Plånbokssmart ekonomi

Fokusvecka 7, Budget utifrån livsstilsval, inte ekonomi

Det är dags att prata ekonomi och veckans utmaning är samma som jag gav mina följare på Instagram i höstas, att göra en budget. Men jag vill att ni till skillnad från en traditionell budget struntar i er inkomst. Just nu är den oviktig.

Det är nämligen lätt hänt att man mer eller mindre omedvetet stirrar sig blind på sin inkomst och anpassar livet efter den. Ni vet det klassiska exemplet, ju mer man tjänar, ju mer konsumerar man, bor dyrare, har större bil etc. (Eller så sparar man mer vilket är toppen, så länge man har den balans man önskar mellan nuet och framtiden.)

Istället vill jag att ni funderar över vilken livsstil ni vill leva. Gå tillbaka till första veckans utmaning och titta på svaren ni gav i frågan vilka saker som ger er mest energi och livskvalitet. Kan ni förändra nuvarande livsstil så att ni får mer av det? Vilka utgifter och kostnader är förknippat med den här livsstilen? Fokusera och prioritera det ni tycker är viktigt, det som ger er livskvalitet. Resten struntar ni i. Gör en budget utifrån de kriterierna.

När ni gjort det kan ni titta på er inkomst. Har ni redan nu tillräckligt med pengar för att kunna leva er drömlivsstil? Om svaret är ja, men ni ändå inte lever så, fråga er varför. Eller behöver ni högre inkomst?

Jag har funderat en hel del på budget senaste tiden med tanke på den flytt vi ska göra. Vilken livsstil vill vi leva? Vad kostar den? Jag vill ha mer tid och det är lätt att stirra sig blind på att mer tid, jobba mindre, ger lägre inkomst och sen fastna där, för nuvarande budget går inte ihop. Såklart.

Men med fokus på ”inkomstbudget” är det lätt att missa att mer tid kan sänka kostnaderna. Om man har tid att planera, laga mat från grunden, odla själv etc så kan matkostnaderna minska. Det kan ge lägre transportkostnader. Kanske lägre kostnader för förskola. Osv. Mindre behov av snabba, dyra ”fixa-livspusslet-lösningar”.

Vad kostar er drömlivsstil?

Veckans utmaning är att göra en budget utifrån den livsstil ni vill leva, inte er ekonomi.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.