Lär dig mer om aktier – med Aktietjejerna
Ni har levt plånbokssmart ett tag, får lite pengar över varje månad och har börjat bygga er buffert. Det är dags för nästa steg och ni har mer och mer börjat snegla mot aktier. Men det verkar ju så svårt och krångligt! Bara lugn. I det här inlägget ska Aktietjejerna hjälpa oss att reda ut de vanligaste frågorna.
Jag har i det här inlägget tagit hjälp av tjejerna bakom Aktietjejerna, ett gäng aktieintresserade tjejer som på ett enkelt sätt vill ge oss mer kunskap om aktier och sparande. Tillsammans ska de hjälpa oss att reda ut de vanligaste frågorna som kan dyka upp när det börjar bli dags att ta sitt sparande till en ny nivå.
”Aktietjejerna är ett initiativ för att öka tjejers intresse för sparande och investeringar. Vi vill förändra stereotypen för hur en typisk investerare ser ut och vårt primära mål är få fler tjejer till börsen!”
Från Aktietjejerna.com
Vi hörde en förklaring på en Economistas Podcast som vi gillade – en jämförelse med godisköp. Att välja en fond är att jämföra med en Gott och Blandat-påse, som passar den som inte orkar lägga energi på att stå och välja mellan olika sorters godis. Visst är det kanske någon bit som inte är jättegod, men smidigheten i att slippa stå och välja väger upp. Aktier skulle istället kunna jämföras med plockgodis. Man väljer varsamt ut vilket godis som läggs i påsen, för att uppnå maximal smakupplevelse. Kanske chansar man på en ny godis och då kan det antingen vara en hit eller en riktigt äcklig smak – men man chansade i hopp om att det skulle bli en ny favorit.
Kort och gott, att spara i aktier själv innebär att du får vara hjärnan bakom jobbet. Man måste inte, men de flesta framgångsrika aktieägare lägger tid och energi på att övervaka sina placeringar. Man får själv sätta en strategi i vilka bolag man investerar i samt avgöra när det är dags för att köpa eller sälja aktier.
Både aktie- och fondägare rekommenderas att kika igenom sina investeringar, men vi skulle säga att det är än viktigare om man är aktieägare.
I praktiken är det inte särskilt mycket svårare att köpa aktier än fonder, eftersom man lätt gör detta via sin internetbank. Några klick med tummen på din mobiltelefon senare, och du är aktieägare!
– Jag sparar idag i fonder, varför ska jag istället satsa på aktier?
Vi rekommenderar faktiskt inte alla att bli aktieägare, men sparande är däremot för alla! Att äga aktier är kategoriserat som mer riskfyllt och det hela bottnar i hur mycket risk man som individ orkar att bära. Att ta mer risk innebär att man får möjlighet till större avkastning men då skall man också kunna föreställa sig att förlora en större del av det som satsats. Sover någon dåligt på natten för att hen investerat sina pengar i aktier, så rekommenderar vi denne person att välja ett säkrare alternativ, tex fonder.
När många väl gjort sina första aktieköp, så brukar de flesta tycka att det är riktigt roligt. Är man nyfiken kan man till en början kombinera sitt ägande av fonder och aktier. Det är en bra start – att testa köpa några aktier för att se om man orkar med risken och fortfarande sover gott om nätterna. Känner man “YES, detta var jättekul och en grej för mig” – fortsätt köpa aktier. Om man väljer att investera i aktier kan man också få ta del av fler möjligheter såsom utdelningar (en summa som betalas ut för varje aktie som ägs, något som vanligen inte förekommer när man äger fonder), samt att man slipper förvaltningsavgifter som vi förklarade ovan.
– Jag har aldrig sparat i aktier förut, hur kommer jag igång?
Det första du bör undersöka är om du har pengar som du har råd att avvara, utöver din sparbuffert. Dessa pengar är lämpliga att investera. Sedan skall du skaffa dig ett ISK-konto, ett konto där man förvarar tex fonder och aktier. Kanske har du redan ett för fonder, då går det också bra att förvara sina aktier i där. En sak som också kan vara bra innan man börjar är att undersöka vilken bank som kan erbjuda bra avgifter vid köp och sälj av aktier.
Du behöver inte göra ett köp direkt, utan sikta in dig på någon eller några aktier som du tycker verkar intressanta. Skaffa appen MSN Ekonomi och följ med i aktiernas utveckling. Du kan favoritmarkera de du gillar bäst och då kan du också skapa dig en uppfattning om hur mycket pengar du skulle vinna eller förlora OM du skulle ha investerat.
Annars tycker vi att det bara är att sätta igång. Man måste inte kunna precis allt från start. Det viktigaste är att matcha sitt innehav med sin kunskap. Är du nybörjare, starta med ett litet kapital investerat i aktier och låt det växa med din kunskap och erfarenhet.
