Plånbokssmart,  Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Hållbar balans – What do you want?

Är det någon mer än jag som sett filmen the Notebook? I slutet av filmen ropar Noah till Allie: ”What do you want? WHAT DO YOU WANT?!?”
Och det är precis vad första utmaningen handlar om. Att sätta riktning för 2021 mot den målbild vi vill nå. Om du fick drömma hur din livsstil, ekonomi och klimatpåverkan skulle vara, hur skulle den då se ut? Och vad behöver du förändra för att nå dit?

Jag gör lite tvärtom mot vad många säger att man ska göra, jag gillar inte att sätta specifika, mätbara mål. Risken är då så stor att man känner att man misslyckas och istället ger upp. Typ, jag har som mål att springa 5 km tre ggr i veckan. Om jag när söndagen kommer bara sprungit en gång, då har jag ju inte uppnått mitt mål och varför fortsätta? Kanske är det för att jag är fd prestationsprinsessa och duktig flicka som jag inte gillar det här sättet, men jag sätter hellre målbild. Då vet jag vilken målbild jag strävar mot, men vägen dit kan och får vara krokig. Därför är denna utmaning att skapa målbild, men vill ni hellre sätta mätbara mål, gör det!

Och, del två i utmaningen, få med dig någon annan! Det är alltid lättare med förändring om man är flera. Så utmana en vän eller familjemedlem. Ni behöver inte ha samma målbild, huvudsaken är att ni bestämmer att det är något ni vill förändra inom er livsstil, ekonomi och klimatpåverkan under 2021. Vill ni ha en bonus på utmaningen? Utmana ett företag eller politiker! Om en av era målsättningar är att låta bilen stå och cykla mer, mejla en politiker och fråga hur de arbetar för att minska bilarna i trafiken, göra cyklingen tryggare etc.

Häng med utmaningen på Instagram, där delar jag varje morgon en video om dagens utmaning.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.