Plånbokssmart livsstil

Fokusvecka 5, Ge dig själv extra fokus

200 miljarder kronor kostar psykisk ohälsa Sverige. Ohållbart i en strävan mot en hållbar värld.

I en rapport som kom i januari 2019 beräknades kostnaderna för psykisk ohälsa vara 200 miljarder kronor, ca 5% av BNP, varje år i Sverige. För att få lite perspektiv så satsade regeringen 2,9 miljarder kronor på miljö och klimat i höstbudgeten 2019. Tänk om mindre kunde läggas på psykisk ohälsa och mer på klimatet…

Hållbarheten är ett väldigt brett begrepp och den här veckan tänkte jag att vi ska gå tillbaka till oss själva och vikten av att må bra. Det kan ju tyckas väldigt egoistiskt att prata om och fokusera på sig själv när hela världen är på väg att kollapsa, men det kanske är precis vad vi måste göra emellanåt.

För om vi inte själva mår bra och orkar ta hand om oss själva, så är det ju omöjligt att orka ta hand om någon annan, än mindre något så abstrakt som klimatet. Och mår vi dåligt, är trötta eller stressade, då är risken större att vi tar ogenomtänkta beslut, eller helt enkelt inte har tid, att ta beslut som är bra för klimatet.

Denna veckas utmaning är att ta en stund och GE DIG SJÄLV EXTRA FOKUS och det egna välmåendet. Oavsett hur vi mår idag eller hur livet ser ut så behöver vi det. Ta en stund och fundera på vad du, just du och ingen annan, kan göra för att må extra bra den här veckan? Ta en långpromenad? Träffa en vän för en pratstund? Låna en ny bok? Baka ett gott bröd? Gå på massage? Tända lite ljus hemma och bara vara? (Att ”unna sig” en ny pryl eller klädesplagg räknas inte.)
.
Dela gärna dina tankar och hur du fokuserar på dig själv under #plånbokssmart_hållbar20Instagram. Dela utmaningen med en vän som behöver bli påmind om att fokusera på sig själv.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.