Plånbokssmart

Hållbarhet – vad innebär det?

Hållbarhet. Ett ord man läser om överallt nuförtiden och som används i alla möjliga sammanhang. Men vad betyder det egentligen? Och vad innebär hållbarhet för Plånbokssmart?

När jag nämner att jag har en blogg där jag skriver om hållbarhet så tänker de flesta på miljö. Men hållbarhet är så mycket mer.

I september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, som innehåller 17 globala mål om hållbarhet som ska vara uppnådda år 2030.

”Med hjälp av de Globala målen är vi den första generation som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.”
citat från www.globalamalen.se

De 17 målen i agenda 2030 är:

 1. Ingen fattigdom
 2. Ingen hunger
 3. Hälsa och välbefinnande
 4. God utbildning för alla
 5. Jämställdhet
 6. Rent vatten och sanitet
 7. Hållbar energi för alla
 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomiskt tillväxt
 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
 10. Minskad ojämlikhet
 11. Hållbara städer och samhällen
 12. Hållbar konsumtion och produktion
 13. Bekämpa klimatförändringar
 14. Har och marina resurser
 15. Ekosystem och biologisk mångfald
 16. Fredliga och inkluderande samhällen
 17. Genomförande och globalt partnerskap
Bild från www.globalamalen.se

Ett ganska brett område med andra ord. (Ni kan läsa mer om de globala målen här.) Det innebär också att när företag och människor pratar om hållbarhet så kan det innebära väldigt mycket. Ett företag kan ha valt att fokusera på ett av ovanstående mål och mer eller mindre strunta i de andra. Och fortfarande marknadsföra sig som hållbara. Rätt eller fel? Nja, det finns väl egentligen inget svar på det, men det är bra att ha i åtanke.

När jag pratar hållbarhet ur ett Plånbokssmart perspektiv så pratar jag om tre områden av hållbarhet: livsstil, ekonomi och miljö.

Kort sammanfattat, en tillvaro där tiden inte är en bristvara, där stress och ekorrhjul inte är vardag.  En tillvaro där man har kontroll över sin ekonomi, där pengar går till det som ger livskvalitet, där man har råd att spara till drömmar både nu och i framtiden, med medveten och hållbar konsumtion. Och slutligen, att leva det liv man valt med så små avtryck på miljön som möjligt.

För mig var utgångspunkten i att leva hållbart, det som startade min hållbarhetsresa, min sjukskrivning i utmattningssyndrom. Det ledde till att jag vill leva ett liv i ett lugnare tempo, utanför ekorrhjulet. ”Allt annat”, mindre konsumtion, färre saker, mer hållbara köp och alternativ, har kommit som ett brev på posten, som ett steg i min strävan att leva lugnare.

Det är också här min ständiga diskussion om good enuogh kommer in i bilden. För det är inte hållbart, ur min synvinkel, att stressa ihjäl sig för att försöka hitta det bästa tvättmedlet ur miljösynpunkt, om man känner sig lugnare av att ta det ”näst bästa”. Det är inte hållbart att åka land och rike runt för att hitta det billigaste priset på en viss vara och spara några kronor, för tid är också pengar.

Men vem som sätter gränserna och riktlinjerna vet bara du. Det är bara du som kan välja vad hållbart är för dig. Det kan vara olika för person till person. Men en sak är jag säker på och det är vi alla kan göra lite mer för att hitta den där hållbara tillvaron, oavsett vilket mål eller infallsvinkel man har.

Ett exempel kan vara de 77 steg man kan ta för att hitta en mer miljömässigt hållbar tillvaro.

Fokuserar ni istället på ekonomi så hittar ni många tips i sammanfattningen från ekonomiveckorna som jag hade på Instagram.

Men det bästa av allt tycker jag är att inget utesluter det andra. Många gånger går ekonomi, miljö och livsstil hand i hand. Det som är bra för din livsstil, är många gånger bra för både plånboken och miljön.

Hur tänker ni kring hållbarhet?

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.