Plånbokssmart ekonomi

Årets första aktieutdelning

I veckan kom årets första aktieutdelning. En av mina utmaningar 2018 var att bli bättre på aktier. Jag borde nog egentligen ha skrivit tycka det är roligare med aktier, för det är väl snarare där skon klämmer för mig.

Jag tycker inte att det är speciellt kul med aktier. Att ha koll på bolag. Hur framtiden för dessa bolag ser ut. På om bolag går med vinst eller förlust. På om kursen går upp eller ner. Men jag tänker att det nog har att göra med att jag inte investerat så mycket i aktier i praktiken. Jag vet hur teorin fungerar, men praktiken, nja…

Men, det ska jag ändra på, så det här är mitt andra år som aktieägare. Och i veckan kom den första av årets utdelningar. Min målsättning är att de här pengarna i framtiden ska användas som lön, så att jag kan fortsätta arbeta så mycket, eller så lite, som jag vill. Till dess att kapitalet är tillräckligt stort så kommer utdelningen att återinvesteras, för närvarande i samma bolag som utdelningen kom ifrån.

Årets första utdelning.

Jag har skrivit en del om aktier på Instagram men för att berätta lite kortfattat hur jag tänker så är principen att jag bara placerar i bolag som jag känner till och som jag känner mig trygg hos, för det mesta utdelningsbolag och även investmentbolag. Aktier är inte den enda placeringsform som jag använder utan det är ett komplement till fonder och sparkonto.

Sparar ni i aktier?

One Comment

  • Elin

    Hej, läste detta blogginlägg idag och undrar hur du tänker kring hållbarhet angående fonder och aktier. Jag försöker hitta fonder som investerar i företag som inte är miljövidriga och såg att det fanns svanenmärkta fonder vilket lät bra. Men när jag gick in och kollade noggrannare på vilka företag som fonderna investerar i så kändes de inte så hållbara. Vilket gör att det känns lite hopplöst att hitta en hållbar fond när inte ens de som är svanenmärkta verkar vara just det. Kan inte heller undgå känslan att bara jag investerar i fonder/aktier så bidrar jag till ett miljövidrigt system där tillväxt och vinster är allt utan hänsyn till miljön. Så har du några tips på hur jag kan hitta hållbara fonder/aktier eller annat hållbart sparande?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.