Tips för miljön

– Inlägget innehåller reklam via samarbeten och annonslänkar. –

Det finns olika sätt att ganska enkelt få lite extra pengar eller spara in pengar. Här har jag samlat några tips.

  • Minska engångsartiklar, förbrukningsvaror och plast
  • Städa naturligt
  • Naturlig skönhetsvård

Minska engångsartiklar, förbrukningsvaror och plast
I min strävan att omge mig med färre saker och spara pengar har jag bytt ut massor av engångsartiklar, förbrukningsvaror och plastartiklar mot mer hållbara alternativ. Bra för både miljö och plånbok!
Nedan följer en lista på några av dessa saker och var ni kan hitta mer hållbara alternativ (en hel del går också att hitta på second hand).

Diskborstar

Sugrör

Matlådor

Bivaxdukar
Att använda bivaxdukar är ett enkelt sätt att minska engångsplast. Bivaxdukar kan användas istället för plastfolie och plastpåsar för matförvaring och till skillnad från plast användas om och om igen.
Hos Mårda hittar ni ett stort utbud av både bivaxdukar och bivaxpåsar, gjorda av återanvända bomullstextilier.
I samarbete med Mårda har Plånbokssmarts läsare 5% rabatt på ett helt köp, använd koden planbokssmart.
Vill ni hellre göra egna så hittar ni beskrivning här.

Menskopp
Att använda menskopp istället för engångsskydd för mens är både bra för plånboken och miljön, då den räcker i många år och engångskostnaden snabbt sparas in.
Företaget Flowcup tar det ett steg längre genom sitt initiativ One for one, där de skänker en menskopp till behövande i södra Afrika för varje beställning som görs i Sverige.
I samarbete med Flowcup har Plånbokssmarts läsare möjlighet att köpa menskopp med 10% rabatt genom att använda koden planbokssmart10.

Tandborstar

Köksredskap

– MakeUp pads
Köp eller gör egna av tex gamla kläder.

Städa naturligt
I samband med att jag började rensa ut saker hemma för ett antal år sen så insåg jag hur mycket produkter vi använder till rengöring av vårt hem. Jag fick också en aha-upplevelse när jag förstod hur mycket kemikalier vi och med det sprutar ut i vårt hem. Jag började, återigen, googla och sen dess använder vi nästan uteslutande bikarbonat, ättika och citron när vi rengör vårt hem, allt från kök, badrum, golv och fönster. 

Naturlig skönhetsvård
Skönhetsvård är ett område där man ganska enkelt kan minska påverkan på miljön och plånboken genom att göra saker själv.
Kokosolja till lotion och makeupborttagning, göra egen deo eller läppbalsam, använda olika oljor till rengöring, ansiktsolja etc. Det finns massor av enkla tips och Google är ett väldigt bra verktyg för att hitta information.
(Jag handlar mycket av de ingredienser som behövs på Bodystore.com då de har ett bra utbud av produkter.)