Plånbokssmart,  Plånbokssmart ekonomi,  Plånbokssmart klimat

Var rädd om vårt vatten

Visste ni att varje svensk i snitt förbrukar 140 liter vatten per dygn? Och att varje liter kostar 4 öre?*

Förbrukning av vatten är en kostnad för både plånbok och miljö och något vi behöver vara rädda om. Med ett torrare klimat kommer vattenbrist bli vanligare, vilket vi i Sverige märkt av senaste somrarna. Ett enkelt tips är att ta tillvara regnvattnet, för bevattning av blommor, odlingar och annat som inte behöver dricksvatten.

Jag har äntligen investerat i en ny regntunna. Den som fanns efter förra ägarna var trasig och efter mycket om och men måste jag ge upp, den gick inte att laga…

Nu springer jag ut varje gång det regnar, fyller vattenkannan och vattnar alla blommor och odlingar som finns inomhus, ser till att allt är vattnat och klart och att regntunna och vattenkannor därefter kan fyllas till max. Det vore en dröm att ha ett bevattningssystem till pallkragarna som tar hand om regnvatten, det får bli mitt nästa regnvattenprojekt!

Men, det är ju inte bara vår direkta användning som tar vatten i anspråk. Nej, även produktion av alla våra saker kostar vatten. Massor av vatten. 1 kg bomull kostar till exempel 10 000 liter vatten att framställa. Plus annan miljöpåverkan. Så ett enkelt sätt att minska sin vattenförbrukning är helt enkelt att minska sin konsumtion. Och när nytt behöver inköpas, köp nytt begagnat (nytt för dig behöver ju inte vara nyproducerat). Att minska sin konsumtion och handla begagnat är dessutom bra för plånboken, så win-win även där!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.