Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Fokusvecka 4, Låt något gammalt bli nytt

Förra veckan kickade vi igång vår nya hållbara livsstil med att ha köpstopp på nyproducerad textil.

Som en första utmaning skulle ni rensa ut 10 textilier hemma. Tanken bakom utmaningen var att få upp ögonen för hur mycket som man har hemma, i många fall ett onödigt överflöd, och även bli medvetna om hur mycket fint det finns på andrahands-marknaden. Vi har pratat mycket second hand den gångna veckan på Instagram och fått tips på var man kan hitta second hand, inspiration om bästa second hand-fynden och expertens bästa tips. Förhoppningen är att nästa gång vi behöver något ”nytt”, så tittar vi på begagnat först.

Men, vi behöver ju inte bara lära oss att använda second hand-marknaden. Det är ju såklart bättre än att köpa nytt, men vi måste även ändra HUR vi konsumerar. För vårt konsumtionssamhälle är ohållbart. Det här kommer vara en röd tråd de närmaste veckorna och något vi ska prata mycket om, men för att hitta en hållbar nivå tar vi ett steg i taget.

Den här veckans utmaning blir att utgå från det vi har. Många gånger har vi det vi behöver hemma och behöver inte köpa något alls, varken nyproducerat eller second hand. Det är enkelt och ofta billigt att köpa nytt, så det blir många gånger den snabbaste utvägen. Men vi behöver kanske tänka utanför boxen? Göra om något vi har hemma? Hitta ett nytt användningsområde till en pryl? Använda kläderna vi har i en ny kombination?

Så veckans utmaning är att LÅTA NÅGOT GAMMALT BLI NYTT. Och nu behöver det inte bara handla om textilier, utan alla typer av saker. Överös oss med idéer och inspiration! Har du gjort om någon sak? Sytt något nytt av gammalt? Skapat det du behöver utifrån något du redan har? Använt en pryl till ett annat användningsområde än dess ”huvudsyfte”? Om du vill dela med dig och inspireras så använd taggen #plånbokssmart_hållbar20 på Instagram.

Låt kreativiteten flöda. Skapande är som manna för själen. Så denna veckans utmaning är bra för själen, plånbok och miljö. Häng med du också!

Fokusvecka 4, Låt något gammalt bli nytt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.