Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart livsstil

Fokusvecka 8, Den bästa konsumtionen…

Den bästa konsumtionen är den som inte blir av.

Ny vecka och ny utmaning. Nu är det dags att ta fram era kreativa själar. Vi ska prata konsumtion. Igen. För konsumtion gör ett stort hål i vår plånbok. Och dessutom ger det massor av utsläpp. Bidrar till att miljöer förstörs. Att djurs naturliga omgivningar minskar. Och så vidare.

”Men vi i Sverige är så duktiga, andra länder är värre på att nedskräpning, utsläpp etc”.

Hört den förut? Det är ju verkligen en sanning med modifikation. Titta på era saker. Var produceras de? I Kina, Indien, Bangladesh? En hel del av deras utsläpp kommer från produktion av vårt överflöd. Saker vi egentligen inte behöver.

Statistik från SCB visar att utsläpp från svenskars konsumtion är 9 ton per år. 60% procent av utsläppen sker i andra länder. Och visst, en del utsläpp är från byggande, omsorg, skola och så vidare och det har vi som privatpersoner svårt att direkt påverka, men vi kan påverka vår privata del.

Så veckans utmaning är att hitta alternativ. När det är något du behöver, fundera på om du kan använda något du redan har, göra något själv, byta eller låna.

Här är det bara fantasin som sätter gränser, så go bananas!

Vad kan du hitta för alternativ till konsumtion?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.