Guide till hållbart fondsparande och aktier

. Inlägget innehåller reklam för Avanza
(Använd gärna mina länkar. Det kostar er inget extra, men ger mig lite lön för mitt arbete.)


Att ha ett sparande och en buffert är det jag kallar ekonomisk frihet. En trygghet att veta om något skulle hända så klarar man sig. Därför tycker jag att ett sparande är A och O. Hur stora möjligheter till sparande man har beror helt på vilka förutsättningar man har, men alla bäckar små bildar en å och det är alltid bättre med ett litet sparande än inget alls.

Ett bra steg att börja med, för att förhindra att pengarna läggs på annat, är en sparplan. Vad drömmer ni om? Vad vill ni ha om ett år? Om 10 år? När ni går i pension?

Att inte ha ett uttalat sparmål betyder inte att ni måste spendera upp pengarna nu. Kanske kommer ni ha ett sparmål i framtiden och då är de bra om pengarna finns kvar.

Några tips på vägen:
– Skapa en stående överföring för sparande och överför pengar direkt när lön kommer.
– Hitta dina triggerpoints som gör att du tycker det är kul att spara i vardagen. Att spara är inte att snåla, men det handlar om att vara ekonomisk smart. Några fler spartips hittar du under Tips för plånbok och klimat.
– Spara inte allt på sparkonto. Låt pengarna arbeta för dig och öka i värde. Med dagens ränteläge betalar du för att ha dina pengar på sparkonto.
– Sprid ditt sparande i olika former, sparkonto, fonder, aktier.
– Skaffa kunskap för att spara i fonder och aktier.
– Fastna inte i tanken på att du behöver mer kunskap, du behöver inte vara expert för att börja spara i annat än konto. Börja småskaligt. Men börja!
– Och spara hållbart!!

KOM-I-GÅNG MEDHÅLLBARA FONDER
Här är en liten guide till hur man enkelt kommer igång med fonder.

1. Starta en ISK.
En ISK, investeringssparkonto, är ett kostnadsfritt skal, en förvaringsplats där man förvarar sina fonder. En bra grund om man inte vill fundera på beskattning och deklaration vid köp och sälj av fonder. Istället är ISK schablonbeskattad. ISK är gratis att öppna. Mer om ISK kan du läsa och öppna på tex Avanza som dessutom har en väldigt tydlig hemsida och app som gör det enkelt att köpa och sälja fonder.

2. Det kan vara svårt att hitta en hållbar fond, framförallt för att begreppet hållbarhet är så brett och att fonder arbetar olika, vissa fonder väljer att utesluta företag, andra väljer att försöka påverka företag att förändra. Svanenmärkta fonder kan vara en bra start då de har en rad kriterier fonden behöver uppfylla för att få bli märkta med Svanen.

Lär dig mer om hållbart sparande så att du kan ta beslut utifrån dina kriterier. På Avanza finns bra information om olika kriterier för hållbara fonder och på Fair Finance Guide kan du läsa mer om hållbart sparande och banker.

Tre fonder som jag själv placerar i (men som inte ska ses som ett placeringsråd, var och en måste ta ett eget beslut) är:

A. CB Save Earth fond
B. Handelsbanken Hållbar Energi
C. Proethos fond

Avgiften för en fond kan påverka avkastningen och är därför viktig att ta ställning till. Det finns många fonder, indexfonder tex, som har låg eller ingen avgift, men dessa kan innehålla oönskade branscher, så jämför och ta ställning till vad som är viktigast för dig.

3. Starta ett månadssparande som gör att sparandet dras automatiskt varje månad.

4. Fyll på fonden när möjlighet finns. Istället för att köpa en onödig pryl eller lunch på stan, lägg pengarna på sparandet.

KOM-I-GÅNG MED AKTIER
Här är en liten guide till hur man enkelt kommer igång med aktier       .

1. Starta en ISK.
En ISK, investeringssparkonto, är ett kostnadsfritt skal, en förvaringsplats där man förvarar sina aktier. En bra grund när man börjar med aktier. ISK är gratis att öppna och fördelen är att man inte behöver fundera på beskattning vid köp- och sälj av aktier. Mer om ISK kan du läsa och öppna på tex Avanza som dessutom har en väldigt tydlig hemsida och app som gör det enkelt att köpa och sälja aktier.

2. Titta dig omkring.
Vilka företag och tjänster brukar du besöka och använda? Gillar du något av dessa företag lite extra? Börja med att köpa en aktie i ett sånt företag. Du behöver inte kunna allt om alla detaljer för att göra ditt första aktieköp, det lär du dig längs vägen. Eller välj ett investmentbolag, ett bolag som är typ som en fond, dvs placerar i många företag och vill såklart få sina investerade pengar att växa.
Och du, tänk gärna på miljön när du väljer aktier. Var vi väljer att placera våra pengar är ett viktigt sätt att påverka företag att bli mer hållbara. Välj gärna ett företag med en hållbar inriktning.

3. Börja smått.
Istället för att köpa en utelunch eller en ny tröja, köp en aktie. Om du kan avvara pengar för en lunch/tröja eller liknande som inte ger något bestående mervärde, så spelar det ingen roll om aktien i det företag som du köpte går åt pipsvängen. Du har inte förlorat mer pengar än du ändå hade gjort av med men du har lärt dig massor på vägen.

4. Redo för nästa steg?
Lär dig mer. Hur fungerar courtage? Vilka nyckeltal finns det och vad ska man titta efter? Vilka aktier ger utdelning? Börja månadsspara. Ha kul!