Plånbokssmart ekonomi

Så sparar vi till guldkant på tillvaron

Så fort lönen kommer in på kontot så dras pengar till olika sparande, långsiktigt, buffert och pension. Men, utöver det så sparar vi till guldkant på tillvaron, genom många bäckar små. I det här inlägget berättar jag hur vi gör!

Drömsparkonto. Redan på namnet kan man höra att det här är något extra. Ett konto som jag beskrivit i tidigare inlägg, men som jag gärna skriver om igen. Det är det här kontot som möjliggör små drömmar i vardagen. Inte de långsiktiga eller de som kräver större belopp, utan mindre drömmar som sätter guldkant på tillvaron. Det är pengarna från detta konto som vi använder för att bekosta små hotellweekends som vi åker på ibland. Kryssningar på Östersjön. Extra dyra museibesök. Och annat som vi i min familj värdesätter. Vi har periodvis på det här sättet lyckats spara ihop så mycket pengar att vi också har haft möjlighet att vara föräldralediga tillsammans, utan att ta ut ersättning. Så för oss fungerar det här väldigt bra.

Vårt löpande sparande dras i samband med att lönen kommer in på kontot. Sparandet sker automatiskt och det är inte något vi tänker på. Drömsparkontot är pricken över i:et och det som gör att vi varje månad motiveras att vara lite extra plånbokssmarta och ekonomiskt kloka. Ett Drömsparkonto är ett sparkonto dit vi löpande under månaden överför små summor pengar som vi på olika sätt sparat ihop. Exempel på hur ska jag beskriva nedan.

I vår vanliga budget så har vi utgått från att vi handlar medvetet, planerar matinköp, köper på second hand och så vidare för att hålla priserna nere. Det här är utöver det. Vilket gör det till en utmaning, för vissa månader är budgeten ganska taight, men hittar vi en rabattkupong på någon vara som vi planerat att köpa, så går dessa pengar ändå in på drömsparkontot. Det är några kronor här, några kronor där och så plötsligt har det blivit ganska många kronor.

Tips för att fylla på sitt Drömsparkonto:
– Sälj på second hand
Allt vi tjänar på att sälja saker (via Tradera, Blocket, Facebook-grupper etc) överförs till det här kontot.

Rabatter mat
Vi tittar alltid på den del av kvittot som heter summering av rabatter (eller något liknande) när vi handlar mat. Den summan överförs till sparkontot. Ju bättre vi är på att utnyttja erbjudanden/rabatter och kuponger, ju mer pengar blir det.

Rabatter övrigt
Även när vi handlar andra varor än mat så tänker vi på rabatter. När vi bestämt att vi ska köpa något (undvik spontaninköp) och inte hittar det på second hand, så passar vi på att göra det när butikerna har rabatter, reor eller kundklubbserbjudanden. Mellanskillnaden mellan varans ordinarie pris och rabatterat pris överförs till drömsparkontot.

Återbäringssajter
De gånger vi shoppar online så försöker vi alltid handla via en återbäringssajt för att få extra pengar tillbaka. Alla utbetalningar från återbäringssajter överförs till kontot (läs mer om återbäringssajter).

Undersökningar
Jag är medlem i några undersökningspaneler och när tid finns svarar jag på olika enkäter. Vissa paneler ger belöning i form av biobiljetter eller presentkort. När vi utnyttjar dessa vid planerade köp och besök, överför vi biobiljetten eller presentkortets värde till sparkontot.

– Panta burkar
Titta er omkring när ni är ute och går. Det ligger burkar överallt. Och vi plockar upp de. Såklart. Både för miljöns skull och för plånbokens skull. Utan att behöva gräva i soptunnor utan istället plocka de burkar som ligger fullt synligt, så blir det många kronor.

– Rabatter, bonus, erbjudande via kreditkort
Vi använder kreditkort, till familjen Coops kort och bonusen vi får genom att handla med det överför vi till Drömsparkontot.

Hur mycket pengar har det blivit under åren. Jag vet faktiskt inte. Men vi har varit på många små utflykter, resor och haft mycket tid tillsammans under årens lopp, så en hel del pengar blir det.

Lycka till och fortsätt följa ekonomiveckor på Instagram!

Rabatter, ett sätt att fylla på Drömparkontot.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.