Plånbokssmart ekonomi

5 spartips för dig med lite tid

Vi lever i ett samhälle där tidsbrist är en av våra största utmaningar. Vi ska jobba 100%, vara engagerade föräldrar och ha massa tid för omvärld, hållbarhet, träning och annat. Det är en ohållbar ekvation. En ekvation som leder till behov av snabba, dyra lösningar vilket blir en ond spiral då vi måste jobba ännu hårdare för att ha råd med dessa lösningar.

Jag tror tyvärr att det bästa spartipset också är den tråkigaste. Det finns inga genvägar, man behöver ta ett steg tillbaka, stanna upp och fundera på vad i livet som är viktigt. Resten måste man helt enkelt prioritera bort (vilket inte är en uppoffring, då man inser att man inte behöver det som prioriterats bort). Men, självklart finns det några tips på vägen och för att komma igång:

 • Våga vara operfekt
  Vi lägger så mycket tid på och energi på att allt ska vara perfekt. Strunt i det.
  Du behöver inte nya kläder och saker för att utföra en aktivitet. Ta det du har även om det inte är perfekt. Om du inser att du behöver något längs vägen, lös det då, men inte i förebyggande syfte. Risken är då stor att sakerna aldrig blir använda.
  Du behöver inte lägga flera timmar på Youtube för att laga ett hål på barnens byxor. Bara en nål, tråd och några minuter.
  Samma med sparande. Vänta inte på den dagen då du kan allt om sparande och aktier. Börja spara idag och lär dig mer på vägen. Det bästa sparandet är det som blir av.
 • Köpstopp
  Hur många köp har du gjort för att du varit stressad eller trott att du haft ett behov av något? Behov du snart inser att du inte har. Eller att du inser att du redan hade tre uppsättningar av prylen hemma. Att det du köper, den tillfälliga kicken, egentligen var något du behövde för att fylla ett annat behov.
  Med ett köpstopp under en period så ger du dig möjlighet att tänka efter, att se nya möjligheter eller bara inse vad du redan har hemma. Gör det utifrån dina premisser, men testa och se vad det händer med dig.
 • Byteshandel
  Om det inte finns ett uttalat krav på att en utförd tjänst är betalning för en annan tjänst så är det enligt Skatteverket inte skattepliktigt. Alltså, använd varandra och varandras intressen. Byt med varandra. ”Jag älskar att baka, så jag kan lika gärna baka några extra limpor.” ”Att klippa någon är så kul, jag klipper gärna dig.” ”Jag är hemma i eftermiddag så tar gärna med dina barn hem också så att du får en stund till något annat.” ”För mig är det meditation att sitta framför tv:n och laga kläder, jag fixar gärna hålet på dina barns byxor.”
  Ja, men ni fattar, prata med varandra. Be om hjälp, erbjud hjälp. Ta hand om varandra.
 • Framförhållning är A och O
  Försök ligga steget före. Det behöver inte vara så komplicerat. Många saker är återkommande: behovet av kaffe på morgonen, lunch, att barnen växer en storlek, födelsedagar, högtider, årstider, semestrar etc. Gör en plan som passar er så att ni ligger steget före och undviker dyra sista-minuten-lösningar.
 • Spara pengar på ditt intresse
  Kanske är det så att något som du gör för att få återhämtning, faktiskt sparar eller genererar pengar? Som att baka, odla, eller lära sig mer om aktier. Börja med det.

Följ gärna Plånbokssmart på Instagram där vi pratar mer hållbar ekonomi, för en livsstil med mindre klimatpåverkan, mindre stress och mer kvar i plånboken.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.