Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart livsstil

Budget till ny livsstil

Vi har inte råd. Pengarna räcker inte till. Att göra budget utifrån vilken livsstil man vill leva, istället för inkomsten man har, kan förändra mycket.

När vi bestämt oss för att flytta, satte vi oss ner och diskuterade varför vi ville flytta. Vad var det vi ville uppnå? Vad var det viktigaste? Båda var överens om att det vi var ute efter en enklare tillvaro, ha mer tid hemma, låta barnen springa fritt, kunna odla, ha utrymme för att lappa, laga och vara kreativa och bara vara.

Det är vanligt att man gör en budget utifrån sin inkomst och anpassar livsstilen efter den. Att inkomsten får bli det styrande i hur man lever sitt liv. Men med fokus på ”inkomstbudget” är det lätt att bara se hinder, inte möjligheter. Att till exempel bara se att deltid ger mindre pengar i plånboken och då går inte nuvarande budget ihop. Då kanske man missar att mer tid faktiskt kan sänka kostnaderna. Om man har tid att planera, laga mat från grunden, odla själv etc så kan matkostnaderna minska. Arbete färre dagar kan ge lägre transportkostnader. Kanske lägre kostnader för förskola. Mindre behov av snabba, dyra ”fixa-livspusslet-lösningar”. Osv.

Med en tydlig bild på vilken livsstil man vill leva blir det lättare att se vilka förändringar som behöver göras och att inte se de förändringarna som ”uppoffringar”. Sen får man sträva mot att anpassa sin ekonomi efter det. Vilka utgifter och kostnader är förknippat med den livsstilen? Fokusera och prioritera det ni tycker är viktigt, det som ger er livskvalitet. Vad kan ni med denna nya livsstil ta bort som ni lägger pengar på idag? Gör en budget utifrån de kriterierna. När ni gjort det kan ni titta på er inkomst. Har ni redan nu tillräckligt med pengar för att kunna leva er drömlivsstil? Om svaret är ja, men ni ändå inte lever så, fråga er varför. Eller behöver ni högre inkomst eller kanske revidera er livsstilsdröm för att den ska vara möjlig att nå? (Och det här gäller ju inte stora omställningar som flyttar, utan även i det vardagliga livet).

I kommande inlägg tänkte jag berätta om hur vi valde vart vi skulle flytta och vilka kriterier vi hade i val av bostad.  

Och glöm inte att följa mig på Instagram, där fler uppdateringar sker!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.