Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi

Undvik att kasta pengarna i sjön med budget

Jag har hört att budget är tråkigt. Att budget tar tid. Att budget gör att man inte kan vara spontan. Att budget är för den som har dåligt med pengar? Är det så, eller kan budget leda till mervärde och livskvalitet?

Vi lägger mycket tid på att skapa en inkomst. Heltidsarbete är fortfarande norm i Sverige vilket innebär att många jobbar 40 timmar i veckan, kanske till och med mer, för att skapa pengar. Tid borta från familj, vänner eller andra aktiviteter.

Har du koll på var pengarna du får för den tiden tar vägen? Går de till det du vill eller lägger du massa onödiga kronor, och därmed massa tid, på avtal du hade kunnat få billigare eller saker och aktiviteter som egentligen inte ger dig mervärde och livskvalitet?

Släng inte pengar i sjön, båda kan användas till annat =)

De senaste veckorna har jag lagt massor av tid på att vända och vrida på budget, både min egen och andras. Jag vet att ni hört det förut, men budget är viktigt. Det är ett av de verktyg vi behöver för att ha koll på våra inkomster, utgifter och tid. Faktorer som är viktiga för att skapa den livsstil vi vill ha och drömmer om, antingen nu eller på sikt. (Ett annat verktyg ska vi prata om i nästa inlägg).

Vi lever just nu i ett ekonomiskt samhälle, vad vi än tycker om det. Vi behöver förhålla oss till det, ha koll på vår ekonomi, oavsett om vi tycker det är tråkigt eller roligt. Och nej, det handlar inte om att du måste ha stenkoll på vart vartenda öre tar vägen (om du inte vill). Men, för att skapa förändring, utrymme för sparande, minska pengastress osv, så behöver du iaf ha ett hum mellan tummen och pekfingret.

Så, ett första steg i att få kontroll på ekonomin, vår tid och vår livsstil, är att göra en budget utifrån hur ekonomin ser ut idag. Se om några avtal enkelt kan förändras eller sägas upp. Börja fundera på långsiktiga förändringar.

Tips på enkla områden att se över:
– Lån/ränta
– Streamingtjänster
– Telefon/mobil
– Internet
– El
– Försäkringar
– TIdningar
– Sophämtning
(Vill ni få hjälp med att se över dessa, kika in på Tips för plånbok och klimat).

Budget är ett levande verktyg, så gjorde ni en budget och gick igenom era avtal för ett år sen, då är det dags igen. Lite tips ni kan använda på vägen hittar ni i länken i min profil (Tips för plånbok och klimat).

Har ni stenkoll på er budget? Då så, sitt lugnt i båten och invänta nästa inlägg eller kika in på Instagram under tiden.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.