Ät maskrosor!
Maskrosor är ju en blomma som det fullkomligt kryllar av ute så här års. Innan du börjar kämpa med näbbar och klor för att få bort de från din trädgård, visste du att de var ätbara?
Förra året testade jag att för första gången göra marmelad på maskrosor och det är verkligen supergott. I år har jag även provat att göra saft. Maskrosor är lena i smaken, enkla att plocka, det är gratis och som sagt, finns i mängder.

Maskrosmarmelad
Marmeladen har jag gjort efter recept från bloggen Tallriksmodeller.
4 dl marmelad
Ingredienser:
5 dl maskrosor, bara de gula kronbladen
1 citron
1 vaniljstång
4 dl vatten
3 dl syltsocker
Plocka av de gula kronbladen och lägg i en skål. Använd inte det gröna på maskrosen, då blir sylten besk. Snitta vaniljstång och lägg i tillsammans med maskrosbladen. Riv skalet på citronen och spara. Skiva resten av citronen och lägg i tillsammans med maskrosor och vaniljstång. Häll kokande vatten över maskrosblandningen. Låt stå och dra tills vattnet svalnat, ca 40 min. Sila blandningen, häll i en kastrull tillsammans med rivet citronskal, vaniljfrön som du gröpt ur från vaniljstången och syltsocker. Koka upp. Låt sjuda 10-20 min. Skumma av och häll i rena glasburkar.
Passar utmärkt på scones, men jag har även provat att göra syltkakor med marmeladen och vi har även sylten på vår morgongröt!

Maskrossaft
Ca 5 dl färdig saft (koncentrat)
Ingredienser:
Ca 6 dl maskrosor (bara det gula)
1 dl socker
1/2 skivad citron
7,5 dl vatten
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt stå och dra i minst 6 timmar. Sila.
Späd saften med vatten och njut.
Tänk på att saften inte innehåller något som ”bevarar” den, så frys eller drick inom ett par dagar!

Maskrosknoppar
Även maskrosknoppar är ätbara. Plocka knoppar som ännu inte slagit ut. Stek i olivolja och flingsalt. Ät och njut.
Maskrosblad
Går alldeles utmärkt att äta. Plocka de späda bladen och använd i sallad, gör pesto etc.
Har ni något favoritrecept med maskrosor? Tipsa gärna!
Följ gärna Plånbokssmart på Instagram för fler tips!
3 Comments
Hanna
Smart tips. Speciellt bra för de som försöker få bort dem från sin gräsmatta.
Planbokssmart
Åh tack för tips! Får ta med mig en spade ut och gräva!
Fredrik Haugen
Rötterna går utmärkt att äta också. Skrapa, skölj, koka tills de är mjuka. Sedan kan de stuvas, stekas i smör eller ha i bröd. Inte helt olikt sparris.