Drömsparkonto – många bäckar små
Många bäckar små bildar en å… Ibland kan det kännas meningslös att använda rabattkuponger, utnyttja erbjudanden eller sälja saker på second hand som man bara får några tior för. Men jag ska berätta en sak!
För drygt tre år sedan startade vi ett Drömsparkonto, ett konto dit vi överförde alla små bäckar av pengar vi sparade genom att utnyttja erbjudanden, rabatter och försäljningar av second hand. De här pengarna låg utanför vårt regelbundna månadssparande och tanken var från början att pengarna skulle gå till en drömresa. Nu har vi tänkt om och vi kommer i år tömma kontot för att dels ha till en kortare resa, men framförallt bekosta att vi båda kommer vara hemma mycket under vårt andra barns första år.

Som sagt, det kan kännas meningslöst att starta ett speciellt sparkonto och överföra småbelopp som 5, 20 eller 50 kronor per gång, men vi har under de senaste åren fått ihop MÅNGA tusenlappar, så det lönar sig verkligen!
Och ju mer kontot växer, ju mer motiverad blir man till att hitta ytterligare små bäckar i vardagen.
Hur kan vi fylla på drömsparkontot?
– Sälj på second hand
Allt vi tjänar på att sälja saker (via Tradera, Blocket, Facebook-grupper etc) överförs till det här kontot. Nu har vi rensat väldigt mycket under de senaste åren, men det finns fortfarande saker att sälja. Och nästan allt går att sälja.
– Rabatter mat
Vi tittar alltid på den del av kvittot som heter summering av rabatter (eller något liknande) när vi handlar mat. Den summan överförs till sparkontot. Ju bättre vi är på att utnyttja erbjudanden/rabatter och kuponger, ju mer pengar blir det.
– Rabatter övrigt
Även när vi handlar andra varor än mat så tänker vi på rabatter. När vi bestämt att vi ska köpa något (undvik spontaninköp) så passar vi på att göra det när butikerna har rabatter, reor eller kundklubbserbjudanden. Mellanskillnaden mellan varans ordinarie pris och rabatterat pris överförs till drömsparkontot.
– Återbäringssajter
De gånger vi shoppar online så försöker vi alltid handla via en återbäringssajt för att få extra pengar tillbaka. Alla utbetalningar från återbäringssajter överförs till kontot (läs mer om återbäringssajter).
– Undersökningar
Jag är medlem i några undersökningspaneler och när tid finns svarar jag på olika enkäter. Vissa paneler ger belöning i form av biobiljetter eller presentkort. När vi utnyttjar dessa vid planerade köp och besök, överför vi biobiljetten eller presentkortets värde till sparkontot.
Det här är verkligen ingen rocket science, men med lite tålamod ger det mycket pengar!
Utöver ovanstående tips så gäller det som vanligt att tänka smart, ifrågasätta inköp, handla second hand, ta med matlåda, hitta billiga aktiviteter, handla efter säsong, se över fasta kostnader och så vidare. De här sakerna tillhör dock vårt vanliga levnadsmönster så det är inte pengar som blir överförda till det här sparkontot!

2 Comments
Planbokssmart
Men visst är det häftigt! Det är ju såna små summor man inte tänker på. 2 kr hit, 5 kr dit. Men börjar man tänka på alla bäckar som man kan spara in på, utan att göra några stora uppoffringar (att ta med tygkassar är ju inte speciellt jobbigt tex) så blir det mycket pengar på ett år!
Tack för din fina kommentar och jag är så glad att du följer mig!
Charlotte
Visst är det så – många bäckar små! Jag försöker övertyga sambon att ta med tygkassar när han handlar istället för att köpa plastpåsar. Äh vilken skillnad gör det egentligen, menar han. Jag svarar att varje påse kostar 2 kr och går det två påsar på en shoppingrunda i affären så blir det 4 kr. Hur ofta handlar vi? Kanske 8 ggr på en månad. Det blir då 32 spänn. På ett år ger det 384 kr – på bara plastpåsar! Mina tygkassar köpte jag för 20 kr styck när jag pluggade (jag har tre). För 15 år sedan. Och de håller fortfarande lika bra!
Tack för en intressant och i dagens samhälle välbehövlig, på flera sätt, blogg!