Plånbokssmart ekonomi

Spara både pengar och miljö

Går det att leva hållbart och samtidigt spara pengar? Ja, absolut säger jag!

Kanske ngn av er som läste mitt förra inlägg tänkte att; ”Jaha, kommer hon bara skriva om miljö, klimat och hållbarhet nu, vad händer med alla spartips?”
Det kommer inte vara någon skillnad. För mig hänger hållbarhet och spara pengar ihop. Det spelar ingen roll om drivkraften i att göra hållbara förändringar är en bättre miljö eller mer över i plånboken. Om det leder till båda två är det win-win och det är ju fantastiskt.
Det finns så många saker att göra som är bra både för miljön och plånboken. Handla kvalitet framför slit och släng. Handla second hand ist för nyproducerat. Undvika produkter av engångskaraktär. Minska konsumtionen. Städa miljövänligt. Minska matsvinnet. Ta hand om och laga sina saker. Ägodela. Osv.
Ofta innebär ovanstående att man får mer över i plånboken. Pengar som kan göra att man har råd att köpa de saker som har längre hållbarhet och bättre kvalitet. Eller pengar som gör att man har råd med något annat, som tid eller mer sparande. Eller bara får vardagen att gå runt.
Ibland måste man välja mellan ekonomi och miljö. Tidigare tänkte jag mer kortsiktigt och mer på plånboken. Kanske köpte en tidningsprenumeration för att få premier eller en deal där jag fick ngt på köpet, ngt jag egentligen inte behövde, men som jag kunde sälja vidare. Nu undviker jag alla såna kampanjer.
Så den typ av spartips kommer ni som vanligt inte se här. Men spartips som är bra både för miljö och plånbok, kommer som vanligt ha sin självskrivna plats hos Plånbokssmart, och som vanligt hittar ni mer av allt på min Instagram.

Ett sätt att tänka kring ekonomi och hållbarhet är PPA.

PPA, pris per användning eller kostnad per användning som det kallas ibland, är ett (av många) sätt att värdera hur dyrt/billigt eller hur mycket värde något ger.
Till exempel. Tänk att ni ska handla en tröja (oavsett om ni köper den second hand eller NYP). En kostar 100 kr, en annan 1000 kr. Det ena låter billigt, det andra dyrt. Ni väljer den billiga tröjan men den kändes inte rätt så ni använder den bara en gång. Pris/kostnad per användning blev således 100kr.
Tänk istället att ni köpte den andra tröjan, den som var dyrare men kanske bättre kvalitet (även om det inte är självklart). Hursomhelst, ni älskar den och använder den 100 gånger. Pris/kostnad per användning blir då 10kr.
Och när ni tröttnat på den dyra tröjan kanske den fortfarande är i så fint skick att ni kan skänka/sälja den vidare, medan den billiga tröjan förmodligen inte har så stort andrahandsvärde.

Och så vidare. Poängen är att inte stirra sig blind på prislappen utan tänka på hur långsiktigt hållbart ett köp är. Man kan också väga in miljön och klimatet i priset. Det kanske aldrig blir billigare för plånboken att välja en produkt framför en annan, men om köpet är bättre för klimatet så kanske det är värt det extra priset ändå. Förhoppningsvis sparar man in de extra kronorna genom att konsumera mindre, handla second hand och så vidare.

Spara pengar och miljö genom att handla och sälj second hand.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.