Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Hållbar och medveten konsumtion

En del i att få pengar över att lägga på de ting i livet, både saker och tid, som ger livskvalitet är att ser över sin konsumtion. Hur mycket pengar konsumerar vi för varje månad? Och är det vi köper verkligen saker vi behöver, ett genomtänkt val? Att fokusera på hållbar och medveten konsumtion kan spara många kronor, och miljö, och det pratade vi mycket om på Instagram under början av veckan!

Jag har de senaste åren fokuserat mycket på medveten och hållbar konsumtion. Det innebär inte att jag har slutat konsumera, däremot har jag blivit hårdare och ifrågasätter varje köpimpuls.

Frågor som jag haft med mig på vägen är:
– Behöver jag det här?
– Kan jag använda något som jag redan har?
– Kan jag göra om/återbruka något jag har?
– Kan jag låna det jag behöver?
– Kan jag köpa det second hand?

Oftast försvann köpimpulsen redan när jag funderat på de två första frågorna.
Nu, efter några år sitter de här frågorna i ryggmärgen vilket inneburit att onödig konsumtion minskat rejält och att många kronor (och miljöpåverkan) sparats. När jag nu går förbi affärer så behöver jag inte längre fråga mig själv om jag behöver något, det är sällan jag vill ha något och affärernas lockrop får numer motsatt effekt på mig, jag springer därifrån.

Men, det är inte lätt. Och jag vill verkligen lyfta på hatten för er som försöker, oavsett hur ofta eller sällan ni klarar det. Att stå emot konsumtionssamhället är inte lätt. Vi matas ständigt med motsatsen. I reklam, på tv, sociala medier, radio, tidningar etc. På min väg till jobbet idag gick jag förbi 19 klädbutiker. 15 av de hade ngn form av erbjudanden eller reor som de skyltade stort med.
Butikerna gör allt för att vi ska öppna plånboken och vi behöver ju vissa saker, så konsumtion behövs på ett eller annat sätt.

Innan ni öppnar plånboken nästa gång, fundera på hur mycket tid ni behöver lägga på arbete för att tjäna ihop pengarna till saken ni vill köpa. Är det värt tiden det tar? Gå sen tillbaka till frågorna i början. Finns det andra alternativ? Ofta är svaret ja!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.