Plånbokssmart,  Plånbokssmart livsstil

Fokusvecka 1, Vad lägger du tid, energi och pengar på?

Dags att köra igång #plånbokssmart_hållbar20. År 2020 ska bli året då vi alla tar en kraftig riktning mot en mer hållbar livsstil. Men hur börjar man en livsstilsförändring? Att gå all in och börja förändra allt på samma gång?

Nja, jag tror inte att det är en förändringstakt som kommer bidra till en varaktig omställning och det är ju det vi är ute efter. Nej, jag tror man behöver börja med att rannsaka sig själv och det liv man lever idag. Därför är det just det, att vända och vrida på oss själva och våra liv, som vi ska fokusera på de första veckorna i den här utmaningen.

Handen på hjärtat, hur ofta säger du ”jag hinner inte”, ”jag har inte råd” eller ”jag orkar inte”? Jag säger det själv ganska ofta och jag gissar att ni är fler med mig. Om man inte stannar upp och reflekterar, över hur vi lever idag och vilka fördelar en förändrad livsstil skulle innebära, är det lätt att det blir ytterligare en sak som man ska hinna med att göra. Och det läggs längst ner på att-göra-listan och så småningom faller i glömska.

Därför är första steget i den här utmaningen att avsätta en stund för er själva. Ta fram papper och penna och fundera på nedanstående fyra frågor.


– Vilka tre områden lägger du mest tid på? (bortsett från att sova och jobba)
– Vilka tre områden tar mest energi/livskvalitet?
– Vilka tre områden ger mest energi/livskvalitet?
– Vilka tre områden kostar mest pengar?

Ni kanske anar när ni svarat på frågorna varför vi börjar med den här uppgiften?

Jo, jag har märkt att vi många gånger lägger tid, energi och pengar på det som tar mest energi, men minst tid, energi och pengar på det som ger oss energi. Och vad händer då? Ja, flera saker. Om vi inte får den energi och livskvalitet vi förtjänar och behöver, så kanske vi försöker fylla det utrymmet med annat. Vi kanske går ut och shoppar oss kortvarig lycka. Kanske flyr vardagen med en resa utomlands en vecka om året för ”det är vi värda”. Kanske stressar ännu mer för att hinna med det som ger oss energi, men är då så trötta eller uppe i varv att vi ändå inte hinner njuta av det. Och det är ju inte bra för någon, varken oss själva eller vår planet.

Ibland får jag känslan av att många ser en förändring mot en mer hållbar och enklare livsstil som något negativt. Det tycker jag är väldigt synd. För mig har det nämligen varit helt tvärtom. Sedan jag påbörjade min livsstilsförändring för snart fem år sen och har försökt hitta svaren på ovanstående frågor så har jag fått ett enklare liv. Ett liv där jag har slutat att lägga tid, energi och pengar på mängder med saker och områden som tar energi. Istället har jag fått ett liv där jag mår bättre, stressar mindre, har mer pengar över i plånboken och till det som jag prioriterar. Till på köpet har mina klimatavtryck minskat.

Jag ville att vi skulle göra den här övningen för att se var vi står idag. Stanna upp och fundera. Skapa oss en utgångspunkt. Kanske är du redan där du vill vara idag. Kanske har du långt kvar. Eller är någonstans mitt i mellan. Oavsett vad så vill jag att du sparar svaren på de här frågorna. För många av de områden som vi kommer att prata om i år, allt från zero waste till minimalism, budget, hållbar transport, shop less och så vidare kommer att ha det här som utgångspunkt. Att hitta mer tid, mer energi och mer pengar till det som var och en av oss prioriterar mest här i livet.

(För att inte missa några utmaningar, så kan du längst ner på sidan skriva upp din epost för att få mejl när nya inlägg kommer. Och du, följ gärna Plånbokssmart även på Instagram.)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.