Boktips

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus, Storytel och Nextory. –

Jag har alltid varit en riktigt bokmal och läser mängder med böcker. På den här sidan har jag samlat boktips på faktabaserade böcker inom ekonomi, miljö, livsstil och skönlitteratur med fokus på livsstilsförändring.
Listan är baserad på några av de böcker som jag läst de senaste åren och uppdateras löpande. 
För att ni ska kunna läsa mer om böckerna så finns länkar till Bokus hemsida. Böckerna går även att hitta på Storytel, Nextory och på bibliotek.

Ekonomi
– Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar
Elin Helander
Elin Helander har skrivit en ovanlig bok om privatekonomi som jag tycker alla ska läsa. Den handlar inte bara om ”traditionell” ekonomi, utan om beteende ekonomi. Här får vi lära oss hur hjärnan beter sig i olika situationer och hur vi med hjälp av den kunskapen kan ta kontroll på vår ekonomi.

– Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi
Joel Bladh
Joel Bladh har skrivit en bok som passar de flesta, men framförallt de som känner sig som nybörjare inom privatekonomi. Här får man enkel information och tips på ämnet spara pengar, men också råd om hur man kommer igång med fonder och aktier.

– Krisboken – nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi
Vanja Persson
Många böcker inom ekonomi och sparande handlar om hur man får pengarna att växa och hur man ska spara i olika fonder eller aktier. De här böckerna utgår oftast från att det finns utrymme att spara, men det finns dessvärre många runt omkring oss, kanske du själv, som inte har den möjligheten. Där problemet istället är att ha råd att överleva varje månad.
I Krisboken riktar sig författaren Vanja Persson till den gruppen av människor som hon själv skriver, har ”urusel ekonomi”. Vanja har som ensamstående mamma och flera år som sjukskriven lärt sig att överleva på existensminimum och det är lärdomar från de åren som hon delar med sig av i den här boken.

– Du & Dina pengar – den enkla vägen till bättre ekonomi
Erik Wennstam
Är du nybörjare inom ekonomi? Har ni letat efter en bok som förklarar alla ekonomiska begrepp utan att man känner sig som en dummy? Som ger alla grunder som behövs för att ta kontroll över sin ekonomi?  Då är den här boken något för dig.

– Kvinnorna som äger börsen – Aktier för nybörjare
Natalie Eriksson
Det här med aktier. Är det något för mig? Och hur ska man tänka? Är det värt att lägga ner all tid som krävs? Och måste jag följa börsen slaviskt varje dag? Hur ska man tänka egentligen? I den här boken får man svar på några av de frågorna och många fler då författaren träffat och intervjuat nio framgångsrika investerare (samtliga kvinnor som titeln antyder). Massor av pepp utlovas!

– Miljardmakarna – flyktingarna som byggde ett affärsimperium
Emma Ahlén Poyua
Att Serendipity är ett av Sveriges snabbast växande affärsimperium hade jag ingen aning om när jag snubblade över den här boken. Jag kände heller inte till företagen som Ashkan och Saeid har byggt upp. Men det spelar ingen roll. Jag kunde inte släppa boken utan läste den från pärm till pärm, fascinerad över att två unga killar, utan något annat än en järnvilja med sig i bagaget, kunde bygga upp ett miljardimperium. Läs den!!

– Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40
Jan Sterner
Har du liksom jag en dröm och ett mål att en dag kunna arbeta för att det är roligt, inte för att du är beroende av lönen som kommer in på kontot varje månad? I den här boken träffar vi en kille som lagt allt fokus på att kunna sluta jobba innan 40 år. Mycket extremt sparande som kanske inte passar oss alla, men också mycket inspiration som alla kan ta till sig. Klart läsvärd även om du, liksom jag, inte har målet att pensionera sig innan 40 års ålder utan bara vill ha lite större valmöjligheter.

Miljö
– Det vilda köket
Lisen Sundgren
Jag hade förmånen att få gå på en föreläsning med Lisen Sundblad för några år sen och det var verkligen en ögonöppnare. Plötsligt ser jag mat överallt när jag är ute och går! En fantastisk bok där vi som läser får tips på hur vi kan ta vara på all mat som finns framför ögonen på oss.

– Zero Waste home
Bea Johnson
Bea Johnson är en av föregångarna inom zero waste, det vill säga att leva ett liv med mindre avfall och påverkan på miljö och klimat. Den här boken är väldigt omfattande och berör det mesta som vi stöter på i vår vardag. Det enda negativa är att boken är skriven utifrån ett amerikanst perspektiv, vilket gör att allt inte är applicerbart i Sverige, till exempel är ju utbudet av förpackningsfria butiker i Sverige ganska begränsat. Dock ger boken massor av inspiration och tips som gör den klart läsvärd.

Svinnlandet – min resa genom en värld av slöseri och hur den gav mig ett liv i överflöd
Andreas Jakobsson
I boken Svinnlandet tar Andreas Jakobsson med oss på sin resa genom Matsvinnets Sverige. Andreas tar upp flera viktiga frågeställningar. Vad betyder bäst-före-datum? Är det lagligt att dumpstra? Är det verkligen konsumenterna som är de största bovarna i matsvinnet? Hur ska vi stoppa det här slöseriet? Vad görs redan nu för att minska matsvinnet?
Svinnlandet berättar om Andreas resa, hur han började dumpstra, hur det går till, vad han hittar för varor, hur han lever i överflöd på den mat han hittar och hur mycket pengar han sparar på att inte längre behöva köpa mat. En resa som nästan får mig att inte kunna lägga ifrån mig boken.

