Plånbokssmart ekonomi

Föräldraledig, budget, fasta kostnader

Om några veckor väntas vårt andra barn och året 2017 kommer därför att bestå av att jag är föräldraledig och har inkomst efter det. Även min man kommer att ta ut en hel del ledighet och vi kommer försöka vara hemma så mycket som möjligt hela familjen.

Det här skulle kunna vara den perfekta ”ursäkten” att inte spara något, vår inkomst minskar drastiskt och vi kommer behöva vända på varje krona. Och ja, en del av vårt sparande kommer vi att behöva frysa, framförallt vårt gemensamma, men sparande till oss privat och till våra barn kommer vi att fortsätta med.
När vi planerat vår föräldraledighet och de inkomster som vi kommer ha under året så har vi försökt vara generösa mot oss själva och hitta en balans. Det är inte roligt att vara hemma om vi måste leva på luft och vatten och vi har därför fokuserat mycket på att minska kostnaderna, så att vi kan unna oss lite vardagslyx då och då. Förutom att minska små utgifter i vardagen så har vi även sett över våra fasta kostnader. Beroende på hur er situation ser ut kan det finnas många kronor att spara.

Exempel på kostnader att se över:
– El
– Försäkringar
– Prenumerationer på tidningar
– TV-abonnemang
– Telefon
– Kostnader för bil/kollektivtrafik
– Ränta på lån
– Internet

Det finns massor av bra sajter för att jämföra ovanstående, bland annat Compricer och elskling.se.
Har ni bostadslån eller andra konsumtions lån så kan man spara många kronor på att förhandla ränta. Kontakta er bank och starta en diskussion. Men kom-i-håg, de flesta banker ger inte bara rabatt hur som helst, utan ladda upp med bra förhandlingsargument och vad banken kan få av er i utbyte. Kanske starta någon typ av sparande?

Efter att vårt första barn föddes för snart fyra år sedan (i april!) så startade vi ett ”drömsparkonto” dit vi överförde alla små slantar som vi sparade på minskade utgifter i vardagen och extra inkomster. Det blir mer än vad man tror och i år kommer vi att tömma det kontot för att lägga pengarna på att ha råd att vara hemma tillsammans. Hur vi lyckades fylla det här kontot kommer i ett inlägg på tisdag, så håll utkik!

 

2 Comments

 • Planbokssmart

  Men åh vad roligt att läsa din kommentar! Och grattis till sonen! Vad spännande att läsa att ni har samma tankar om prioriteringar som vi har. Det var en av anledningarna till att jag började med Plånbokssmart (den har ju funnits på Instagram ett tag), att jag tröttnade på att höra kommentarer om att ”ni har minsann råd” speciellt från människor som lade massor av pengar på tex cigaretter, snus och hämtmat. Det handlar ju verkligen om prioriteringar!
  70 dagar, det var verkligen imponerande! Vi har nog räknat många fler dagar än så, men vi får se hur det går. Det är ju tyvärr ganska dyrt att bo här i Sthlm även om man försöker snåla.
  Vad kul att du kommer fortsätta läsa bloggen! Sköt om dig och familjen och hälsa Marie! Kram

 • Anna

  HEEEJ Denice!!! Det var minsann inte igår som du och syrran (Marie) skrattade gott ihop på övervåningen ?.
  Jätteskoj att du startat detta! Jag har varit sjukskriven & föräldraledig nästan hela 2016 och är inne i exakt samma tankar som du skriver om.
  Vi har klarat oss huuuur fint som helst under året, trots att vår inkomst minskat rejält under 2016. En massa strul gjorde att vi endast tog ut ca 70st föräldradagar sammanlagt under året, min man och jag (sonen föddes 15/3)…dessutom har jag varit sjukskriven, så min man har varit hemma minst 50% ända sedan i mars (undantaget 3veckor då han jobbade heltid).
  Allt handlar om prioriteringar. Vi bestämde oss tidigt för att unna oss de ”utsvävningar” vi verkligen vill göra och fortsätta handla ekologisk mat. Har haft turen att få ärva massor av fina bebiskläder till sonen och eftersom vi aldrig varit särskilt pryl-galna så har vi inte ens känt att vi fått lov att prioritera bort några sådana inköp. Vi älskar däremot upplevelser och de behöver ju inte kosta särskilt mkt…
  Att läsa det du skrivit hittills har varit inspirerande. Vi har redan kommit långt utan att ha behövt anstränga oss speciellt mycket. Nästa steg blir att rensa ur bland alla oanvända saker och börja sälja av lite. Att sätta in pengarna på ett speciellt konto tyckte jag var en bra idé! ?
  Önskar dig lycka till med nya bebisen och ert fortsatta plånbokssmarta liv!
  Jag kommer att med glädje fortsätta läsa dina inlägg!
  Ha det så gott! Kramar från Anna Skoog

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.