Tips för plånbok och klimat

. Inlägget innehåller värvningslänkar och reklamlänkar 
(Använd gärna mina länkar. Det kostar er inget extra, men ger mig lite lön för mitt arbete.)

Det finns olika sätt att ganska enkelt spara både pengar och miljö, allra helst en kombination. Här har jag samlat några tips.

  • Budget, klimatpåverkan och lån
  • El
  • Telefon
  • Återbäringssidor
  • Undersökningspaneler
  • Minska matsvinnet
  • Cirkulär ekonomi
  • Hållbart resande

Budget, klimatpåverkan och lån
Konsumentguiden
Hos Konsumentguiden kan du hitta mycket bra information om budget, kostnader och lån.

Testa din klimatpåverkan
En bra grund när man vill börja leva med hållbart och ekonomiskt är att testa sin klimatpåverkan. Utifrån de resultat man får, kan man göra förändringar som ofta är bra både för plånbok och miljö. Det finns många olika verktyg och tester, men ett som är ganska enkelt att använda och som dessutom ger konkreta tips på vilka förändringar som man kan göra, är ClimatHero.

Lån
Ett enkelt sätt att minska sina fasta kostnader är att se över vad man betalar för eventuella lån. Amortera av om möjlighet finns (utifrån er enskilda ekonomiska situation) och kontakta din bank eller kreditgivare för att förhandla ränta. Självklart finns det även digitala tjänster som kan hjälpa dig att jämföra olika lån, tex Lånekoll.

El
Att se över sina elkostnader, både genom att minska förbrukning men också vilket elavtal och pris man betalar, är ett enkelt sätt att minska sina fasta kostnader (och mindre elförbrukning är dessutom bra för vår planet).

Elskling.se
Ett bra steg att börja med är att via elskling.se jämföra olika elavtal. 

Greenely
Ett elbolag som jag gillar är Greenely. De har 100% miljömärkt el (märkt med Bra miljöval) och smarta tjänster där man kan se timpriser på elen och utifrån det planera sin förbrukning. 

Telefon
Vimla
Jag har haft samma telefonabonnemang i många, många år, men sedan ett par år tillbaka har jag bytt till Vimla. Varför? Det är billigt och man enkelt kan byta abonnemangstyp utifrån hur mycket data/sms/telefon som man behöver just nu. Dessutom får man rabatt om man tipsar varandra, så blir en i familjen kund så se till att tipsa era andra familjemedlemmar, så får ni båda 10 kr rabatt på abonnemangsavgiften så länge ni båda är kunder. 
Vi har testat hur täckningen är på lite olika platser runt om i Sverige och hittills har vi inte stött på några problem.

Återbäringssidor och medveten konsumtion
Om ni ska göra medveten och planerad shopping online så får ni inte missa återbäringssidor. Det är superenkelt och ger ”riktiga” pengar tillbaka. När ni ska shoppa något och vet vilken butik ni ska köpa varan i, gå igenom de återbäringssidor som ni är registrerade hos och se vilken som ger mest återbäring tillbaka. När ni valt återbäringssajt, logga in där, följ den länk som finns för den butik som ni ska handla i och så handlar ni precis som vanligt.

Nedan listar jag några återbäringssidor som jag använder.
Refunder
Den som jag använder mest. Få 50 kr i startbonus via ovanstående länk. Finns även som app.

MyBonus
50 kr i välkomstbonus via ovanstående länk.

Undersökningspaneler
Det finns en uppsjö av olika paneler där man genom att svara på frågor får olika belöningar. Jag är med i ett par undersökningspaneler där jag när tid finns svarar på undersökningar. Som belöning får man presentkort, biobiljetter eller andra gåvor. Jag väljer alltid presentkort eller biobiljetter och använder vid tex inköp av mat.

Yougov
En panel där man samlar poäng som sedan kan bytas mot presentkort.

M3Panel
En undersökningspanel som brukar ge mig ungefär ett superpresentkort på 100 kr i månaden.

Minska matsvinnet
Många caféer, bagerier, restauranger och butiker får mat över. Det finns olika appar, tex Karma, som ger dessa företag en möjlighet att sälja sina varor till lägre pris, men ändå få det sålt. Även många butiker säljer varor som är defekta eller med kort datum. Köp det. Finns det inte i din butik, fråga! Och du får möjlighet att köpa bra mat till lägre priser. Win-win.

Matsmart

Cirkulär ekonomi
Bibliotek
Biblioteket är en av mina absoluta favoriter! Jag har sen länge slutat att köpa böcker och lånar, både fysiska böcker och e-böcker, i mängder från vårt bibliotek.

Fritidsbanken
På Fritidsbanken, som finns på flera platser runt om i Sverige och stadigt växer, kan man låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. Perfekt om man vill prova en aktivitet eller behöver utrustning för en kort period. Det går även att lämna in utrustning som man själv inte behöver längre till Fritidsbanken.

Fler tips
Många företag hyr ut saker, allt från bilar till tält till trädgårdsredskap och verktyg. Innan du köper något nytt, googla för att se om du inte kan hyra det istället.
Något jag gör väldigt ofta och som sitter i ryggmärgen är att sälja på second hand. Både i Facebook-grupper, Blocket och Tradera. Det mesta går att sälja och många bäckar små…

Hållbart resande
Resor är en stor klimatbov, speciellt om man flyger och bor på hotell. Men det går att göra mer klimatsmart. Bland annat genom att välja bort hotell och istället hyra boende hos någon som bor i landet/staden man ska till. Airbnb har boenden på många platser runt om i världen. Via ovanstående länk får du 360 kr till din första resa.