Plånbokssmart livsstil

Livsstilsförändring

För ganska exakt ett år sedan så gjorde vi en total livsstilsförändring när vi flyttade från Sthlm till Nyköping. Vi lämnade lägenhet, ekonomijobb och allt välkänt för hus, ny tillvaro som student och ny stad.

För mig var flytten ingen självklarhet. Jag flyttade till Sthlm 2016 på grund av jobb och även fast jag var motsträvig i början, så har jag älskat att bo i Sthlm. Min man flyttade till Sthlm av samma anledning men har under de senaste åren försökt övertala mig om att vi skulle få en lugnare tillvaro med mer livskvalitet om vi flyttade. Jag sa blankt nej. Älskade vår lgh, närheten till natur, det område och bubbla vi levde i, tillgång till museum och aktiviteter. Men med barn och min utmattning så nyttjade vi mindre av Sthlms utbud, det blev mer påtagligt hur tempot påverkade mig och sakta men säkert började jag tänka om. Men sa fortsatt blankt nej. Till första dagen efter sommarsemestern 2019. Jag gick mellan mitt jobb vid Kungsträdgården till Stureplan, såg alla stressade människor runt mig, blev tokig av alla ljud och gick hem till maken och sa att nu räcker det, nu flyttar vi. Sen var det ingen tvekan utan bara framåt som gällde.

Eller, ingen tvekan… Det var inget lätt beslut. Med år av utmattning bakom mig och kamp om att hitta en hållbar arbetsplats, så hade jag hittat rätt. Att flytta skulle innebära att jag gav upp det, då pendling till Sthlm inte är ett alternativ för mig, det skulle ta för mkt av min tid. Så flytten innebar också en sorg, att ge upp det jag kämpat så hårt för att hitta. Samtidigt visste jag att vinsterna långsiktigt skulle bli så mycket större att det skulle vara värt det.

När jag satt där och letade nya ekonomijobb så kände jag att nej, jag vill inte. Jag orkar inte börja på nytt ekonomijobb igen. Jag hade gjort det flera gånger senaste åren pga utmattningen och för mig var det förknippat med kamp, jag kände att varken hade ork eller lust att göra det igen.

Lösningen blev att börja om helt på nytt. Att börja plugga. Något jag funderat på länge, men haft fullt upp med andra lösningar. Nu när vi ändå ändrade hela livet, varför inte göra ytterligare en ändring? Jag sökte till sjuksköterska, kom in, tog tjänstledigt och började plugga. Jag ska inte säga att jag inte ångrat mitt beslut, det har, är, sjukt jobbigt och hade nog varit betydligt enklare att bara söka ett annat jobb, men samtidigt trivs jag. Även om det är en utmaning nu, så kommer det långsiktigt att bli bra.

Nytt liv, numera sjuksköterskestudent.

Följ mig gärna på Instagram, som uppdateras mer ofta än bloggen!

2 Comments

 • Planbokssmart

  Hej!
  Jag har tyvärr missat att svara på den här kommentaren, men så härligt att höra att du fått en spark i baken =)

  Ja, visst kan det vara så att gräset inte kommer vara grönare på andra sidan, men det kan vi ju aldrig veta om vi inte försöker?

  Lycka till!

 • Anna

  Jag är exakt i samma situation och vill efter 20 år vid skrivbordet omskola mig från ekonom till sjuksköterska. Det är ett stort steg och jag funderar mycket på om gräset är grönare på andra sidan…. Har uppskattat att under senaste året arbeta på distans, något som är svårt som sjuksköterska. Och så är det det där med lönen… Men jag vill göra nåt meningsfullt! Att läsa ditt blogginlägg blev en knuff framåt, klart jag ska göra detta till våren! Tack för inspirationen!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.