– Hyfsat hållbar
Jessica Cederberg Wodmar
Ibland känner jag mig som en papegoja som ständigt upprepar mitt mantra Good Enough. Men det är så viktigt att acceptera att alla inte kan göra allt, men alla kan göra så gott de kan och det är bättre än ingenting.
I den här boken tar Jessica upp just det. Att man inte behöver leva 100% hållbart eller att varje steg måste vara det rätta. Att vara hyfsat hållbar räcker lång väg. Den här boken riktar sig i stor utsträckning till företag, men även privatpersoner kan ta till sig mycket av det som skrivs i boken.

– Go recreate! – 35 enkla remakes av återvunna plagg
Linnea Larsson
Att textilproduktion är en riktig miljöbov har väl inte undgått någon. Men det finns alternativ till att köpa nytt och ett av de är att göra om gamla, befintliga plagg till något nytt. I den här boken ger Linnea 35 enkla tips på hur man enkelt kan göra om gamla plagg till fina småbarnskläder, väskor kuddar och galgar.

– Ekoenkelt
Pernilla Johansson
Behöver du också en knuff till att börja leva mer hållbart och miljövänligt? En guide till var du ska börja? Här är boken du behöver. Lätta och inspirerande tips och information som alla kan ta till sig.

Livsstil
– Minimalism – Live a meaningful Life
The minimalists
Det här är min absoluta favoritbok när det kommer till minimalism, att rensa ut saker och energitjuvar. Massor av aha-upplevelser, konkreta tips och bra information som gör att jag gärna skulle äga den här boken och läsa den om och om igen.

– Prylbanta – färre saker, större frihet
Elisabeth Byström, Johan Ernfors
Paret bakom Sveriges största minimalistblogg släppte i höstas en bok om att förenkla sitt liv genom att omge sig med färre prylar. En bok för dig som vill börja prylbanta, men också för dig som ännu inte förstått vad det är för mening med att äga och konsumera färre saker. Många bra tips och aha-upplevelser!

– Hjälp jag är utmattad
Clara Lidström, Erica Dahlgren
Det finns en del böcker om utmattning. Jag läste ett par när jag precis blivit sjuk men de kommer jag ärligt talat inte ihåg så mycket av. Nu när jag kommit ifrån den akuta fasen och börjat hitta en balans för en mer hållbar livsstil, var den här boken en bra påminnelse. En påminnelse om att inte börja rusa för fort i ekorrhjulet. För jag kände igen mig i nästan allt som togs upp i boken. Och de första sidorna grät jag så att tårarna sprutade. Av igenkänning.
Oavsett var du är i din utmattningsfas, om du inte är utmattad eller om du står bredvid som anhörig så är det här en läsvärd bok.

– Vi är vad vi köper – Konsumtionskulturen är här för att stanna
Katarina Graffman, Jacob Östberg
I den här boken tar sig författarna an en av de största bovarna när det kommer till hål i plånboken och miljöpåverkan, konsumtion. Hur hamnade vi här? Vilka faktorer styr konsumtion? Hur försöker företagen påverka oss konsumenter? En läsvärd bok för alla som av någon anledning vill försöka förstå det konsumtionssamhälle vi lever i och vilka krafter som styr oss.

– Dålig mamma eller superkvinna? – Barn och karriär, så klarar du de orimliga kraven
Therese Albrechtson, Maria Otterling
Det här är en bok som jag tycker alla mammor, och kvinnor och även män, borde läsa. Den har sin utgångspunkt i svårigheten att kombinera en yrkeskarriär med mammarollen utifrån de orealistiska krav samhället ställer på kvinnor. Men oavsett om vilken inställning man har till sitt arbete, om man söker karriär eller inte, så är boken väldigt läsvärd. Många kända kvinnor från olika yrkesroller delar med sig av sina upplevelser, tankar och tips. Boken skriver också om vad som kan hända, tex utmattning eller psykisk ohälsa, om man inte prioriterar utan försöker klara alla krav, förväntningar och måsten. Läs den!

Skönlitteratur
– Under vintergatans alla stjärnor
Camilla Davidsson
Camilla Davidsson har skrivit fyra böcker om Emma varav denna är den första. Boken handlar om Emma som rusar i ekorrhjulet med full fokus på jobb och karriär och mindre fokus på att leva. Efter en omtumlande tid hamnar hon i Spanien för att pilgrimsvandra Camino de Santiago de Compostela. Under vandringen träffar hon människor som får henna att se sitt liv i ett annat ljus och de efterföljande tre böckerna handlar om vad hon ska göra med dessa nya insikter. 

– Jenny Colgan
Jag kan inte välja en bok av Jenny Colgan. Jag älskar hennes böcker! Samtliga böcker handlar om kvinnor som av någon anledning väljer att välja inriktning i livet. Kryddat med massor av vänskap och glädje så kan jag inte skriva mer än LÄS, LÄS, LÄS! Feelgood när den är som bäst!

– En ny början
Sheila Roberts
Det här är en bok i en serie om kvinnor i olika fas i livet. Det här är en av få böcker som jag läst som skrivit om minimalism, downshift och förenkling på ett skönlitterärt sätt. Den handlar om Jen som springer i ekorrhjulet för att ha råd med en lägenhet som hon inte hinner vara i. En dag bestämmer hon sig för att sätta stopp, ta sitt pick och pack och flytta till en stuga i en småstad.
Den handlar också om en kvinna som omger sig med så mycket saker, men som inte ser hur mycket energi och tid de tar förrän hon en dag lyfter blicken…