Tips för miljön

– Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. –

Det finns olika sätt att ganska enkelt få lite extra pengar eller spara in pengar. Här har jag samlat några tips.

  • Minska engångsartiklar, förbrukningsvaror och plast
  • Städa naturligt
  • Naturlig skönhetsvård
  • Minska matsvinnet – spara pengar
  • Hållbart resande
  • Rensa ut och sälja

Minska engångsartiklar, förbrukningsvaror och plast
I min strävan att omge mig med färre saker och spara pengar har jag bytt ut massor av engångsartiklar, förbrukningsvaror och plastartiklar mot mer hållbara alternativ. Bra för både miljö och plånbok!
Nedan följer en lista på några av dessa saker och var ni kan hitta mer hållbara alternativ (en hel del går också att hitta på second hand).

Diskborstar

Sugrör

Matlådor

Bivaxdukar
Att använda bivaxdukar är ett enkelt sätt att minska engångsplast. Bivaxdukar kan användas istället för plastfolie och plastpåsar för matförvaring och till skillnad från plast användas om och om igen.
Vill ni hellre göra egna så hittar ni beskrivning här.

– Tygbindor och trosskydd
Under sin livstid använder den genomsnittliga kvinnan 11000 engångsmensskydd. Det innebär stor påverkan på jordens resurser, men också en stor kostnad för plånboken.
Ett alternativ till engångsbindor eller trosskydd är att använda motsvarigheter i tyg.

Menskopp

Tandborstar

Köksredskap

– Kaffefilter
Har du någon gång stått framför kaffebryggaren en söndagmorgon och rivit ditt hår i frustration över att kaffefiltren är slut? Ett alternativ till att slippa komma ihåg att köpa kaffefilter är att använda återanvändningsbara filter i tyg.

– MakeUp pads
Att använda återanvändningsbara makeup pads istället för bomullsrondeller är ett enkelt sätt att spara både pengar och miljö. MakeUp Pads går enkelt att sy själv av gamla tyger.

Städa naturligt
I samband med att jag började rensa ut saker hemma för ett antal år sen så insåg jag hur mycket produkter vi använder till rengöring av vårt hem. Jag fick också en aha-upplevelse när jag förstod hur mycket kemikalier vi och med det sprutar ut i vårt hem. Jag började, återigen, googla och sen dess använder vi nästan uteslutande bikarbonat, ättika och citron när vi rengör vårt hem, allt från kök, badrum, golv och fönster. 

Naturlig skönhetsvård
Skönhetsvård är ett område där man ganska enkelt kan minska påverkan på miljön och plånboken genom att göra saker själv.
Kokosolja till lotion och makeupborttagning, göra egen deo eller läppbalsam, använda olika oljor till rengöring, ansiktsolja etc. Det finns massor av enkla tips och Google är ett väldigt bra verktyg för att hitta information.
(Jag handlar mycket av de ingredienser som behövs på Bodystore.com då de har ett bra utbud av produkter.)

Minska matsvinnet – spara pengar
En butik som jag gillar är Matsmart. Matsmart är en internetbutik där man kan handla mat med upp till 90% rabatt. Mat som annars skulle kastas. Mat som är felfri, men kanske har kort datum, utgått ur ordinarie sortiment eller bytt förpackningar. Inget som ska behövas slängas!

Hållbart resande
Resor är en stor klimatbov, speciellt om man flyger och bor på hotell. Men det går att göra mer klimatsmart. Bland annat genom att välja bort hotell och istället hyra boende hos någon som bor i landet/staden man ska till. Airbnb har boenden på många platser runt om i världen. Via ovanstående länk får du 360 kr till din första resa.

Rensa ut och sälja
För mig har en av de viktigaste åtgärderna till en hållbar livsstil, både ekonomiskt, miljömässigt och att må bra, varit att börja rensa ut saker och omge mig med färre prylar.
Det finns mängder av Facebookgrupper att sälja på, Tradera, Blocket och så vidare.
Orkar man inte sälja själv finns tjänster så som Sellpy. Via länken så får både du och jag 50 kr i bonus vid din första försäljning.