksredskap – Stekspadar, skedar, smörknivar, måttsatser etc finns det ju en uppsjö finare alternativ än plast i trä eller metall och vi har bytt ut de allra flesta. Kanske är ni själva eller någon ni känner så konstnärliga att ni kan tälja egna?
  • Engångsmuggar med plastlock – tar med egen mugg i så stor utsträckning det går
    Vi tar ofta med oss eget kaffe/te när vi går hemifrån, framförallt ur ekonomisk synpunkt men även ur miljö. På många caféer, Pressbyrå och 7eleven är det helt ok att fylla på köpe-kaffe i egen mugg.
Några av de saker som fått ersätta plast.

Jag har säkert missat en del, men ovanstående lista är det jag kommer på nu. Och ingenting av denna plastbantning har varit svår, utan snarare bidragit med att vi fått färre saker hemma, slipper ha koll på om saker tar slut och minskat vårt miljöavtryck och skräpberg.

6 Comments

  • Planbokssmart

    Jag vet faktiskt inte. Vi har inga såna där jag bor så jag vet inte vilka regler som gäller.

  • Beatrice

    Kan man inte använda avfalsspåsarna i papper som man använder till kompost sopporna? Vill minska på plastpåsarna som vi använder till skräp

  • Planbokssmart

    Ja, fast min tanke och som vi gör är inte att köpa nytt för sakens skull, utan att byta ut plast mot mer hållbara alternativ i takt med att de sakerna i plast går sönder. Om det inte är saker som tex stekspadar etc, de bytte vi ut innan de gick sönder.

  • Deckres

    Känns jobbigt att konsumera sig ur plasten. Men är väl ett nödvändigt ont för att minska avfallet på lång sikt 🙂

  • Elin

    Vi brukade också köpa soppåsar på rulle, men numera tar vi de påsar vi ändå får med hem tex brödpåsar, fruktpåsar de gånger det blir aktuellt samt fryspåsar. Vi har ännu inte börjat med bivaxdukar, men har fryspåsar gjorda av 90% majs och en enliters fryspåse räcker en till två dagars sopor trots att sonen använder engångsblöjor på natten. Man återvinner ju det mesta avfallet så det blir väldigt lite kvar att kasta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.