Plånbokssmart,  Plånbokssmart livsstil

Fokusvecka 2, Klimatsmart åtgärdsplan

Dags att presentera nästa veckas utmaning!
Förra veckan fick ni skriva upp tre saker inom respektive kategori som tar energi, pengar och tid. Ni fick även skriva upp tre saker som ger energi. Tanken med den övningen var att vi under året ska göra förändringar som innebär att vi lägger mindre tid och pengar på det som tar energi och mer på det som ger energi.

Ta fram den första övningen och titta på era svar. Finns det några svar som skaver? Något som tar för mycket energi, pengar eller tid än vad som känns ok?

Utifrån dessa ska vi nu göra en åtgärdsplan. Helt enkelt hitta en massa lösningar för att minska det som skaver. MEN. Jag vill inte att ni utgår från er själva i första hand, utan från klimatet. Anledningen till det är att vi om vi utgår från oss själva lätt blir lite bekväma. Kanske lite rädda. För det kan ju vara så att de bästa lösningarna, utifrån klimatet och i förlängningen er själva, innebär stora förändringar. Kanske byta bostad. Byta jobb. Ha köpstopp. Sälja bilen. Hittar en alternativ hobby. Eller något annat man inte gör i en blinkning.

Syftet med den här uppgiften är att få upp alla lösningar, även de som känns stora och läskiga, på pappret. Ta bort skygglapparna. Få bollen att börja rulla. Se att det finns en livsstil bortom den vi har idag, som är bättre för både klimatet och för oss själva.

För vi har inte tid att hitta lösningar som att sluta med plastpåsar eller börja källsortera. Vi måste tänka större. Och genom att släppa taget om oss själva och utgå från klimatet så tror jag att vi släpper tankar om hur saker och ting ”ska vara” och istället hittar nya, kreativa lösningar. Och förhoppningsvis kommer dessa lösningar göra att vi i förlängningen mår bättre och lägger pengar på det som ger mest mervärde. Men i första hand får en planet som lever vidare.

Men hörni, oroa er inte. Om det visar sig att er lösning blir att sluta jobba, så kommer jag inte att be er att säga upp er nästa vecka. 😂

(För inlägg om hur jag tänker kring den här utmaningen, kika in hos Plånbokssmart på Instagram.)

Veckans utmaning – Klimatsmart åtgärdsplan

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.