FAQ

Vem står bakom Plånbokssmart?
Bakom Plånbokssmart står jag, Denice Fallsdalen.

Jag drabbades av utmattningssyndrom våren 2015 och har sedan dess försökt att ändra min livsstil, ett steg i taget. Våren 2020 flyttade jag och min familj från en lägenhet i Stockholm till en villa med trädgård Nyköping, som ett steg i att hitta en enklare livsstil.

Jag har alltid varit intresserad av ekonomi och att spara pengar, men under de senaste åren har det intresset breddats då jag även vill leva mer minimalistiskt, shoppa mer medvetet och leva mer klimatsmart. För mig hänger de tre benen miljö, ekonomi och livsstil ihop då mycket som är bra för plånboken också är bra för miljön och livsstilen. Och vice versa.

Vad innebär Plånbokssmart?
Plånbokssmart handlar om att hitta en tillvaro med balans inom områdena ekonomi, miljö och livsstil. Det handlar om att ta de små stegen, de som knappt syns, men som ger stora avtryck i livet. Steg som gör att man får mer livskvalitet, får råd med sina drömmar, både i nuet och i framtiden, som förenklar livet och skalar bort stress och måsten och som inte lämnar för stora avtryck i miljön.

Varför startades Plånbokssmart?
Plånbokssmart, i dagens utformning, startade våren 2015 efter att jag blivit sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag insåg två saker.
Dels skulle jag aldrig bli frisk om jag inte fick hjälp av min omgivning, då jag egentligen inte accepterade att jag var sjuk eller att utmattning var en sjukdom. För att få den hjälpen började jag att skriva och dela med mig om min resa från sjukdom mot återhämtning.
Jag insåg också att jag måste ändra mitt liv, leva livet lugnare och med andra prioriteringar. Det har inneburit ett enklare, downshiftat liv, ett liv med mindre stress, färre måsten, mindre konsumtion, färre prylar och mer miljöfokus. Mina steg i livsstilsförändring delar jag mig av, ofiltrerat i både med och motgång.

Vad innebär Hållbar livsstil?
För mig handlar en hållbar livsstil om balans mellan tre ben. Ekonomi, eller pengar, att må bra och miljö.

Hållbar ekonomi, vad är det?
Jag vill leva ett liv där jag både äter kakan och har den kvar. Det innebär att mina pengar både ska räcka till drömmar och livskvalitet i nuet, samtidigt som jag ska ha råd att spara till framtida drömmar. Det här lyckas jag med genom att på många olika sätt prioritera så att så mycket pengar som möjligt läggs på det som ger livskvalitet och sparande, och så lite pengar som möjligt läggs på pengatjuvar, så som onödig konsumtion eller onödigt dyra ”nödvändighetskostnader”.
Mycket av det som kostar pengar går att få och göra gratis och/eller billigare, så att pengar istället kan användas till att spara i fonder och aktier, arbeta mindre eller bara sätta guldkant på tillvaron.
Och det finns massor av det som sätter guldkant på tillvaron som inte kostar pengar överhuvudtaget!

Hållbar tillvaro, att må bra utan stress, vad innebär det?
Jag har sprungit i ekorrhjulet, jag vill inte springa där igen. Jag har därför under de senaste åren skalat bort mycket av det som inte ger livskvalitet. Det innebär i praktiken att jag prioriterat bort människor, aktiviteter och måsten. Det har också inneburit att jag de senaste åren levt alltmer minimalistiskt och rensat bort mängder med saker, energitjuvar, ur mitt liv.

Hållbar miljö, vad menar du med det?
Allt det vi gör påverkar miljön och jag vill leva på ett sätt som gör så lite avtryck som möjligt. Jag är däremot ingen expert och har inte så stort intresse av att grotta in mig i detaljer. Jag fokuserar på små enkla saker som vi kan göra i vardagen, till exempel konsumera mindre, handla begagnat, använda det vi redan har (återbruk och pyssel), plastbanta och kemikaliebanta. Ett steg i taget.

Vem ska följa Plånbokssmart?
Alla som vill lära sig leva med mindre stress och istället leva med mer livskvalitet i nuet.
Alla som vill inspireras och få information om enkla saker man kan förändra i vardagen för att leva mer miljövänligt och mer minimalistiskt, utan att vara en expert eller att stegen ska kännas för stora.
Och slutligen, alla som vill ta kontroll över sin ekonomi, som vill ha råd att uppfylla drömmar både i nuet och i framtiden.

Är det svårt att vara hållbar?
Det kan vara det, men inte hos Plånbokssmart. Här satsar jag på Good Enough, det vill säga gör de steg som du kan, vill och orkar just nu. Ett steg leder till flera steg och plötsligt har vi gått väldigt långt.
Var nöjd med det du gör just nu och var glad och stolt över det.