Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Tillsammans 2020

År 2020 är ett viktigt år. Viktigare än något år vi någonsin stått inför.

Vi har en planet som är på väg att gå sönder. Djur och växter som utrotas. Miljöer som förstörs. Människor som stressar och mår dåligt. Allt det här är ohållbart. Och allt hänger samman. Det samhälle vi lever i idag behöver vi byta inriktning på. Och vi måste göra det 2020. För annars kan det vara för sent.

Vår planet kommer inte klara mer och följderna för vår framtid, våra barns framtid, växterna och djurens framtid, kommer vara katastrofala. Och allt det vackra som vi och tidigare generationer kämpat för och byggt upp under många, många år kommer vara förgäves.

Känns det övermäktigt? Som att du är redo att ge upp? Som att det du gör inte har någon betydelse?

Det är tvärtom. Allt vi gör har betydelse. Vi kan förändra beteenden. Hos oss själva och omgivningen. Vi kan påverka företag och politiker. Vi kan inte ta deras beslut, men vi kan, med allt vi har, med handling och ord, visa de vad vi vill.

Mitt bidrag är Plånbokssmart. Som ett steg i 2020 års upptrappning har jag nu väckt liv i bloggen. För att det ska bli lättare att hitta de fokusområden vi ska ha under året. För fler plattformar att fortsätta peppa och trigga varandra. Ge varandra kärlek. Ge varandra en knuff i rätt riktning. Hjälpa varandra ta nästa steg. Hjälpa varandra att våga. Ge varandra fortsatt kraft.

År 2020 kommer bli en kamp. Vi kommer behöva göra förändringar som är svåra. Bryta gamla vanor. Ge upp saker vi är vana vid.

Men det kommer vara värt det. Det ohållbara ska bytas mot hållbart. För att vi ska må bättre. Ha en planet, växter och djur att lämna vidare till nästa generationer. Till våra barn.

För att vi ska kunna se våra barn och framtida generationer i ögonen och säga: ”Jag gjorde allt jag kunde.” År 2020 kämpar vi. Tillsammans. Något annat alternativ finns inte.

Imorgon kommer första uppgiften på #plånbokssmart_hållbar20, en utmaning som går ut på att vi tillsammans ska göra förändringar mot en, på alla plan, hållbar livsstil. Var med du också!

(För att inte missa några utmaningar, så kan du längst ner på sidan skriva upp din epost för att få mejl när nya inlägg kommer. Och du, följ gärna Plånbokssmart även på Instagram.)

Plånbokssmart finns både som blogg och på Instagram.
Bloggen är nu väckt till liv och Plånbokssmart finns både här och på Instagram.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.