Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi

Fokusvecka 9, Placera Pensionen Hållbart

Är det någon som fått det orange kuvertet? Den här veckans utmaning kommer handla bland annat om det, nämligen att placera sin pension hållbart.

Men nej, jag tänker inte skriva om hur pensionssystemet fungerar och hur viktigt det är att ha koll på sin pension, för det har jag gjort förut och det tror jag de flesta av oss vet (även om många nog stoppar huvudet i sanden).

Istället jag vill att vi pratar om hur våra pengar är placerade. För det är SUPERVIKTIGT! Vi vill väl inte att våra pensionspengar placeras i fossila bränslen, vapen, eller annat som skadar vår planet (eller oss själva)? Men tyvärr är det precis vad våra pengar gör.

Att pensionsspara klimatsmart ger större effekt än om du minskar flygandet och slutar äta kött. Om dina pensionspengar placeras i hållbara fonder kan du minska ditt koldioxidavtryck med 2 200 ton koldioxid under en livstid. Detta enligt Naturskyddsföreningen.

Här kan du påverka! Iaf din privata del, PPM och beroende på var du är anställd, din tjänstepension.

Hållbara placeringar är ett område man kan grotta ner sig i hur mycket som helst i, men min filosofi är som alltid att det viktigaste är vad vi gör, inte att det blir 100% rätt. Vi har inte tid att fundera i all oändlighet, vi måste agera. Så därför har jag sammanställt en liten grundguide till hur du gör din pension mer hållbar:

 1. Registrera dig på minpension.se.
 2. För PPM. Logga in på pensionsmyndigeten.se.
  Om man inte gör ett aktivt val så hamnar pengarna i AP7, en fond som delvis investerar i palmolja, vapen och gruvbolag. Känns inte det ok så kan man välja egna fonder. För att hitta hållbara fonder kan man filtrera på fonder som och välja Hållbarhetsfonder eller fonder med låg CO2 risk (vad som är skillnad på dessa och hur du kan tänka kan du läsa mer om på FairFinance). Du kan också sortera ut oönskade produkter och tjänster. I Sverige finns idag 17 Svanenmärkta fonder, fonder som uppfyller specifika hållbarhetsregler, sex av dessa kan du välja som PPM val.


 3. För tjänstepension (det vill säga den del av pensionen som din arbetsgivare betalar, antingen i en egen lösning eller via en kollektivavtalad lösning).
  Ladda ner appen Seeqest, en app som visar innehavet i de fonder du har i din tjänstepension. Här kan du markera vilka områden som är viktiga för dig att undvika i ditt sparande, tex fossila bränslen, kärnkraft, GMO, alkohol eller annat. Utifrån de kriterierna får du sedan fram om dina fonder har något innehav i dessa områden. Är det något innehav som känns tveksamt och som du inte vill vara med och stödja så är det dessa fonder du ska fokusera på att byta. Hur du byter dessa beror på var du har de placerade. Det ser du i orange kuvert.


 4. Vilka fonder ska du välja istället? Ja, det beror ju såklart på vad du har för preferenser, men också vilket bolag som förvaltar din tjänstepension och vilka fonder som är möjliga att placera i hos de.
  Svanenmärkta fonder är värda att titta på. De har hållbarhetsregler som bland annat exkluderar vissa branscher. Du kan också ta hjälp av filtrerinsgstjänsten på PPM och hitta fonder med önskat innehav, kanske finns några av dessa fonder som valbara alternativ hos din tjänstepensionsförvaltare? Avanza har även en bra filtreringstjänst där du ser branscher och om de har lågt eller högt CO2.
 5. För lite mer kött på benen innan du börjar, kika in hos FairFinanceguide.

Att välja hur vi har våra pengar placerade är lika viktigt som hur vi konsumerar, reser och transporterar oss, så gör ett aktivt val. Det går alltid att ändra fonder.

Ovanstående guide beskriver några tips på hur du kan placera dina pengar mer hållbart. Det ska inte ses som ett placeringsförslag. Vilka fonder du väljer att placera i beror på riskbenägenhet, placeringshorisont och kunskap. Viktigt att också ta ställning till när det gäller långsiktigt sparande är fondens avgifter.

Vill du ta del av fler tankar kring det här området eller har du missat några utmaningar, se mer på Instagram eller under #plånbokssmart_hållbar20.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.