Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Hållbar balans – prylar, prylar, prylar

Detta är den andra delen i utmaningen Hållbar Balans, som består av nio utmaningar. Följ kommentarer och livesändningar på Instagram.

Att vi lever i ett konsumtionssamhälle har väl inte undgått någon. Det påverkar vår planet, vårt välbefinnande och plånbok.

Ett exempel. Om du köper prylar för 1000 kr i månaden, hur många timmar behöver du lägga på att arbeta för att få ihop denna summa (efter skatt dessutom)? Hur mycket naturresurser krävs det för att producera de prylarna? Vilka utsläpp bidrar de till? (Många av dessa naturresurser och utsläpp sker dessutom i ett annat land, där vi inte ser dess påverkan.) Och om prylarna är saker du egentligen inte behöver, vad hade du istället kunnat göra med tiden du la på att tjäna ihop pengarna, eller pengarna du tjänade?

Att handla och omge sig med färre prylar innebär så många positiva effekter, men det kanske inte är alltid är så lätt att se hur mycket och vilka saker man faktiskt har. Förrän man börjar titta ordentligt. Och det är precis det som dagens utmaning går ut på. Ge dina prylar en ordentlig titt.

Idag vill jag att du går in i ett rum, vilket som helst, eller öppnar en låda, vilken som helst. Där väljer du ut TRE saker som du älskar eller behöver. Sen väljer du TRE saker som får dig att fundera: ”Varför köpte jag den här?” eller ”Vad ska jag med den här till?”

Utmaningen syftar till att skapa förståelse för hur mycket saker vi har och hur olika saker vi värdesätter dessa. Kanske något du ser som skräp är något jag älskar. Då kanske prylen får ett bättre liv genom att cirkulera vidare än att ligga i din låda? Låter du sakerna cirkulera och andra gör samma sak, får du chans att isf få/köpa den second hand, istället för nyproducerat. När du verkligen börjar ser dina saker och vad du värdesätter, förstår hur mycket saker som produceras och vilka negativa effekter denna produktion har, så tror jag att du kommer se fler saker i ditt hem du inte behöver och kanske tänker en extra gång nästa gång köpsuget sätter in. Du sparar pengar, energi och massor av naturresurser! (I veckan kommer en ny utmaning som handlar om sparande och då är det bra att ha kommit igång med prylarna).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.