Plånbokssmart klimat

Klimatångest? Eller good enough?

Ibland kan jag tycka att hållbarhet är så j-kla jobbigt. Det är så svårt att veta vad man ska göra! Ska jag leva zero waste? Plastbanta? Kemikaliebanta? Handla ekologiskt? Närproducerat? Flytta ut till landet och bli självförsörjande? Bo kvar i stan?

Man skulle faktiskt kunna bli lite galen. Eller få klimatångest. Eller bli handlingsförlamad.

Jag försöker, precis som med allt annat, tänka Good enough. Och ja, jag vet att Good enough inte räcker för att ta oss ut ur klimatkrisen, men jag är bara människa. En arbetande tvåbarnsmamma som mitt i allt måste få vardagen att gå ihop. Jag kan inte ha hela klimatkrisens ansvar på mina axlar eller samvete. Jag gör det jag kan, det jag mäktar med.

Och därför försöker jag också fokusera på de stora sakerna, de som gör störts påverkan på klimatet. Sluta flyga. Inte ha bil. Få min familj att äta vegetariskt/veganskt, en köttbulle mindre åt gången. Placera om mitt kapital till hållbara investeringar. Sluta överkonsumera. Använda hållbar el. Osv.

Och så får de ”mindre” förändringarna (eller vad man nu ska kalla de, beror ju på vilket perspektiv man ser ifrån) komma stegvis. Mycket har vi redan gjort och har redan blivit rutin, men om vi handlar importerade bananer, coca cola och yoghurt i engångsförpackning någon gång, då ger jag mig inte dåligt samvete för det. Och inte någon annan heller för den delen.

Vilka som är de stora sakerna i sitt eget liv kan man testa på tex WWF:s Klimatkalkylatorn.

Och såklart, följ mig gärna på Instagram där jag och mina fina gäster delar massor av bra tankar och inspiration.

Den här bilden kommer från Instagramkontot @aningslosainfluencers,
Den här bilden kommer från Instagramkontot @aningslosainfluencers.h

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.