Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi

Hållbar balans – Spara till drömmar

. I Inlägget innehåller reklamlänkar.
(Använd gärna mina länkar. Det kostar er inget extra, men ger mig lite lön för mitt arbete.)

Detta är den andra delen i utmaningen Hållbar Balans, som består av nio utmaningar. Följ kommentarer och livesändningar på Instagram.

Sommartider hej hej!

Om knappt ett halvår är det sommar och semester. Hur mycket man än älskar vardagen så är det ngt speciellt med semester. MEN. Jag läste i ngn undersökning att många oroar sig över ekonomin över semestern. För även om man inte reser bort, så går det lite extra pengar när alla är lediga och hemma. Och ibland vill man unna sig en utflykt, en extra glass eller restaurangmat. Och då kan det vara bra med ett sparande.

Dagens utmaning är att starta ett semesterkonto eller, som jag kallar det, Drömsparkonto. Ett Drömsparkonto är ett extra sparande, utöver annat sparande. 

Det finns mängder av sätt att använda Drömsparkonto och vi är inte på ngt sätt slaviska och överför varenda krona. Men det är ett kul sätt att få med hela familjen på att vara ekonomiskt smarta i vardagen. Och att påminna sig om att alla små ekonomiska beslut man gör i vardagen kan skapa något som ger mer mervärde.

Exempel på hur Drömsparkonto kan användas:

– RABATTER/KORT DATUM
Om vi hittar rabatter/kort datum på produkter vi planerat att köpa, överför vi summan för rabatten till vårt drömsparkonto.

– SÄLJA SECOND HAND
Om vi säljer något second hand, så går pengarna hit.

– ÅTERBÄRINGSSIDOR
Om vi handlar något på internet, försöker vi utnyttja återbäringssidor och överföra bonusen hit.
Det finns en mängd olika, några exempel är Refunder, Cashbackshopping och MyBonus.

– UNDERSÖKNINGSPANELER
Att svara på undersökningar är en bonus när tid finns. Vi plockar oftast ut presentkort och använder vid planerade inköp eller mat. Min favorit är M3Panel.

– FASTA KOSTNADER
Se över fasta kostnader och överför mellanskillnaden till Drömsparkontot. I inlägget för gårdagens utmaning finns många tips.

– BONUS FRÅN KREDITKORT
Vi använder alltid kreditkort när vi handlar och bonusen överför vi till detta konto. (Vi budgeterar för hur mycket vi kommer handla för och har motsvarande summa på ett transaktionskonto, därmed betalar vi aldrig ränta och hamnar inte i skuld). Vi använder Komplett Bank som är utan årsavgift och har bonus.

Och, många bäckar blir en å! 2017 blev summan på Drömsparkontot den ni ser på bilden ovan. Ett år då vi omförhandlat fasta kostnader, sålt mycket saker och varit extra aktiva i vår jakt på rabatter.

De flesta konton idag ger inte så stor ränta, men hos Avanza och Komplett Bank finns några.

Nyfiken på de sista tre utmaningarna? Kika in på Instagram, där presenteras de!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.