Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart klimat,  Plånbokssmart livsstil

Fokusvecka 3, Köpstopp textilier

Nu har vi pratat i två veckor, dags att agera. Kommande veckor kommer handla om konsumtion och framförallt textilier, så veckans utmaning, som såklart gäller resten av året, blir köpstopp på nyproducerad textil.

Varför? Jo, varje år köper svenskar textilier motsvarande 13 kg. En tredjedel av det som köps används inte. 8 kg varje år åker ner i soptunnan*. 87 % av all textil som används för att tillverka kläder slängs eller bränns, samtidigt står textilproduktion för mer utsläpp än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans**. Galet, eller hur?

Ja, det finns ju såklart hållbart producerade tyger, men det vi vill utmana oss med i år är att komma bort från all typ av nyproduktion, så därför gäller köpstoppet på all nyproducerad textil, hållbar som ohållbar.

Och för att kicka igång oss själva är veckans utmaning att gå igenom garderober, hyllor med lakan och handdukar och andra textilier och rensa ut 10 saker ni inte använder.

Syftet med utmaning är att få en känsla för hur mycket textilier som de flesta av oss har i våra hem som inte används, återupptäcka en gammal favorit och genom #plånbokssmart_hållbar20 på Instagram, visa hur mycket fint som finns därute och som man kan ta del av, genom bytesträffar, second hand-butiker, loppisar mm utan att något behöver nyproduceras!

Vad vi ska göra med utrensade textilier, tips på att handla second hand, hur vi gör ”gamla” tyger ”nya” och mycket mer kommer vi prata om kommande veckor, både här och på Instagram. Hjälp mig att sprida det här, tagga gärna en vän eller dela utmaningen för att få fler med på tåget!

Var med på utmaningen du också, köpstopp nyproducerad textil!
Foto från Myrorna.se
Foto från Myrorna.se

* Källa Naturskyddsföreningen
** Källa Supermiljöbloggen

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.