– Hur ska jag veta vilken aktie jag ska placera i?
Liksom fonder kan aktier kategoriseras i olika risknivåer. Stora stabila företag, med lång historia är oftast säkrare kort, medan nya mindre bolag som har mycket utvecklingspotential oftast ses som mer riskfyllda. Här får man känna efter, vad är man som investerare ute efter? Dock är det ingen garanti att ett bolag med flera år på nacken skall fortsätta hålla sig stabilt i framtiden.
De flesta som förespråkar aktier skulle säga; investera i något som du själv vet vad det är. Inte behöver man kunna en bransch utan och innan men det kan vara bra att ha en känsla om den. Försök också att tänka utifrån framtida behov. Är det en bransch som kommer att leva kvar eller kommer något att ersätta den.
Låt oss ta ett exempel – behoven av framkallning av fotografier, något som digitalkameran minskade enormt. Ett framtida exempel skulle kunna vara hur vi köper mat, kanske kommer det att ske till största del över internet i framtiden. Har man intresse i att köpa aktier i ett företag som säljer matvaror, så bör man kanske se om de hänger med i den digitala utvecklingen.
– Är det inte dyrt att placera i aktier?
Det beror på vad man jämför med. Visserligen får man betala en avgift, så kallat courtage, den dagen du köper eller säljer aktier. Denna avgift betalar man till den som hjälper dig att handlägga ditt aktieköp, tex din bank. Men under tiden som man äger aktier kommer du inte att betala något. Jämför man med en fond betalar man årligen en avgift för att få dem förvaltade.
Ser man till alternativet att bara ha pengarna på ett konto förlorar man inget alls men man skulle kunna se till att man faktiskt förlorar chansen att få pengarna till att växa sett till om man investerade dem.
Sedan får man inte glömma att aktievinster skall beskattas. Tidigare ägde många aktier i depåer, och då skattades aktievinster med 30 procent. Dessutom kunde man kvitta vinster mot förluster vid det tillfälle man deklarerade. Men det var ju just det där med deklarationen, som många kände var så jobbigt. Idag har man gjort det lättare för oss sparare eftersom det erbjuds ett så kallat ISK, ett konto som schablonbeskattas. Man kan göra hur mycket transaktioner som helst inom kontot utan att man måste tänka på det här med deklarationen. Uppgifter skickas direkt till skatteverket och man behöver själv inte sitta och bokföra sina aktieköp eller sälj. Vi har skrivit mer om ISK på vårt Instagramkonto, läs gärna mer om det där.
– Måste man inte vara väldigt insatt för att placera i aktier?
Att inte veta alls vad man gör är inget att rekommendera, men det bästa sätt att lära sig på är rent praktiskt. Då får man också en känsla för om det passar en att äga aktier eller inte. Som vi förespråkar, börja försiktigt och bygg ditt aktieägare i takt med att du skaffar dig mer kunskap och erfarenheter.
– Jag har inte så stort sparande, är det lönt att placera i aktier då?
Tidigare var det relativt dyrt att placera i aktier eftersom bankerna tog bra betalt för varje transaktion. Idag finns det ett större utbud av banker som passar bra även till de som inte har så stora besparingar.
Något som aktiegurun Warren Buffet alltid värdesatt är tid, för med tid kan pengar växa, och ser man det på det viset kan även en liten summa växa sig stor med tiden.
– Ska jag spara varje månad eller klumpsummor?
Hur många gånger har ni hört “lägg inte äggen i samma korg”? Man skall alltså lägga äggen i olika korgar för att minska risken för “äggröra” om man skulle ramla. Precis så kan man tänka när man köper aktier. Både att man sprider sina investeringar i olika bolag samt att man köper aktier vid olika tillfällen. Ett köp i kvartalet är alltså bättre än en gång om året.
När man köper aktier är det bra om man försöker göra sina köp till fler än ett tillfälle, för att sprida riskerna. Visst man kan ha tur att köpa aktien vid en låg kurs (billig), men det kan lika gärna vara vid en hög kurs (dyr). De flesta aktiekursen rör sig upp och ned i stort sett hela tiden och för att jämna ut risken för att man köper vid ett “dyrt” tillfälle så är det bättre om man gör flera köp vid olika tidpunkter.
– Måste jag vara aktiv med att köpa och sälja när jag sparar i aktier?
Nej, det måste man inte. Man kan köpa aktier och äga dem i flera år utan att behöva göra något. Dock kan det vara bra att sätta upp mål för sina aktier, både för uppgång och nedgång. Låt oss säga; jag säljer mina aktier om de går upp eller ner 30%.
– Måste jag gå på bolagsstämmor när jag har aktier?
Nej, det måste man inte. Det brukar dock vara trevliga tillställningar och är du riktigt inbiten uppskattar du säkerligen att delta för att lära dig mer om bolaget och hur en bolagsstämma fungerar.