Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi

Fokusvecka 10, Börja spara och gör det hållbart

. – Inlägget innehåller annonslänkar för Bokus och Avanza –


Förra veckan pratade vi pension och hur den är placerad. Den här veckan fortsätter vi prata sparande men med mer fokus på sparande utanför pension. Utmaningen den här veckan är uppdelad i två delar:

1. Se till att ha ett sparande
2. Hur är ditt sparande placerat (hållbart/ohållbart?)


Jag tycker det är jätteviktigt att ha ett sparande. Förhoppningsvis har tidigare utmaningar, till exempel fokus på det som ger livskvalitet, budget, minska kostnader, onödig konsumtion etc gjort att det finns utrymme för någon typ av sparande. Sparande kan se ut på olika sätt, vara kort- eller långsiktigt, placerat på konto eller i fonder och aktier. Det är upp till var och en. Men, jag tycker att det är superviktigt att ha någon form av buffert. Det är en trygghet och en frihet, både i bra och dåliga tider.

Jag har alltid varit en spara, men för mig blev det extra tydligt varför jag skulle ha en buffert när jag blev sjukskriven för utmattning för några år sen. Jag lovade nämligen mig själv att om jag någon gång skulle hamna i samma situation igen, där jag mådde dåligt på grund av jobbet, så skulle jag ha en ekonomisk trygghet att kunna fokusera på mig själv, kunna lämna min arbetsplats och ändå klara mig ekonomiskt ett tag.
Att ha ett sparande har också gjort det möjligt för mig och min man att vara föräldralediga tillsammans under en längre period. Sparande är också en bidragande orsak till att vi nu kan köpa det hus som vi flyttar till om några veckor.

Om man har kommit så långt att man har ett sparande och sparar i fonder eller aktier, så är det precis som förra veckan viktigt att se över hur dessa pengar är placerade. (Om ni vill börja spara i fonder eller aktier så vill jag verkligen rekommendera er att kika in på min Guide till sparande och aktier, där ni är er hur ni kommer igång.)
Vilka branscher jobbar dina pengar i? Att placera hållbart betyder ju inte att du ger upp avkastning. Det kan nog snarare vara tvärtom. Jag läste i ett fondmagasin att:

”För att klara klimatmålen måste vi enligt internationella energimyndigheten IEA tredubbla investeringstakten i hållbara energikällor, återvinning, och energieffektivitet. Det räcker inte att välja bort kontroversiella branscher, det krävs även investeringar i bolag som ligger i framkant inom hållbarhetsområdet.”

Jag tycker att Avanza har ett väldigt enkelt verktyg för att jämföra hur hållbara fonder är.

Denna vecka kommer det således vara stort fokus på sparande och det kommer många inlägg på Instagram om olika sätt att spara.

Vill ni läsa mer om sparande och tycker om böcker så kommer här några boktips:
Joel Bladh – Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi
Erik Wennstam – Du & Dina pengar: Den enkla vägen till bättre ekonomi
Oskar Lindberg, Maribel Leander Lindberg – Ut ur ekorrhjulet: Så blir du också ekonomisk fri
Sasja Beslik, Karim Sayyad – Guld och Gröna skogar: Investera klimatsmart och bli rik

Läs mer om hållbara fonder:
Svanenmärkta Fonder
Fair Finance Sparguide
Avanzas guide till hållbart sparande

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.