Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart livsstil

Sparupplägg och möjligheter

År 2020 var ett år med stora förändringar. Vi lämnade i mars 2020 vår lgh i Sthlm för ett hus i Nyköping. Vi gjorde det inte för att vi ville göra en livsstilsförändring, utan för att vi under de senaste fem åren gjort så många förändringar, framförallt mentalt, att vi kände att vi växt ifrån vårt liv i Sthlm. Sthlm, som både jag och min man flyttat till för jobbens skull, men som vi aldrig egentligen drömt om att bo i, var ett avslutat kapitel.

En ny vana/livsstil ska inte börja med konsumtion, men en ny vana kan leda till nya behov. Det här var ett sådant behov vi valde att lyssna på och prioritera. Vi ville leva på en lugnare plats, närmare naturen, med trädgård, odlingsmöjligheter, plats för familj och vänner. Vårt sparande, som växt fram för att vi prioriterat bort andra saker, gjorde ett husköp möjligt.

I början av 2020 lämnade vi Sthlm för ett nytt kapitel.

Det har dykt upp mängder med konton på Instagram som strävar efter ekonomisk frihet med X antal miljoner på börsen. Ni kommer aldrig läsa ett inlägg från mig där jag berättar om hur många miljoner jag har på börsen. Det är inte målet med mitt sparande. Mitt mål med vårt sparande är att ge oss själva tid och möjligheter, både i nuet och i framtiden. Ge oss livskvalité utifrån våra prioriteringar. Ha ett sparande som buffert, trygghet och ev inkomst i framtiden. Möjlighet att kunna leva här och nu, så som jag drömmer om, med frihet och tid. I år föll några fler pusselbitar på plats, både med flytten men också att jag tog tjänstledigt för att omskola mig till ett nytt yrke. Inte för att det kommer ge mig mer i plånboken, utan för att jag vill.

Hur man fördelar och lägger upp sitt sparande är individuellt, men det är så viktigt att ha ett. Varför? Absolut inte som statussymbol eller som ett tecken på framgång, utan för sin egna trygghet. Att slippa oro och stress förknippat med pengar. Det handlar inte om miljontals kronor. Jag läste i en undersökning från 2019 att var fjärde svensk inte klarar en oförutsedd utgift 5000 kr. 5000 kr. Vad händer om tex kylskåpet går sönder?

Var fjärde svensk klarar inte en oförutsedd utgift på 5000 kr.

Allt sparande är viktigt, oavsett om det är små summor. Och även små summor blir stora med hjälp av tiden och ränta-på-ränta-effekt.

Jag har fått flera frågor om hur vi sparar. Vi har ett år med stora utgifter bakom oss, på grund av flytt och husköp. Till det har vi använt en del av vårt sparade kapital. Vi väljer därför att just nu fokusera lite extra på att bygga upp vårt trygga kapital, trots att avkastningen inte är så stor. Vi har många olika sparkonton och sparande för att få bättre överblick.

SPARKONTO – tryggt och kortsiktigt
– Buffert (med löpande månadsspar)
– Underhåll (med löpande månadsspar)
– Förbättringar (med löpande månadsspar)
– Studiekostnader (buffert för min uteblivna inkomst)
– Semesterkonto (med extra insättningar, tex försäljningar second hand)

FONDER OCH AKTIER – långsiktigt
– Barnspar (fonder med löpande månadsspar)
– ISK med fonder och aktier (för framtid och pension, löpande månadsspar)

Fördelningen fonder och aktier varierar, beroende på intresse och tid. I år har jag mkt annat att fundera på, så då har jag valt att öka månadssparande till fonder ist för aktier.

Vill ni komma igång med sparande, kika under Guide till hållbart sparande och aktier.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.