Plånbokssmart livsstil

Vardagspussel och Trello

Hur får ni vardagspusslet att gå ihop? Jag tycker det är jättesvårt, men vi försöker så mycket det går att prioritera tid tillsammans och hitta lösningar till att lyckas med det. Att ha bra verktyg för struktur hjälper för att underlätta vardagspusslet, det frigör både tid och pengar och här är Trello min nya bästis.

Min man älskar teknik och har tidigare försökt att introducera mig till olika tekniska verktyg som ska underlätta vardagen, men jag har inte riktigt fallit för de. Och det ska väl erkännas att jag var väldigt skeptisk även till Trello, men nu hittar jag bara fler och fler sätt som appen kan underlätta för oss.

Trello är en app som fungerar för både iPhone och Android. Den är gratis att ladda ner och med hjälp av den kan man lägga upp olika anteckningstavlor, både egna och tillsammans med andra. När man lägger upp en anteckning i en lista kan man välja till exempel vem det är som ska utföra uppgiften, när den ska vara klar och lägga upp bilder etc.
Jag har en egen anteckningstavla och sen har jag och min man en gemensam. I den gemensamma har vi olika listor så som att göra lista, veckans matlista, handla-lista, besöksmål och kläder.

Att göra lista
Sen jag drabbades av utmattningssyndrom så försöker jag ha så lite som möjligt i huvudet, så allt som ska göras hemma lägger jag in i appen. Sen lägger vi även in om det är vi båda som ska utföra uppgiften eller om det är en av oss. När den är klar så flyttas uppgiften till en lista som heter Klar. Det här underlättar väldigt mycket och framförallt slipper vi tjata och fråga varandra hela tiden om vi gjort det eller det.

Matlista
Vi har en lista med veckans dagar och under de en lista med massor av maträtter. Sen är tanken, även om vi inte använt denna så frekvent, att vi gemensamt ska sätta oss varje helg och bestämma veckans middagar.

Shopping
I den här listan finns det listor för både matinköp och annan shopping. Jag tycker det är väldigt smidigt att ha en elektronisk shoppinglista, för det är oftast jag som går till affären, men det kan ske spontant och eftersom att jag är vegetarian och min man inte är det så har jag inte alltid koll på vilka animaliska produkter som är slut. Nu lägger vi in direkt i listan när något är slut och så när man står där i butiken så har jag koll på det.

Kläder
Det här är en av mina favoriter. Jag passar ofta på att köpa kläder till sonen om jag går förbi någon loppis eller second hand affär. Ofta köper jag större storlekar som jag lägger ner i förrådet. Problemet är att jag sällan kommer ihåg vad jag köpt, så nästa gång jag står där i butiken och hittar ett jättefint plagg, så har jag ingen aning om ifall det redan finns i förrådet eller inte. Så antingen köper jag en uppsättning bara för att det sedan ska visa sig att det redan fanns hemma, eller så struntar jag i det bara för att inse motsatsen.
Nu har jag lagt in alla kläder som sonen har i större storlekar i listan och när jag sedan står där i butiken/loppisen så är det bara att kolla om det finns sen tidigare eller inte. Underlättar väldigt mycket och jag slipper köpa saker i onödan, eller tvärtom, missa ett riktigt fynd.

Exempel på hur vår lista med barnkläder ser ut.

Besöksmål/Recept/etc
Vi har också listor för olika utflyktsmål vi vill besöka, ibland läser jag om något som verkar intressant och då är det bara att lägga in det i listan. Vi har också en lista för goda recept som jag kanske hittat i någon tidning eller på nätet. Då tar jag en bild på receptet och lägger in i listan.

Exempel på hur vår lista för besöksmål och goda recept ser ut.

Att använda ett hjälpmedel som Trello sparar tid, pengar och vi slipper framförallt att lägga energi på att tjata på varandra om saker som ska göras och om det är gjort. Och möjligheterna är ”oändliga”.

Hur gör ni? Hur löser ni vardagspusslet?

Det här är inte ett sponsrat inlägg och det finns säkert massor av appar som kan göra samma sak, men jag är väldigt ointresserad av teknik, så fråga inte mig om alternativen 😉

 

4 Comments

 • Planbokssmart

  Vad kul, hoppas ni hittar en lösning som passar er! För oss är både den här appen och en gemensam digital kalender en stor hjälp. Det är mycket som ska göras, hållas reda på etc när man får barn, men samtidigt vill man inte fylla hela dagarna med att diskutera och lägga energi på sånt. Så för oss frigör det här en hel del tid. Men, det har tagit ett tag innan vi hittat en form som passat oss och vi letar fortfarande efter ytterligare sätt att effektivisera. Lycka till och hör gärna av dig om ni kommer på någon smart lösning av vardagspusslet!

 • Esbe

  Hej! Tack för ditt inlägg! Jag och min man söker en app lik denna och det är mycket möjligt att du löst en av alla våra ”att göra”. Kommer bli extra viktigt att ha gemensam koll när lille barn kommer till världen. Mycket att tänka på då!

 • Planbokssmart

  Hej! Visst är de så! Det blir precis som du säger både enklare och billigare att planera maten och man slipper lägga massor av energi och tid på att fundera kring det. För när energin är begränsad är det klart roligare att lägga den på saker som inte är ett måste, typ äta… Jag hoppas du mår bra och tack för att du läser min blogg!

 • Mia

  Kul grej, måste kollas! Jag tycker det är super att planera mat för veckan även om jag är singel utan barn. Med utmattningssyndrom får man spara in på all hjärnverksamhet. Matplanering gör ju också att jag får bättre koll på hur mycket aktivitet det blir varje dag. Har jag tex en dag med en aktivitet på 2 tim så planerar jag in mat som bara behöver värmas. Likaså tycker jag Det blir bättre styr på inköpen = billigare och smidigare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.