Plånbokssmart,  Plånbokssmart livsstil

Tillbaka på bloggen

Det har varit en paus på bloggen under lång tid. Jag har inte haft energi eller tid att uppdatera här. Men efter det här året och inför det år vi står inför, där vi alla behöver ställa om till en mer hållbar livsstil för att klara utmaningarna vi har framför oss, så känner jag att det är dags att ta upp tråden igen.

Så, först en liten uppdatering om vad Plånbokssmart är och dess, min, historia. En historia som började med en krasch.

Efter föräldraledighet med mitt första barn trodde jag att jag skulle klara kombinationen småbarn, heltidsjobb, nytt jobb, prestationskrav och ta hand om andra utan problem. ”Alla andra” gjorde ju det. Jag gjorde inte det. Efter en lång period av trötthet och tårar så tog jag ett, för mig modigt steg, och sökte hjälp. Jag blev sjukskriven för utmattning. Jag visste inte vad utmattning var, utan skämdes att jag, som aldrig bett om hjälp, blev sjukskriven för ”trötthet”. Jag behövde stöd i att inse att jag var sjuk och att sätta gränser, för att så småningom kunna må bra igen. Jag började använda Plånbokssmart, som startat som en ekonomikonto, till att skriva om hur jag mådde, med- och motgångar och hur jag försökte hitta framåt. Jag hittade så mycket energi i att dela och få stöd i min historia, det visade sig att många, många gick igenom samma sak.

Under min sjukskrivning var jag i desperat behov av energi och började leta efter den där jag kunde. Jag kände att många av sakerna i vårt hem tog energi. Jag började rensa ut saker, men även aktiviteter och måsten. Ju mer jag rensade, ju mer insåg jag hur lite och VAD vi behövde för att må bra. Jag insåg också att många saker köper vi i onödan, av vana. Vissa behövde vi inte. Vi kunde använda eller göra om saker vi redan hade. Behövde vi ngt ”nytt” så fanns det mängder av saker på second hand marknaden.

Det enda jag egentligen ville köpa, både nu och i framtiden, var tid. Tid för mig själv, för min familj och för mina vänner. Tid utan stress.

Pengarna vi sparade på att leva mer på mindre, konsumera mindre och använda mer hållbara och ekonomiska alternativ, la vi på att ge oss mer tid. Både i nuet, men också som ett sparande för att kunna fortsätta göra det i framtiden.

Det här är ett pågående projekt. Min personliga förändring har inte gått över en natt. Jag får fortfarande jobba på att lägga en bra ribba för att undvika stress och prestation, tex vad jag ska lägga pengar på och vad jag kan göra själv. Hitta enkla, billiga och hållbara genvägar. För mig hänger hållbarhet, ekonomi och stress ihop. Som en trebent pall. Tre ben som ibland belastas lite olika, beroende på var i livet jag är. Och det är det som är Plånbokssmart och det jag kommer dela med mig av under 2021.

Leva mer på mindre och njuta av dagen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.