FAQ

Vem står bakom Plånbokssmart?
Bakom Plånbokssmart står jag, en 35-årig tjej, boende i Stockholm sedan drygt 10 år. Jag bor strax utanför Stockholm i en lägenhet på 77 kvm tillsammans med mina två små barn, 5 år och 1 år. Vi har valt att bo lite mindre och att inte ha bil för att istället ha råd att tillbringa mer tid tillsammans.
Jag är utbildad ekonom, har läst på universitet med nationalekonomi som huvudämne men även redovisning på en YH-utbildning. Till vardags arbetar jag på bank.

Vad betyder Plånbokssmart?
Plånbokssmart handlar om att hitta en tillvaro med balans inom områdena ekonomi, miljö och livsstil. Det handlar om att ha råd med sina drömmar, både i nuet och i framtiden, att inte stressa utan prioritera det som ger livskvalitet och att inte lämna för stora avtryck i miljön.

Varför startades Plånbokssmart?
Plånbokssmart, i dagens utformning, startade våren 2015 efter att jag blivit sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag insåg två saker.
Dels skulle jag aldrig bli frisk om jag inte fick hjälp av min omgivning, då jag egentligen inte accepterade att jag var sjuk eller att utmattning var en sjukdom. För att få den hjälpen började jag att skriva och dela med mig om min resa från sjukdom mot återhämtning.
Jag insåg också att jag måste ändra mitt liv, leva livet lugnare och med andra prioriteringar. Mina steg mot min livsstilsförändring delar jag också med mig av.

Vad innebär Hållbar tillvaro?
För mig handlar en hållbar tillvaro om tre ben. Ekonomi, eller pengar, livsstil och miljö.

Hållbar ekonomi, vad är det?
Jag vill leva ett liv där jag både äter kakan och har den kvar. Det innebär att mina pengar både ska räcka till drömmar och livskvalitet i nuet, samtidigt som jag ska ha råd att spara till framtida drömmar. Det här lyckas jag med genom att på många olika sätt prioritera så att så mycket pengar som möjligt läggs på det som ger livskvalitet och även sparande, och så lite pengar som möjligt läggs på pengatjuvar.
Mycket går att göra gratis och/eller billigare, hur delar jag med mig av här.
Jag fokuserar också mycket på medveten konsumtion, det vill säga prioritera bort onödig shopping, handla hållbara produkter och i stor utsträckning second hand.

Hållbar livsstil, vad innebär det?
Jag har sprungit i ekorrhjulet, jag vill inte springa där igen. Jag har därför under de senaste åren skalat bort mycket av det som inte ger livskvalitet. Det innebär i praktiken att jag prioriterat bort människor, aktiviteter och måsten. Det har också inneburit att jag de senaste åren levt alltmer minimalistiskt och rensat bort mängder med saker, energitjuvar, ur mitt liv.

Hållbar miljö, vad menar du med det?
Allt det vi gör påverkar miljön och jag vill leva på ett sätt som gör så lite avtryck som möjligt. Jag är däremot ingen expert och har inte så stort intresse av att grotta in mig i detaljer. Jag fokuserar därför på små enkla saker som vi kan göra i vardagen, till exempel konsumera mindre, handla begagnat, använda det vi redan har (återbruk och pyssel), plastbanta och kemikaliebanta. Ett steg i taget.

Vem ska följa Plånbokssmart?
Alla som vill lära sig att spara pengar, spara energi, leva med mindre stress, leva mer miljövänligt, alla som vill ha råd att uppfylla drömmar och leva med livskvalitet i nuet.

Är det svårt att vara hållbar?
Det kan vara det, men inte hos Plånbokssmart. Här satsar jag på Good Enough, det vill säga gör de steg som du kan, vill och orkar just nu. Ett steg leder till flera steg och plötsligt har vi gått väldigt långt.
Var nöjd med det du gör just nu och var glad och stolt över det.