Plånbokssmart,  Plånbokssmart livsstil

Vi behöver prioritera

Vi har inte obegränsat med resurser. Varken planeten eller vi människor. Vi har begränsat med tid, energi och pengar. Energi och pengar kan vi fylla på, men jag tycker trots det att vi behöver se de som begränsade resurser.

Vi behöver prioritera.

Det kanske är fler än jag som ngn gång fått höra att ”du kan bli vad du vill, du kan göra vad du vill”. Och det kanske stämmer, men man glömmer ett lägga till ett MEN. MEN du måste prioritera. Du kommer inte orka, hinna eller ha råd att göra allt.

Det handlar inte om att välja bort, utan att välja det som är viktigt för dig. Det som ger dig mervärde, livskvalitet och energi. Inte titta på ngn annan, utan utgå från dig själv.

Jag får ofta frågan om vad jag saknar av det jag valt bort. Jag saknar inget. Jag väljer att inte köpa nyproducerade kläder. Att inte flyga. Att inte klättra högst på karriärstegen. Att inte sträva efter X antal miljoner på banken. Jag väljer här och nu. Jag prioriterar mig själv, mina barn och min familj. Och jag prioriterar framtiden och planeten.

Att prioritera mig själv är långt ifrån samma sak som att välja bort andra och deras behov. Att välja mig själv är inte en ursäkt till att strunta i andra, eller konsumera och leva bananas som om det inte fanns ngn morgondag. Snarare tvärtom.

Ibland upplever jag att det är fult att prioritera sig själv. Något man ska göra i smyg eller be om ursäkt för. Speciellt har jag upplevt det i mammarollen. Som mamma sätter jag alltid mina barns behov först. Men för att ha möjlighet att göra det, på det sättet jag vill, då måste jag också prioritera mig själv.

Under en lång period slog jag dövörat till mig själv och fokuserade det mesta på ”alla andra”. Andras behov, förväntningar och det jag trodde jag behövde göra för att vara en del av ”alla andra”. Det slutade med den berömda väggen.

Sen dess försöker jag tänka långsiktigt och prioritera mig själv. För om inte jag mår bra, då mår inte mina barn eller min omgivning bra. Den person jag var när jag var utmattad var ingen bra mamma, fru, vän eller medmänniska.

Det handlar inte om att vara självisk, utan att inkludera sig själv i sitt liv. Att använda det lilla ordet nej ibland. Kunna säga nej ibland när barnen vill leka, om du istället behöver vila. På kort sikt kanske barnen blir ledsna, men på lång sikt kommer de tacka dig. (Och samma med jobb, vänner, måsten och borden).

Vi lever i en tuff tid. Höga krav, ständig uppkoppling, klimatkris och pandemi. Var snäll mot dig själv. Är inte du det kommer ingen annan vara det heller.

Vill ni läsa mer? Följ Plånbokssmart på Instagram för fler tankar och mer inspiration.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.