Plånbokssmart klimat

Intervju med Föräldravrålet

För några dagar sedan var jag på en träff som anordnades av Föräldravrålet, en ideell organisation som vill att politikerna ska prioritera klimatet i alla beslut. För att uppnå det har de startat ett upprop.

Jag har bett Perikles Nalbantis, en av fyra talespersoner för Föräldravrålet, svara på några frågor, bland annat vad de tror att deras upprop kan bidra till och hur man kan prata klimatförändringar med sina barn.

Vilka är Föräldravrålet?
Vi är ett nätverk av oroliga föräldrar som för fram barnens perspektiv och ger dem en röst. Vi vill se en politik som på allvar kan ge barnen vi älskar en hållbar och klimatsäkrad framtid. Vi består av mammor, pappor, bonusföräldrar, mostrar, vänner och andra som bryr sig om barn. Vi är partipolitiskt obundna och vill att våra politikerna höjer ambitionerna rejält. Därför har vi startat ett upprop.

Vilken makt har ni att kunna påverka och vad tror ni att ert upprop kan bidra till?
Vi tror att vårt upprop kan få politikerna att känna mod och kraft att ta de tuffa besluten. Om de vet att de har en ordentlig massa bakom sig kan de våga höja ambitionerna rejält. Vi vill med uppropet visa att det finns starkt stöd i samhället för kraftfull klimatpolitik. Vi vet att politikerna redan nu lyssnar på oss och att de gillar oss. Vi har blivit inbjudna att uttala oss när de vill ha råd och åsikter från civilsamhället kring olika klimatrelaterade frågor. Vårt upprop fungerar! När vi blir riktigt många sänder vi en tydlig signal, höj ambitionerna nu!

Hur kan man prata om klimatförändringar med sina barn?
Från vår talesperson Kajsa Kramming som forskat på ungdomars syn på framtiden kommer några tips: det är positivt om barnet kan känna tillit till att saker på klimatområdet går framåt och att det finns hopp i att göra saker. Allting räknas och det minsta lilla kan vara en bra sak. Försök få barnet att förstå att olika saker kan gälla för olika situationer och att det är viktigt att försöka göra sitt bästa. Ibland funkar det ju inte att göra det optimala på grund av samhällets strukturer, men det bästa för stunden är alltid gott nog. Att komma bort så gott det går från det svartvita. Och så massor med positiv förstärkning om att det barnet/familjen gör duger.

Vad kan man som förälder göra för förändringar i sin vardag för att minska sin klimatpåverkan?
Generellt fokuserar vi inte på att ge tips på hur man kan leva mer klimatsmart som privatperson. Vi vet att man kan göra mycket själv men till en viss gräns. Därefter måste det till olika styrmedel för att göra den riktigt stora skillnaden. Några tips är annars ändå att föräldrar kan försöka fokusera på att lägga sin tid på aktiviteter och upplevelser som är gratis/billiga och också ofta koldioxidsnåla. Som att vara i skogen, leka i naturen, besöka trädgårdar och parker, ta cykelturer och annat som gör att barnen utvecklar en empati för och kärlek till miljö och natur. Då kommer de vilja skydda och bevara naturen. Att försöka skifta om livets fokus från materiell rikedom till själslig rikedom. Det blir också de minnen barnen bär med sig länge. På köpet kommer man familjen nära, lär känna sina barn och ger framförallt det finaste man kan ge sina barn: tid. Det är oftast det de önskar mest. Det är enkla saker det handlar om, ofta är det vi vuxna som har storslagna planer. Alla dessa tips är ju också plånbokssmarta 😉

Skriv under Föräldravrålets upprop du också!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.