Plånbokssmart ekonomi

Hållbar balans – kostnader i hemmet

. Inlägget innehåller reklamlänkar.
(Använd gärna mina länkar. Det kostar er inget extra, men ger mig lite lön för mitt arbete.)

Detta är den andra delen i utmaningen Hållbar Balans, som består av nio utmaningar. Följ kommentarer och livesändningar på Instagram.

Förra året visade verkligen hur viktigt vårt hem är. Inte som prestigeprojekt och något att visa upp, utan att man trivs där man bor. Hemmet är också en av de största kostnaderna i vår budget och därför viktig när vi vill frigöra tid och pengar för annat i livet. Vi skulle kunna göra en hel veckas utmaning som bara fokuserade på hemmet, men idag fokuserar vi på kostnader och hållbarhet.

Igår pratade vi om hur mycket tid det tar att tjäna ihop pengar för att betala en viss pryl. Samma tänk gäller för hemmet. Skillnaden är att det är lättare med hemmet. Du behöver inte ändra något beteende för att minska kostnaderna, många gånger räcker det med ett samtal, ett mejl eller att använda ngn jämförelsetjänst. Om du får samma nytta, tex el, för en billigare summa, varför betala mer? Och vissa saker, tex prenumerationer, kanske inte ens ger dig mervärde, så varför betala för de?

Så, dagens utmaning:
Ta fram papper och penna (eller ja, det kanske bara är jag som använder det nuförtiden, så skriv i mobilen om ni hellre vill det) och skriv ner vilka kostnader ni har kopplade till hemmet. Jag vill att ni tänker brett och inkluderar hyra, avgift, räntekostnader, sophämtning, el, bredband, prenumerationer av tv-tjänster (ta med tidningsprenumerationer när ni ändå håller på), bilkostnader, övrig transport, renoveringskostnader, ja, allt som ni kan koppla till hemmet.

När ni nu fått en lista på alla kostnader så börjar dagens egentliga utmaning. Kan ni få ner eller ta bort några kostnader och/eller kan ni få de mer hållbara?

Exempel på kostnader att se över:
– Ränta på lån.
Ring banken och förhandla ränta.
Jämför ränta på privatlån och bolån online via Lånekoll.

– Försäkringar
Jämför och byt försäkringar online via Insplanet.

– Kreditkort
Se till att använda ett kreditkort som ger bonus men inte har årsavgift. Jag använder tex Komplett Bank.

– El
Jämför och byt elbolag via Elskling.
Byt till el märkt med Bra Miljöval. Via Greenely får du miljömärkt el och kan dessutom planera din förbrukning genom att se timpriser. Med koden 5387180 får du 500 kr rabatt när du blir ny kund.

– Avsluta onödiga tjänster. Eller dela de med vänner.

– Bestämma er för att använda bilen mindre eller kanske om möjlighet finns, bilpool.

– Byta till en mindre soptunna och börja källsortera mer.

– Kan ni använda delar av ert hem på annat sätt (tex hyra ut som sommarboende?)

– Kommande renoveringsbehov, finns det billigare och mer hållbara sätt att lösa de? Saker ni behöver till hemmet, men som inte används så ofta, går de att hyra ut?

Ja, som ni märker är det här en väldigt bred utmaning. Återigen handlar det om att faktiskt stanna upp och se vad det vi omger oss med kostar oss, både i tid, pengar och miljöpåverkan. Tänka nytt och tänka om. Våga utmana oss själva.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.